Σπάει, λοιπόν, το “δίχτυ ασφαλείας” των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), το οποίο είχε θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Ασφαλιστικό.
Με άλλα λόγια, οι κλιμακωτές περικοπές που πρέπει να γίνουν στις επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και από το επίπεδο των 120 ευρώ, είτε να είναι πολύ σκληρές περικοπές στις συντάξεις άνω των 150-170 ευρώ.
Εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης
Κατά τα άλλα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως “στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων”.
Παράλληλα, από την ίδια πλευρά αναφέρεται πως “έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια”.
Αποστάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης
Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν πως “κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων”.
Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει νέα πρόταση που προέβλεπε κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης που ξεκινά από το 0,77% με 15 χρόνια ασφάλισης και κατέληγε στο 2% με πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι σύγκλιση υπάρχει μόνο για το κατώτατο ποσοστό αναπλήρωσης (0,77% με 15 χρόνια ασφάλισης) και για το ανώτατο ποσοστό (2% με πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης), ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση για τα ποσοστά αναπλήρωσης όλων των “ενδιάμεσων” ετών ασφάλισης (από το 16ο έως το 38ο έτος). Οι θεσμοί υποστηρίζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους βγουν στη σύνταξη με 15-25 χρόνια ασφάλισης.
Οι θεσμοί πιέζουν για συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 40% με 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει -μάλλον με ολοένα λιγότερες ελπίδες να το πετύχει- ποσοστό 45%.
Τα ποσοστά αυτά θα ισχύσουν άμεσα για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου και αναδρομικά για τους ήδη συνταξιούχους από το 2018.
Μειώσεις σε εφάπαξ, μερίσματα, συντάξεις χηρείας
“Κλειδωμένες”, όπως όλα δείχνουν, πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές 15-20% στα εφάπαξ και οι περικοπές 32% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, προκρίνεται η κατάργηση της δυνατότητας λήψης σύνταξης χηρείας για όσους επιζώντες συζύγους είναι κάτω των 55 ετών (και όχι κάτω των 57 ετών, όπως αρχικά συζητούνταν μεταξύ των δύο πλευρών).
Η ανατροπή θα ισχύσει μόνο για όσους επιζώντες συζύγους διεκδικήσουν σύνταξη χηρείας μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου.
Κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λάβουν σύνταξη χηρείας όσοι επιζώντες σύζυγοι για 2 ή το πολύ 3 χρόνια ανάλογα με το αν τα παιδιά τους σπουδάζουν ακόμα στα 24 έτη τους.
Δεν περνά η εργασιακή “σφήνα” του ΔΝΤ
Κατά τ’ άλλα δεν φαίνεται να περνά από ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση το τελεσίγραφο που έβαλε το ΔΝΤ στην περασμένη συνάντηση κυβέρνησης –θεσμών. Το ΔΝΤ, συγκεκριμένα, κατέθεσε κείμενο υπό τον τίτλο “μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας” ζητώντας από την ελληνική πλευρά να το υπογράψει προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό.
Ωστόσο, κύκλοι του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό όχι μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Έτσι, η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό θα συνεχιστεί αυτόνομα από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το Εργασιακό, επισημαίνουν από το υπ. Εργασίας.
Oι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το νέο Εργασιακό θα κριθεί από την επόμενη -και όχι την τρέχουσα- αξιολόγηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Απριλίου έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση της 9μελούς διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τον τρόπο “ευθυγράμμισης” του ελληνικού εργασιακού πλαισίου με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως ορίζει η μνημονιακή συμφωνία του Αυγούστου 2015.
capital.gr