Σενάρια ανασχηματισμού και αυτονόμησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πυροδοτεί η απόσυρση τροπολογίας που προέβλεπε τη «μεταφορά» του από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης. Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση στη Βουλή προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε στην «Κ» ότι προωθείται γενική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος με ανεξαρτητοποίηση χαρτοφυλακίων, όπως αυτά του Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού κ.ά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ιδιότυπος ανασχηματισμός, που μπορεί να επιφέρει και αλλαγές προσώπων, αναμένεται να γίνει μετά την 24η Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την εσπευσμένη απόσυρση της ιδέας για συνένωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη (είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη) σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών και όχι στο πολιτικό μπρα ντε φερ των κ. Ν. Βούτση και Γ. Πανούση, που κατά τους ίδιους δεν υφίσταται.
Πηγές από το μέγαρο της Κατεχάκη έλεγαν χθες στην «Κ» ότι η υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. στο υπ. Δικαιοσύνης θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, που έχει αποφασιστεί να υπαχθούν στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και άρα να παραμείνουν υπό τη σκέπη του υπ. Εσωτερικών. Δευτερευόντως, η εξαγγελθείσα συνένωση των δύο υπουργείων σκόνταψε και στην προφανή αδυναμία υπαγωγής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Η κυβέρνηση αποσύρει την τροπολογία (…) θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θέλαμε να λύσουμε», δήλωσε χθες στη Βουλή ο κ. Βούτσης.
Στο μεταξύ, την άποψη ότι τα επεισόδια στα Εξάρχεια αποτελούν πρωτίστως πολιτικό και όχι αστυνομικό πρόβλημα επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης. Στο περιθώριο επίσκεψής του στο «Χαμόγελο του Παιδιού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «τα Εξάρχεια καίγονται εδώ και 40 χρόνια, δίχως καμιά από τις κυβερνήσεις της αντιπολίτευσης να καταφέρει να λύσει το θέμα». Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές κατά του πρύτανη του ΕΜΠ λέγοντας ότι το κτίριο του Πολυτεχνείου ήταν για μία ακόμη φορά ανοικτό, με συνέπεια οι αντεξουσιαστές να παρασκευάζουν ανενόχλητοι μολότοφ στο εσωτερικό του. Πάντως, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που περιορίστηκαν στην οδό Στουρνάρη στο ύψος της πλαϊνής εισόδου του Πολυτεχνείου, προσήχθησαν 21 άτομα, εκ των οποίων 9 συνελήφθησαν (6 Ελληνες, 3 αλλοδαποί), κατά των οποίων ασκήθηκε δίωξη για εμπρησμό, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, διακεκριμένες φθορές κ.ά. Δύο Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένα στην οδό Στουρνάρη πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.
Στο μεταξύ, από κάδους έμεινε ο Δήμος Αθηναίων. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταστραφεί 2.000 – 2.500 κάδοι από τους 12.000 – 13.000 που βρίσκονται στους δρόμους (200 – 280 ευρώ το κόστος ανά κάδο). Προχθές καταστράφηκαν 24 κάδοι και μέχρι να επισκευαστούν ορισμένοι, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς, στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Πατησίων (μπροστά από το Πολυτεχνείο) δεν θα υπάρχουν κάδοι, η αποκομιδή θα γίνεται τρεις φορές την ημέρα (2.30 μ.μ., 9 μ.μ. και 2 π.μ.). Οι πολίτες να κατεβάζουν τα σκουπίδια περίπου τις συγκεκριμένες ώρες στα σημεία όπου βρίσκονται οι κάδοι.
Καθημερινή