Ειδήσεις

Η κόλασή μας είναι οι άλλοι, λέει ο Τσίπρας-Μόνο με λύση στο χρέος θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Ορισμένοι είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε σε ΝΔ, Κ. Σημίτη αλλά και κύκλους του εξωτερικού. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν η λύση στο χρέος μας βάζει στο QE.

Της Νίκης Ζορμπά

Με το σαρτρικής εμπνεύσεως μότο: Η κόλασή μας είναι οι άλλοι, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν τα μέτρα της συμφωνίας της Μάλτας και τα στελέχη και μέλη να τη στηρίξουν “εξορμώντας” στην κοινωνία.

Σε μια ομιλία με σκληρές, ως αναμενόταν, αναφορές σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ( με ιδιαίτερη μνεία στον Κ. Σημίτη) αλλά και χρέωση δόλου στον γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι δεν έχει εγκαταλείψει “καταστροφικά σενάρια του ’15” για grexit ( έστω και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον ίδιο), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, έθεσε ενώπιον του κόμματός του τα διλήμματα για την ώρα που θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή: Δεν θα αφήσουμε το παλιό πολιτικό κατεστημένο να φάει σα σαρακι το καινούργιο, είπε, εκλογές θα γίνουν το 2019 και τότε θα λογαριαστούμε, τόνισε, απέναντί μας έχουμε έναν “εσμό νεοφιλελεύθερων και πορφυρογέννητων που πάσχουν από σύνδρομο απώλειας της εξουσίας”, σημείωσε.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε ως μονόδρομο την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην Μάλτα επιχειρώντας να εμφανίσει τα κέρδη προφανώς ως περισσότερα από τις ζημιές, υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Προϋπόθεση για να εφαρμοστούν άλλωστε τα μέτρα για το 2019-2020, δήλωσε, είναι να έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε: 

Συμφωνία

*Αναλάβαμε την ευθύνη για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της να τη βγάλουμε από τα προγράμματα επιτροπείας. Αυτή είναι η εντολή, για αυτό παλεύουμε. Με νίκες και συμβιβασμούς. Αλλά παλεύουμε.

*Δεν θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή άλλης κρίσης. Για αυτό κρατήσαμε μια στάση που δεν θα επιτρέπει τη ναρκοθέτηση ασφαλούς εξόδου από το πρόγραμμα.

*Το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιμονή μας σε αυτή την αρχή. Όσα αποφασίστηκαν δεν δημιουργούν μόνο προϋποθέσεις να κλείσει χρονοβόρος της διαπραγμάτευσης αλλά καθίσταται ορατός ο ορίζοντας της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία.Καικαθίσταται ορατός ο στόχος μου να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια.

*Αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσκολίες. Με διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ που δεν είχαν να κάνουν με την β αξιολόγηση αλλά με την πορεία της χώρας μετά το τέλος ου προγράμματος. Η διαπραγμάτευση δεν ήταν μόνο για όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο αλλά για συνολική λύση.

*Οι διαφωνίες ανάμεσα στους εταίρους μας είτε έπαιρνε χαρακτήρα εξωφρενικών απαιτήσεων και εκβιασμών είτε κωλυσιεργίες.

*Η προοπτική του τέλους είναι κάτι που δυσαρεστεί κάποιους ιδιαίτερα και έξω και μέσα στη χώρα.

Τι πετύχαμε

1) Η πολιτική συμφωνία διαμορφώνει το πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων. Αγωνιστήκαμε για να είναι κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα που ούτε αναγκαία είναι ούτε θα επιλέγαμε εμείς να λάβουμε. Ο συμβιβασμός που πετύχαμε είναι η δυνατότητα για αντίμετρα- θετικά μέτρα

Οικοδόμηση δομών κοινωνικής προστασίας και κοινωνικού κράτους.  Μέτρα για αντιμετώπιση φτώχειας , ανεργίας, στήριξης νέων, ενίσχυση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Πετύχαμε να διασφαλίσουμε επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα:  αρχή επεκτασιμότητας και συνολικής ρύθμισης και αποκρούστηκαν ισχυρές πιέσεις κ αφορούσαν θεσμοθέτηση λοκ αουτ και αύξηση ομαδικών απολύσεων. Θετικές εκδοχές που οφείλονται και στις πολιτικές εργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2) Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε διεθνή επενδυτική κοινότητα και αγορές:  Η κρίση είναι πίσω, τα καταστροφολογικά σενάρια αποτελούν παρελθόν.

3) Μπαίνουμε στην τελική φάση της συζήτησης που θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το τέλος του προγράμματος. Να μην υπονομεύει την χώρα. Αυτή είναι η επόμενη διαπραγματευτική μάχη. Είναι άτοπο το αίτημα για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια δεκαετία που ζητούν κάποιοι.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα οδηγήσει σε ένταξη της χώρας στο QE. Χωρίς QE και μεσοπρόθεσμα δεν υπάρχει εφαρμογή των μέτρων.

Εχθροί … εντός κι εκτός συνόρων

*Φτάσαμε στο σημείο αυτό μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, με σκαμπανεβάσματα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με κλειστές πόρτες. Ήταν φανερές και οι κινήσεις αιφνιδιασμού και οι εκβιασμοί. Αυτό που περιγράφω ήταν το πλαίσιο της 20ης Φλεβάρη. Κάποιοι προσπάθησαν να το ξηλώσουν. Δεν είναι τρομακτική επιτυχία αλλά το γεγονός πως αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτών που ήθελαν να ξηλώσουν το πλαίσιο είναι μια μορφή επιτυχίας.

*Αυτή η μάχη που ήταν σε εξέλιξη την ώρα που κάποιοι σε εσωτερικό και εξωτερικό είχαν σαφή στόχο: Να μην κλείσει η αξιολόγηση είτε γιατί πόνταραν σε σενάρια καταστροφολογικά του 15 είτε , στο εσωτερικό, για να μην πετύχουμε εμείς να βγάλουμε την χώρα από την κρίση.

*Στο εσωτερικό ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Που δε δίσταζαν να ταχθούν ποτέ στο πλευρό των δανειστών. Όταν έβλεπαν εμπλοκή μας έλεγαν ότι κωλυσιεργούμε κι όταν έβλεπαν σημαία προόδου έλεγαν φορτώνετε με μέτρα τον λαό. Αυτοί που πήγαν στην Γερμανία για να πάρουν τις ευλογίες του υπουργού οικονομικών. Και επιτέθηκαν στην Κομισιόν γιατί είναι ελαστική με την ελληνική κυβέρνηση.

*Είναι αυτοί που δεσμεύονται δημόσια ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα ψήφιζαν τόσα κι άλλα τόσα, αποδεικνύοντας τον όρο: βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε πώς βγήκαν στα κεραμίδια όταν δώσαμε τη 13ησύνταξη.

*Και κατά τα άλλα φοράνε την γαλανόλευκη σημαία. Θα έχουμε αχρωματοψία και δεν βλέπουμε το γαλάζιο.

*Αν η Ν.Δ ήταν σήμερα κυβέρνηση θα υπέγραφε ό,τι ζητούσαν οι δανειστές. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.  Το λέει κι ο αρχηγός της άλλωστε ότι δεν έχει αριστερές ιδεοληψίες για αυτό θα είχε αποδεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν θα είχε διανοηθεί να διεκδικήσει ισοδύναμα μέτρα θετικού χαρακτήρα, δεν θα διανοείτο να διεκδικήσει μέτρα για το χρέος και δεν θα πάλευε για επαναφορά εργασιακής κανονικότητας αλλά το αντίθετο: θα πάλευε ενάντια στα σωματεία.

*Θα έκανε πλειοδοσία νεοφιλελεύθερου μένους. Για αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων, θέσπιση ανταπεργίας και lock out. Κι αυτό γιατί είναι η ιδεολογία τους. Το πολιτικό πρόγραμμα της Ν.Δ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός: Συντριβή εργαζομένων , απορρύθμιση αγοράς εργασίας και είναι γνωστή και παλιά συνταγή. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες στις οποίες δομήθηκε η ΕΕ. Εφαρμόστηκε σε χώρες χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, οδηγώντας κοινωνίες σε φτώχεια και εξαθλίωση. Εμείς αυτό δεν επιστρέψαμε να συμβεί. Κι όσο είμαστε εδώ δεν θα το επιτρέψουμε στην Ελλάδα.

*Αυτό στο οποίο καταλήγουμε τώρα τους χαλάει τα σχέδια: Στο εξωτερικό δεν τους περνάει η επιστροφή σε σενάρια του 15 και στο εσωτερικό βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Πώς τα καταφέραμε

*Οι λόγοι που ήρθε το αποτέλεσμα αυτό είναι γιατί εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα συμμαχιών στο εξωτερικό, αναζητώντας συμμαχίες στο επίπεδο των χωρών του Νότου. Δική μας πρωτοβουλία και έμπνευση. Εμπλέκοντας ενεργά το ΕΚ, αναζητώντας συμμαχίες στα εργασιακά Συνδικάτα, η συμβολή της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία ήταν κρίσιμη και θετική για αυτό το αποτέλεσμα.

*Η οικονομία ανακάμπτει και αυτό ήταν ακλόνητο και ισχυρό επιχείρημά μας. Έχουμε πλεονάσματα που καλύπτουν από το 16 το πλεόνασμα του 18.

*Τα δυο τελευταία χρόνια, η χώρα σταμάτησε να έχει κυβέρνηση όπου η διακυβέρνηση αποτελούσε και όχημα πλουτισμού και ιδιοτέλειας και συμφερόντων: Δεν πήραμε δωράκια από κανέναν, συνεχίζουμε να χτυπάμε την φοροδιαφυγή, βγάλαμε τις λίστες από τα συρτάρια γιατί εμείς παρά το γεγονός ότι αναλάβαμε σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας καταφέραμε να ξεκολλήσουμε τα μεγάλα έργα.

*Είμαστε η μοναδική κυβέρνηση που σε περίοδο κρίσης έχουμε 98% απορροφητικότητα σε ΕΣΠΑ.  Γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν μόνο όσα βόλευαν τους κολλητούς τους. Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι έξω. Δεν υπάρχουν μίζες, διασπάθιση χρήματος, απορροφούνται κονδύλια, πατάσσουμε τη φοροδιαφυγή. Αυτοί είναι οι λόγοι .

*Να βγούμε στον ελληνικό λαό και να πούμε τα πράγματα με ο όνομά τους. Η πρεμούρα του παλιού συστήματος να μην κλείσει η αξιολόγηση οφείλεται και στον φόβο να μη διαλευκάνουμε παλιές ιστορίες.

Επίθεση σε Σημίτη -κοινό βηματισμό με Ν.Δ

*Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει καταλάβει ποιο σύστημα εξέθρεψε. Όργια μίζας, τεράστιες περιουσίες από κυβερνητικά στελέχη και αυτός ο άνθρωπος που απλώς έβλεπε τις μίζες να περνούν, μας χάρισε και μια σοφιστεία: ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μ αυτή.

*Η κυνική ομολογία αφορά και τη Ν.Δ και τη σημερινή της ηγεσία. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι άφησαν τους χριστοφοράκους να φύγουν με διπλωματικά διαβατήρια, όλοι είδαν πώς κυβέρνησαν αυτά τα κόμματα τον τόπο και βρέθηκαν με μισό δις θαλασσοδάνεια και έδωσαν ασυλία σε αυτούς που τους τα έδωσαν. Αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συνέβησαν πουθενά αλλού στην Ε.Ε;

*Αυτοί που χρεοκόπησαν την χώρα μας κάνουν τους ευρωπαϊστές. Είναι το παλιό πολιτικό σύστημα που προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής των δημοκρατικών εξελίξεων το 2015, να ανατρέψει την για δεύτερη φορά εκλεγμένη κυβέρνηση και τώρα με αυτή την αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε. Και τώρα βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

*Μακάρι να είχαμε μια αντιπολίτευση με ιδεολογικές διαφορές και όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο της εξουσίας.

Άξονες του σχεδίου

1) παραγωγική ανασυγκρότηση- δίκαιη ανάπτυξη- σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα.

2) θεσμική ανασυγκρότηση ( συνταγματική αναθεώρηση)

3)Μεταρρυθμίσεις με θετικό και κοινωνικό πρόσημο ( πρωτοβάθμια υγεία, αλλαγή εισόδου στα πανεπιστήμια κλπ)

4) εξυγίανση πολιτικής ζωής και τόπου.

Μήνυμα σε κόμμα

*Τα στελέχη μας δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη. Σήμερα σε συνέχεια της διετούς πορείας, έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά: Πιο δυνατοί, πιο συμπαγείς, πιο αποφασιστικοί. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να τρώει σαν το σαράκι το καινούργιο. Να δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία για να φτιάξουμε τη χώρα μας όπως της αξίζει. Σε αυτή την πορεία τίποτα δε θα μας χαριστεί.

*Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η ΚΕ, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα και αυτός ο λαός που μας πιστεύει και μας στηρίζει, να τους αφήσουμε να το πράξουν.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου