Ειδήσεις

Σταϊκούρας: Σε πολύ βαθιά ύφεση η Ελλάδα το 2020 – έκκληση για γενναίες αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup

Σε πολύ βαθιά ύφεση βυθίζεται η Ελλάδα φέτος προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδεχόμενος την απώλεια – και στην Ελλάδα –  ίση με το 2,5% του ΑΕΠ για κάθε μήνα “λουκέτου”. Παράλληλα, προέβη και  στην παραδοχή πως δεν επαρκούν οι παρεμβάσεις τριών αξόνων αξίας περίπου 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει από την κρίση η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα της Βουλής ζήτησε  να ριχθούν στη μάχη και άλλα εργαλεία. Eπίσης, έκανε σαφές ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών όχι μόνο για τον 4ο πυρήνα – ενός νέου ταμείου διάσωσης – αλλά και για το θέμα του δανείου του ESM και των πιέσεων που ασκούνται ούτως ώστε να περιέχει ρήτρες.

Επανέλαβε την ελληνική θέση για την “έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου”, αλλά και για  την αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ καθώς και για  την ενίσχυση του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Στην ίδια  ενημέρωση και όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει του Eurogroup που θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα (στις 18.00 ώρα Ελλάδος), ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διμερείς διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

“Οι λύσεις είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο” είπε.  Θέλουμε σήμερα να είναι γενναίοι αυτοί οι συμβιβασμοί και να οδηγηθούμε σε γενναίες λύσεις” ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών για τη σημερινή Σύνοδο.

Διμερείς επαφές

Αναλυτικά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τις εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. αναφέρθηκε σε επικοινωνίες και επαφές που πραγματοποιούνται ενόψει της σημερινής νέας συνόδου του Eurogroup.

“Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη  ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία”, ανέφερε. Επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έγιναν ούτως ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και περιέγραψε τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Μίλησε και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διευρύνουν τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση τους και για την ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και για την εμπορευσιμότητα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Αναφέρθηκε σε μία λογική αλληλεγγύης που απαιτεί να ριχτούν στη μάχη και άλλα εργαλεία, λέγοντας ότι αυτή είναι η θέση της Ελλάδας που θα επαναλάβει σήμερα στο Eurogroup.

Αναλύοντας τα 3 μέτρα των 540 δισ. ευρώ περίπου είπε πως η πρωτοβουλία της ΕΤΕπ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί. Σε ώριμο επίπεδο, είπε, είναι και το δάνειο της Κομισιόν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως, αναφορικά με τα 210 δισ. ευρώ του ESM μέσα από την “αξιοποίηση των προληπτικών πιστοληπτικών γραμμών” ανέφερε ότι “δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία” και μίλησε για “ευελιξία και προϋποθέσεις που πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας”.

Ευρωομόλογο, ΕΣΠΑ και νέο Πακέτο

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως “ακόμα όμως και με αυτές τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις ύψους άνω των 540 δισ. ευρώ η θέση μας είναι πως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο” και “με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή στην κανονικότητα” της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως “απαιτούνται και διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν περαιτέρω ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου και με την αξιοποίηση του τρέχοντος πολυετούς προϋπολογισμού για την αναδιάταξή του” αλλά και με την  “ενίσχυση του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου”. Είπε, πως όλα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μέτρων της επόμενης μέρας.

Μίλησε τέλος για μεγάλες αποφάσεις και γενναίες πράξεις. “Ευελπιστώ ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων, ούτε θα δείχνει ατολμία και απροθυμία” ανέφερε.

Η θέση της Ελλάδας για το δάνειο του ESM

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι δεν υπάρχει προβληματισμός για το αν θα υπάρχει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για τα δάνεια του ESM, διότι αυτή ήδη υφίσταται. Το ερώτημα είναι το “πώς θα λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός με βάση τις σημερινές καταστάσεις”, είπε.

Θέση της χώρας είναι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, “να υπάρχει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη της παρούσας συγκυρίας και να συνδέονται αποκλειστικά με το εξωγενές σοκ. Δηλαδή οι όροι να έχουν να κάνουν μόνο με την εκταμίευση πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από την πανδημία”. Η θέση αυτή είναι σύμφωνη με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ,  με την εξαίρεση όμως της Ολλανδίας και κάποιων άλλων χωρών, είπε. Εξήγησε ότι η θέση της Ελλάδας είναι να μην συνδέονται με μακροοικονομικά κριτήρια οι όροι.

Όπως τόνισε η πρόταση για το πακέτο του ESM είναι στα 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά μαζί με τα άλλα εργαλεία η πρόταση φτάνει σε 540 δισεκατομμύρια ευρώ. Επανέλαβε ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν και υπενθύμισε τη θέση της ΕΚΤ για ανάγκες ύψους 1,5 τρισ. ευρώ. Άρα, επεσήμανε, χρειάζονται πρόσθετες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τη στήριξη για “ένα κοινό ευρωπαϊκό αξιόγραφο αλλά και για άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες αξιοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ”, αλλά και για την αναδιάταξη και ενίσχυση του Πολυετούς Πλαισίου 2021 2027.  Για την κριτική που ασκήθηκε εξήγησε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη λαμβάνουν σταδιακά τα μέτρα γιατί δεν ξέρουν το εύρος της ύφεσης.

Γενναίος Συμβιβασμός

Επιπλέον, σημείωσε πως ευελπιστεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχει “ζωντανή προοπτική της ευρωπαϊκής έκδοσης χρέους”.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέφερε πως η “κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι την κατάλληλη στιγμή λαμβάνει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.””Εδώ είμαστε έως το τέλος Απριλίου να αξιολογήσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε” πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα δύο συγκεκριμένα μπλοκ που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι πίσω από την Ολλανδία μπορεί να κρύβονται και περισσότερες χώρες. “Οι λύσεις είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο” είπε.

Θέλουμε σήμερα να είναι γενναίοι αυτοί οι συμβιβασμοί και να οδηγηθούμε σε γενναίες λύσεις” ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών για τη σημερινή Σύνοδο.

Πολύ βαθιά ύφεση στην Ελλάδα το 2020 – απώλεια ΑΕΠ 2,5% κάθε μήνα

Σε ό,τι αφορά την ύφεση παραδέχθηκε πως θα είναι βαθιά το 2020 στην Ελλάδα παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση της Ευρώπης είναι από 5% έως 10%. “Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις ανά την ΕΕ” είπε.

Επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΕ  ότι για κάθε μήνα που είναι κλειστή η οικονομία στοιχίζει στη χώρα το 2,5% του ΑΕΠ. Είπε πως η ανάκαμψη θα έχει σχήμα “U” που θα εκτείνεται και στο 2021. Η ανάκαμψη προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, είπε.

Εξήγησε ότι για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές.  Δηλαδή η διαπίστωση ότι η μεγαλύτερη ύφεση, η πιο βαθιά ύφεση περιορίζει τα έσοδα και αυτά δεν θα υπολογίζονται στους οποίους μελλοντικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη χορήγησης περισσότερων επιδομάτων ανεργίας (αναφερόμενος και σε ένα εκατομμύριο απολύσεις που έγιναν στην Ισπανία σε μία εβδομάδα). Επίσης αναφέρθηκε στην εξαίρεση των προσαρμογών (adjustments)  από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων ως παρενέργειες παροδικής διάρκειας.

Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα μέσα από τα κέρδη ομολόγων. Η 6η  αξιολόγηση συνδέεται με ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ. “Το πώς θα αξιοποιηθούν είναι επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης” είπε. Για τον δανεισμό του δημοσίου ανέφερε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ μειώνουν το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

“Οχι” Σταϊκούρα στην πρόταση Βαρουφάκης για βέτο

“Δεν θα την ακολουθήσω την πρότασή σας, θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα” απάντησε ο ΥΠΟΙΚ στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη να βάλει βέτο στο σημερινό Eurogroup.  “Έχω επίγνωση των ευθυνών, μακριά από εμένα οι δημιουργικές ασάφειες που τόσο  μας κόστισαν στο παρελθόν”. Νωρίτερα ο Γραμματέας του ‘Μερα25’ και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα να βάλει βέτο, λέγοντας “αν συμφωνήσουν σε προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM χωρίς προαπαιτούμενα θα πείτε ναι; Είναι επιτυχία ότι έχουμε λιγότερους νεκρούς σήμερα αλλά θα έχουμε τους περισσότερους πεινασμένους αύριο. Εάν εσείς πείτε ναι σήμερα, θα έχετε βάλει ταφόπλακα στις οποιεσδήποτε πιθανότητες της χώρας να ανακάμψει αλλά και της ίδιας της ΕΕ. Σήμερα η ΕΕ είναι πάρα πολύ δυνατή και πλούσια, αν συναινέσετε στο μη ευρωομόλογο όμως οδεύει στην διάλυση. Θα είναι μια αργή και βασανιστική διαδικασία. Θα είναι ασύλληπτη ανευθυνότητα να μην θέσετε βέτο στο σχέδιο που φαίνεται ότι θα καταλήξουν σήμερα Ιταλία και οι υπόλοιποι”. Ο ίδιος πρότεινε μάλιστα η ΕΚΤ να εκδώσει ένα ομόλογο 30 ετών και ύψους 1 τρισ. ευρώ ώστε να υπάρχει χρόνος (πριν λήξει) να δημιουργηθεί ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σταϊκούρας: Δεν θα δεχτώ μαθήματα από εσάς

Οι τόνοι ανέβηκαν στην δευτερολογία καθώς μετά το στεγνό “όχι του Χρ. Σταϊκούρα ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε “θα μας κρίνει η ιστορία, δεν κρίνει ο ένας ΥΠΟΙΚ τον άλλο. Το μόνο όπλο που έχετε σ’ αυτή τη  μάχη είναι το βέτο. Μόλις στείλατε μέσα από την Βουλή στους άλλους σκληρούς το μήνυμα ότι δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Μόλις πετάξατε τη μόνη διαπραγματευτική δύναμη που είχατε. Δεν είχατε δικαίωμα να κάνετε αυτό το κακό στον εαυτό σας”. και ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση να παγώσει τον “Ηρακλή” για τις τράπεζες, φράση που πυροδότησε νέο γύρο έντασης.

Ο κ. Σταϊκούρας σε πολύ αυστηρό ύφος κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη πως δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για τον τραπεζικό τομέα  “όταν επί ημερών σας είχαμε  την μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων και οδήγησε την  επόμενη κυβέρνηση  να κάνει την 3η την πιο  επώδυνη ανακεφαλαιοποίηση. Πάει πολύ! Δεν θέλω να οδηγήσω την χώρα μου εκεί που την οδηγήσατε εσείς το καλοκαίρι του ’15”.

πηγή capital.gr

Των Δήμητρα Καδδά  – Μαρία Νταλιάνη 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου