Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικάμε την καθυστέρηση και την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
“Η ανταπόκριση του κράτους στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού φαίνεται πως παραμένει εξαιρετικά αργή, καθώς σύμφωνα με ανοικτή επιστολή της Επιτροπής Συμβασιούχων στο Ηot Spot Λέρου καταγράφεται ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο και Φυλάκιο Έβρου μένουν χωρίς προσωπικό και μόνο με ελάχιστους μόνιμους (στην Λέρο μόνον ένας) εντός Απριλίου 2017.
Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου 2017 έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) που εργάζονταν από 1η Σεπτεμβρίου 2016 και στις αρχές Φεβρουαρίου οι αρμόδιοι προϊστάμενοι της Υπηρεσίας Υποδοχής διαβεβαίωναν ότι πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις. Αργότερα τους διαβεβαίωσαν (μέσω e-mail) ότι δρομολογείται νέα προκήρυξη ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πάλι στην εργασία τους στα μέσα Απριλίου 2017. Σε αυτήν αοριστία προστίθεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο 2016 καθώς τους οφείλονται τα δεδουλευμένα 3 μηνών.
Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου 2017 λήγουν και οι συμβάσεις των υπαλλήλων που προσελήφθησαν με οκτάμηνες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας στις ειδικότητες: νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικοί, γενικών καθηκόντων, κ.ά. Την ίδια στιγμή, αποχωρούν και ορισμένες ΜΚΟ που παρείχαν σημαντικό έργο στην διαχείριση του προσφυγικού καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων (νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.ά.).
Δεδομένου ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι εργάζονται σε ένα ‘ασαφές’ και ‘πρόχειρα’ σχεδιασμένο πλαίσιο.
Δεδομένου ότι επί πέντε συνεχείς μήνες οι διοικητές κάθε hotspot άλλαζαν κάθε μία ή δύο εβδομάδες ή δεν υπήρχε καθόλου διοικητής, ενώ πολλές φορές καλούνταν να ανταποκριθούν σε έργα πολύ πέρα από τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρμόδιος για την διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων.
Δεδομένου ότι αν εκλείψουν οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές, θεωρείται πιθανό ότι ομάδες φιλοξενουμένων θα εξεγερθούν ως συνέπεια του ήδη τεταμένου κλίματος.
Ερωτάται ο Υπουργός:
Πώς θα λειτουργούν τα Κέντρα Υποδοχής χωρίς όλο το παραπάνω προσωπικό;
Τι εμπόδισε την υπηρεσία στην έγκαιρη ανανέωση ή έγκαιρη προκήρυξη προκειμένου να συνεχίστει ομαλά η λειτουργία και πότε αναμένεται νέα προκήρυξη;
Γιατί δεν προκηρύχθηκε ήδη η β΄ φάση της κοινωφελούς εργασίας για τα hotspots;
Γιατί καθυστερεί αδικαιολόγητα η πληρωμή των εργαζομένων;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου”