Ειδήσεις

Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι αρνούνται την πραγματικότητα

Την ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης που γίνεται στο Παρίσι με κεντρικό θέμα «Ελευθερία, Ισότητα, Αβεβαιότητα».

Εχοντας στο πλάι του τον Ζόσεφ Στίγκλιτς ο υπουργός οικονομικών περιέγραψε την στρατηγική της κυβέρνησης και κατέθεσε τις απόψεις του για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Το δομικό πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τα επιμέρους προβλήματα των χωρών αλλά η ίδια η δομή της ευρωζώνης, υποστήριξε από την πλευρά του ο Ζ. Στίγκλιτς και σημείωσε ότι υπήρξε μεταφορά πόρων από τους αδύναμους προς τις ισχυρότερες χώρες.

Εκτίμησε ότι οι κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης ή των κοινών ομολόγων προχωρούν πολύ αργά. Όπως είπε, με δεδομένα τα χαμηλά επιτόκια είναι μεγάλο λάθος να μην γίνονται υψηλής απόδοσης επενδύσεις, πόσο μάλλον που έχουν προηγηθεί πέντε χρόνια στασιμότητας.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα και απείλησε την ευρωζώνη μπορεί να φτάσει στην λύση της πάλι από την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπήρχε μια ένωση τύπου ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα». Ηγέτες όπως ο Κολ δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πλήρη ενοποίηση και προχώρησαν στην νομισματική. Ηλπιζαν ότι όταν μια κρίση έρχονταν οι διάδοχοί τους θα προχωρούσαν τα ανάλογα βήματα μεγαλύτερης ενοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Στίγκλιτς για το πόσο χρειάζεται «ανάσα» η Ελλάδα και πώς θα την αξιοποιήσει, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται επί ενός προγράμματος που κράτησε πέντε χρόνια. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπογραφές της προηγούμενης και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα, όμως είναι και η δημοκρατική εκλογή. «Ζητήσαμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι πρέπει να αλλάξει».

Επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλουμε νέα δάνεια χωρίς νόημα, χρειαζόμαστε χώρο για καταστρώσουμε από κοινού με τους εταίρους το σχέδιο.

Υπάρχει άρνηση πραγματικότητας και προσπάθεια να μετατεθούν για αργότερα οι λύσεις (pretend and extend), δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Οι ευρωπαίοι δεν παραδέχτηκαν έως σήμερα ότι υπήρξε δομικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα μια πτώχευση, όπως της Ελλάδας, να τύχει διαχείρισης ως πρόβλημα ρευστότητας.

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε πρωτογενές έλλειμμα. Αλλά αυτό είναι άλλο από το να πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ». Συμπλήρωσε πως διαφωνούμε με οργανισμούς όπως το ΔΝΤ σε ότι αφορά τις απόψεις για τα εργασιακά. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να λειτουργήσει καλύτερα. «Αν σε ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός θέλεις ρύθμιση στην αγορά ώστε να μην εκμεταλλεύεται ο ένας εργοδότης την μαύρη εργασία για να κερδίζει πλεονέκτημα από τον ανταγωνιστή του».

Δεν διαφωνούμε να γίνει πλήρης έλεγχος από τους θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να αρχίσουμε να νομοθετούμε τις μεταρρυθμίσεις.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου