Ειδήσεις

Λοβέρδος για Novartis: «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου»

«Η ψήφος μας θα είναι η έναρξη της τελικής τους αποκαθήλωσης» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός

Για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis θεωρείται ύποπτος από την αρμόδια Εισαγγελία ο Aνδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

«Στη Βουλή των Ελλήνων και στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων κονιορτοποίησα όλες τις συκοφαντίες των άθλιων κακοποιών», είπε ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τόνισε, επίσης, ότι από τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή «προκύπτει, πως οι συμπληρωματικές καταθέσεις ανθρώπων που δόθηκαν έως και την 4η Απριλίου, δηλαδή πριν μία εβδομάδα, το εντός εισαγωγικών “κατηγορητήριο”, εξαφανίζεται πλήρως.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε όσα έχει ήδη διευκρινίσει στις μηνύσεις «κατά των κουκουλοφόρων» όπως και στις ομιλίες του στη Βουλή, προσθέτοντας τα εξής επιπλέον στοιχεία.

Συγκεκριμένα για το φάρμακο Gilenya ότι «υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας  επιτροπής για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία. Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια  με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας». Επίσης, διευκρίνισε ότι «για το φάρμακο αυτό και για τα επόμενα φάρμακα αλλά και για όλες τις χιλιάδες των φαρμάκων που ετιμολογούντο στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιρειών και εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε  πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα».

Για το φάρμακο Tasigna: «υπήρχαν ομόφωνες εισηγήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δεν ήταν καινούριο φάρμακο όπως ψευδέστατα λέγεται. Είχε μπει από το 2010 και απλώς έγινε μία νέα τιμολόγηση για μικρότερη και πιο οικονομική συσκευασία».

Για το Lucentis-Avastin: «Η κυκλοφορία του Lucentis έγινε προ της υπουργίας μου και η παραμονή του συνεχίστηκε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Οι άθλιοι με κατηγορούν γιατί δεν επιτρέψαμε να χρησιμοποιείται για την ίδια ασθένεια και το Avastin! Και αποκρύπτουν δολίως ότι ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου για οφθαλμολογικές παθήσεις, επειδή είχε παγκοσμίως άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Άρα, όποιος Υπουργός επέτρεπε την χρήση του Avastin για οφθαλμολογικούς σκοπούς, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί και να πάει στο ειδικό δικαστήριο».
Αναφερόμενος επίσης στην «αθλιότητα της δήθεν δωροδοκίας», εξήγησε: «Για την αθλιότητα αυτή επαναλαμβάνω πως τον κ.Φρουζή τον αγνοούσα ως όνομα, ως πρόσωπο και ως οτιδήποτε άλλο έως τα τέλη Μαρτίου του 2012, οπότε και μου συστήθηκε ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων. Ένα μήνα μετά έφυγα από το Υπουργείο. Όμως οι κουκουλοφόροι και οι λοιποί  ψευδομάρτυρες λένε, ότι τον γνώριζα από το 2009».

Επίσης ότι «Σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγονται από τους κουκουλοφόρους, με τον κ. Φρουζή δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε τηλέφωνο, ούτε e-mail. Το ξέρουν καλά αυτό! Πολύ καλά μάλιστα! Και το κρύβουν!» Καθώς και ότι: «Με τον κ. Φρουζή ουδέποτε έχουμε συναντηθεί εκτός υπουργείου και εντός μόνο την φορά που προανέφερα. Η συνάντηση αυτή διήρκησε όσο διαρκεί μια χειραψία. Ακόμη κι αν τον είχα δει οποτεδήποτε ή οπουδήποτε δεν τον αναγνώριζα ούτε ως Φρουζή, ούτε ως Novartis».
Σε έντονο ύφος είπε επίσης: «Χρήματα δεν έχω, γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ. Κι ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους συγγενείς και τους συνεργάτες μου. Κι όμως απέφευγαν να το δώσουν στη δημοσιότητα».

Κλείνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε συμπερασματικά ότι «για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του Υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών. Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο που όμως αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσο καιρό ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνο για μια χειραψία όταν έγινε Πρόεδρος το ΣΦΕΕ, ένα μήνα πριν φύγω από το Υπουργείο, στα τέλη Μαρτίου του 2012. Ντροπή τους!». Και κατέληξε με την προειδοποίηση πως «Θα δώσουν λόγο για όλα αυτά! Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω! Κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη!».

«Συγκινητική η στήριξη των συναδέλφων μου»

Για την άρση της ασυλίας του, τόνισε: «Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου. Είναι πολύ η συγκινητική η στήριξη των συναδέλφων μου. Η ψήφος μας θα είναι η έναρξη της τελικής τους αποκαθήλωσης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για τη δωροδοκία με 200.000 ευρώ είπε ότι πρόκειται για «αθλιότητα σε φωτογραφία» καθώς όλες οι εταιρείες «που υποτίθεται ότι τον χρηματοδότησαν εξαφανίζονται και εμφανίζεται να τον κατηγορεί ένας άνθρωπος που συνάντησε μια φορά για δευτερόλεπτα». Για τον Μανία που επίσης αναφέρεται στα συμπληρωματικά στοιχεία της δικογραφίας είπε ότι μεταφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομίας κι ότι δεν είχαν «καμία υπηρεσιακή ή οποιαδήποτε άλλη επαφή». Είπε δε ότι ενώ στην αρχή τον παρουσίαζαν ως σύμβουλό του, από «συνεργάτης μου έγινε αυτόκλητος μάρτυρας».

Στο τέλος είπε με έμφαση: «Θα τους αντιμετωπίσω πρόσωπο με πρόσωπο και θα καθίσουν όλοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή, ο πρώην υπουργός, κρίνεται ύποπτος για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου με όφελος που έτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου