Στα άκρα φτάνει η κόντρα του Μεγάρου Μαξίμου με την αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση της Novartis και τη διαβίβαση μέρους του φακέλου στη Βουλή.
Παραμένουν οι προσδοκίες της κυβέρνησης στα επίπεδα που τις είχε ανεβάσει Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου πέρυσι τον Φεβρουάριο που είχε κάνει λόγο για “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους;”. Μέχρι στιγμής ένα μόνο σκέλος της δικογραφίας για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, όσον αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, φαίνεται να προχωράει.
Θα ζητηθεί να δοθεί άδεια στον βουλευτή και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να εμφανιστεί στους Εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου για δωροδοκία.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμάκων που κυκλοφόρησε η εταιρία. Η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση αφορά ενδείξεις και όχι άσκηση ποινικής δίωξης. Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια. Δεν ασκείται δίωξη προς το παρόν για κανένα πολιτικό πρόσωπο αφού η παροχή εξηγήσεων αποτελεί προστάδιο των διώξεων που θα ασκηθούν, μόνον, αν οι εξηγήσεις δεν πείσουν.
Πολιτική αναταραχή έχει ήδη προκληθεί και το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο κόκκινο όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Πενήντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και της εκλογές των ΟΤΑ από την κυβέρνηση βρίσκουν την ευκαιρία να εξαπολύσουν νέα επίθεση στην αντιπολίτευση αναδεικνύοντας, όπως υποστηρίζουν τις πρακτικές του παλαιού πολιτικού συστήματος και προτάσσοντας το δικό της “ηθικό πλεονέκτημα”. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως μέσα από την υπόθεση της Novartis η ΝΔ επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ και να φτιάξει ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης ενόψει των πολλαπλών εκλογών.
Η απάντηση ήρθε χθες το βράδυ από το Μαξίμου. “Από την πρώτη στιγμή που το σκάνδαλο της Novartis ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν μέσα στον πανικό και τον τρόμο τους να εξυβρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, να απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες. Σήμερα όμως, μετά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, φαίνεται ότι τελικά είχαν και έχουν τους λόγους τους”, ανέφερε μεταξύ άλλων το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.
Στον πόλεμο μπήκε χθες και ο Μιχάλης Καλογήρου μετά τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου που μιλούσε μεταξύ άλλων για “πολιτική αλητεία συμμορίας κακοποιών”. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το πολιτικό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής επιτίθεται κατά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Υποκριτικά, τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιφυλάσσουν στον εαυτό τους την ευχέρεια να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους δικαστές που στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικονομικές ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εμφανιστούν ως θύματα, διαμαρτυρόμενα για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της Κυβέρνησης. Όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπλέκουν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διασωθούν από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ποινικών υποθέσεων (Novartis, θαλασσοδάνεια κ.ά.) τους θεσμούς της Δικαιοσύνης, διασπείροντας ηθικούς πανικούς και προκαλώντας μια κατευθυνόμενη, γενικευμένη αίσθηση απαξίωσής τους τέτοια, που να καθίσταται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία. Κάθε τέτοια στάση είναι αποκρουστική και αποδοκιμαστέα.”
Παρά το θόρυβο που προκλήθηκε χθες δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως ήδη προς αρχειοθέτηση τέθηκαν οι φάκελοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιώργου Κουτρουμάνη, του Ανδρέα Λυκουρέντζου και του Παναγιώτη Πικραμμένου. Επίσης πολύ συζήτηση θα προκληθεί από το γεγονός πως ενδείξεις για πολιτικό χρήμα δεν βρέθηκε για κανέναν από τους δέκα ούτε εντοπίστηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών και συνεργατών τους.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση μένει ανοικτή για τους Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα και τους πρώην υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Όπως ανέφερε ανώτατη εισαγγελική πηγή, για τους πέντε που η έρευνα συνεχίζεται, η δικογραφία θα κλείσει σύντομα μέσα στον Απρίλιο.
Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, σε επίσης υψηλούς τόνους από την κυβέρνηση, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να πραγματοποιεί ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.