Ειδήσεις

Πρωτοποριακές προτάσεις για την αναβάθμιση της Ρόδου από φοιτητές

Προτάσεις πρωτοποριακές που θα συμβάλουν ώστε να αποκτήσει η  Ρόδος  όπλα,  που θα την καταστήσουν και πάλι ισχυρό παίκτη στους τομείς του τουρισμού και του  πολιτισμού, κατέθεσε ομάδα φοιτητών του εργαστηρίου «REDESIGN RHODES».

Η ομάδα των σπουδαστών εργάστηκε εντατικά σε χώρους των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία»  με τη συμπαράσταση του Δήμου Ρόδου και του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας των φοιτητών παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο».
Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Πολιτισμού κκ Μαρίζα Χατζηλαζάρου και Τέρης Χατζηιώαννου,  ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης,  ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου  του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης,  η πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο κ. Αλίκη Μοσχή, το μέλος της ΕΞΡ κ. Στ. Φώκιαλης και πολλοί άλλοι.

Η πρώτη πρόταση αφορούσε την δημιουργία μουσείου Κολοσσού – pavilion.
«Από την επίσκεψή μας στη Ρόδο  δημιουργήθηκε  η ανάγκη για την εξερεύνησή της. Προσπαθήσαμε να βιώσουμε την πόλη στο σύνολό της επικεντρώνοντας το βλέμμα μας στις αδυναμίες της. Στόχος μας ήταν η ανάδειξη του ποικιλόμορφου χαρακτήρα της. Σχεδιάσαμε συγκεκριμένες πορείες στο κέντρο της πόλεως με σκοπό οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Εστιάσαμε το βλέμμα μας  στο τμήμα της διαδρομής στο Μανδράκι με στόχο την αναβίωση  των τριών πλατειών που σήμερα χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης. Στο χώρο αυτό τοποθετείται το Pavilion του Κολοσσού. Θελήσαμε να σχεδιάσουμε ένα χώρο  που θα συνδυάζει την ιδέα μας και θα σέβεται το περιβάλλον», επεσήμαναν  οι σπουδαστές  Αννα Κόκκα, Γεωργία Καλοκουδιά, Μιχάλης Ξηροκώστας, Μαριάνθη Παπαγγελοπούλου  και Αλκιβιάδης Πυλιώτης.
Προτάθηκε  επίσης και η δημιουργία ενός χώρου για την φύλαξη αρχείων για τον Κολοσσό.

«Στόχος του σχεδιασμού ήταν  η δημιουργία μιας κατάλληλης κατασκευής που θα στεγάσει όλο το αρχειακό υλικό  και θα αποτελεί χώρο ενημέρωσης και αναβίωσης  του μύθου σχετικά με τον Κολοσσό της Ρόδου. Μας οδήγησε η κατασκευή του αρχαίου αγάλματος ως προς τα υλικά που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Έτσι σχεδιάσαμε μια μεταλλική κατασκευή με το ανάλογο μέγεθος που αρμόζει στον Κολοσσό», δήλωσαν οι σπουδαστές Αριστείδης Μησιάρης, Ήρα  Δεσύπρη και Φίλιππος Τσουλογιάννης.
Πρόταση για την αναβάθμιση – ανάπλαση του  χώρου στο αρχαίο Στάδιο κατέθεσε άλλη ομάδα φοιτητών.
«Σημαντικό στοιχείο  της μελέτης μας αποτέλεσε η αναγνώριση του τόπου  και το βίωμα που αποκτά ο κάθε επισκέπτης.  Μετά από μελέτη διαπιστώσαμε πως υπάρχει έλλειψη οργάνωσης  και  δυσκολία μετάβασης των επισκεπτών από το κατώτερο επίπεδο στο ανώτερο λόγω υψομετρικής διαφοράς. Μέσα από τα σχέδια μας προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε  μέσω μιας  ράμπας  την πορεία που θα ενώνει  το αρχαίο στάδιο, το αμφιθέατρο  και την ακρόπολη της Λίνδου. Η κατασκευή ενός μικρού εκθετηρίου ( μουσείου του Ήλιου)  συμπληρώνει την  ιδέα μας για την αναβάθμιση του χώρου», δήλωσαν οι σπουδαστές.
Για την ανάπλαση της πλατείας Χαρίτου δούλεψαν  οι φοιτητές: Λευτέρης Καρύδης,  Μαριέτα- Μαρίνα Λόγγου και Παναγιώτης Μητροτάσιος. Ουσιαστικά  πρότειναν τη δημιουργία ενός πρωτότυπου στεγάστρου που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πλατείας που έχει καταστεί, όπως τόνισαν, μη επισκέψιμη.
«Τα  υποστυλώματά του  θα λειτουργούν ως στηρίγματα  για τους φοίνικες. Αν όμως τα δέντρα απομακρυνθούν η μεταλλική κατασκευή θα θυμίζει την παρουσία τους.  Επίσης προτείνουμε την αναδιαμόρφωση της πλατείας  και τη  δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και καθιστικών», εξήγησαν οι φοιτητές.
Τη δημιουργία νέων σταθμών στάθμευσης των ποδηλάτων πρότεινε άλλη ομάδα φοιτητών.

«Μελετήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση και προτείναμε τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και νέους σταθμούς. Δεν αρκεστήκαμε στο σχεδιασμό απλών στεγάστρων. Αντιθέτως σχεδιάσαμε νέους σύγχρονους  χώρους που θα προσφέρουν αρκετές δυνατότητες στους κατοίκους και τους επισκέπτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τέταρτης ομάδας φοιτητών  κ. Τσαμπίκος Παρασκευάς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από τους  καθηγητές  κ.κ. Τ. Παπαϊωάννου και Tσαμπίκο Πετρά.
Οι φοιτητές που παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη Ρόδο ήταν οι :
Ευάγγελος Φώκιαλης, φοιτητής αρχιτεκτονικής E.M.Π. , Αγγελος Χατζάτογλου, φοιτητής αρχιτεκτονικής Βόλου, Άννα Κόκα φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Ε.Μ Π. , Γεωργία Κολοκούδια φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., Λευτέρης Καρύδης φοιτητής αρχιτεκτονικής Βόλου, Αριστείδης Μησιάρης φοιτητής αρχιτεκτονικής E.M.Π. , Ήρα Αιμιλία Δεσύπρη φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., Φίλιππος Νικαλου Τσουλογιάννης φοιτητής αρχιτεκτονικής E.M.Π. , Άρτεμης Κυριακού φοιτήτρια αρχιτεκτονικής A.Π.Θ., Παναγιώτης Μητροτάσιος φοιτητής αρχιτεκτονικής Βόλου, Μαριέττα Λόγγου πτυχιούχος Πατρών αρχιτεκτονικής, Μάνος Χατζηκαντής φοιτητής αρχιτεκτονικής A.Π.Θ., Τσαμπίκος Παρασκευάς φοιτητής Μηχανολόγων Μηχανικών Βόλου, Αλκιβιάδης Πυλιώτης φοιτητής αρχιτεκτονικής E.M.Π., Μιχάλης Ξηροκώστας φοιτητής αρχιτεκτόνικής E.M.Π., Μαριάνθη Παπαγγελοπουλου φοιτήτρια αρχιτεκτόνικής Ε.Μ.Π., Παναγιώτης Νιάρχος φοιτητής αρχιτεκτονικής E.M.Π., Αλεξανδρος Τζαμπερής φοιτητής πολιτικών μηχανικών ΤΕ με ειδίκευση στην μορφολωγία και αναστήλωση.
Οι φοιτητές θέλησαν να ευχαριστήσουν το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών για την υποστήριξη, αλλά και τον ξενοδόχο  κ. Σ. Φώκιαλη για τη φιλοξενία που τους προσέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου