Το Καστελόριζο, η Χάλκη και η Κίμωλος. Τρεις γωνιές της Ελλάδας. Τρεις εκδοχές του Παραδείσου σπαρμένες στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου ενώνουν τις φωνές τους. Μας στέλνουν τη δύναμη και την αισιοδοξία τους αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα εν μέσω πανδημίας: «Αφήστε μας στην καραντίνα μας για να μείνουμε αλώβητοι από τον κορονοϊό».
«Είμαι 65 ετών και μεγάλωσα με το παράπονο των συμπολιτών μου γιατί δεν είχαμε τακτικά καράβι στο λιμάνι μας. Σήμερα όλοι παρακαλάνε να μην έρθει καράβι στο νησί για να μην φέρει τον ιό», λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης και προσθέτει: «Όλοι ανησυχούν. Έχουμε ανθρώπους με μεγάλο μέσο όρο ηλικιών. Μου κάνει όμως εντύπωση πως όλος ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Ξέρουμε πως θα έχουμε ζημιά από την έλλειψη τουρισμού αλλά η υγεία μας είναι πάνω απ΄όλα».
«Οι μικρές κοινωνίες οργανώνονται καλύτερα»
Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Παναγιώτης Σάρδης μαζί με τον έναν από τους δύο αστυνομικούς που υπηρετούν στην Κίμωλο βγαίνουν με τον τηλεβόα και δίνουν οδηγίες στους κατοίκους του νησιού.
Η αντιδήμαρχος Χρυσάνθη Μουράτου έχει οργανώσει ομάδα που φροντίζει για τους κατοίκους που έχουν πρόβλημα στις μετακινήσεις. Φροντίζει για τις προμήθειες και τα φάρμακα τους. «Οι μικρές κοινωνίες των νησιών μπορεί να έχουν ελλείψεις αλλά οργανώνονται καλύτερα στις μεγάλες δυσκολίες και φυσικά έχουν και μεγαλύτερες αντοχές. Ελέγχουμε καθημερινά τις ανάγκες των κατοίκων. Επικοινωνούμε μαζί τους. Δεν θέλουμε να αισθάνεται κανείς μόνος του».
Η δασκάλα αγγλικών και τα μεροκάματα
Ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και 45 παιδιά όλων των ηλικιών και όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση. «Μας λείπει μία δασκάλα αγγλικών. Στο νησί δεν έχουμε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και έχουμε θέμα. Ελπίζω να βρεθεί και σε αυτό το θέμα μία λύση όπως και για την υποστήριξη ενός παιδιού που χρειάζεται ατομική εκπαίδευση. Το παλεύουμε και θα το πετύχουμε», πρόσθεσε ο δήμαρχος Κιμώλου και προσπαθεί να λύσει και το πρόβλημα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Μήλου ώστε να μπορούν να μετακινούνται καθημερινά με ένα σκάφος που έχει άδεια αναψυχής. «Εχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών αναψυχής λόγω των μέτρων και οι εργαζόμενοι μας χάνουν τα μεροκάματα τους. Σκέφτονται να αφήσουν τις οικογένειες τους και να μείνουν μόνιμα στη Μήλο. Πρέπει να το λύσουμε και αυτό το πρόβλημα. Είναι κρίμα. Πρέπει να δώσουμε λύσεις και στο τελευταίο πρόβλημα κάθε πολίτη», είπε ο Κωνσταντίνος Βεντούρης.
Η Κίμωλος επικοινωνεί με τον Πειραιά δύο φορές την εβδομάδα ενώ υπάρχει τακτική σύνδεση και με την Απολλωνία στη Μήλο: «Είναι η πρώτη φορά που ακούω τους κατοίκους της Κιμώλου να μην θέλουν να έρθει καράβι. Όλοι φοβούνται και έτσι μένουμε ασφαλείς».
«Η απομόνωση πρώτη φορά είναι σωτήρια»
Αφήνουμε την Κίμωλο και ταξιδεύουμε 205 μίλια νοτιοδυτικά στην πανέμορφη Χάλκη. Αυτή τη στιγμή το νησί έχει 204 κατοίκους. Υπάρχει συχνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Κάμειρο Ρόδου (περίπου μία ώρα με το καραβάκι) και δύο ώρες μέχρι την πόλη της Ρόδου. Κι εδώ η ίδια αγωνία. «Ο κόσμος ανησυχεί πολύ εδώ μην έχουμε κάποιο κρούσμα κορονοϊού. Η αλήθεια είναι πως το 70% του πληθυσμού είναι πάνω από 60 ετών. Δεν έχουμε κρούσματα αλλά επειδή ακούμε πως το 80% των φορέων είναι ασυμπτωματικοί φοβόμαστε μήπως κάποιος έρθει και μεταφέρει τον ιό. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στον κορονοϊό με κάθε κόστος. Η απομόνωση των νησιών για όλους μας είναι η σωτήρια μας. Ολοι θα θέλαμε να ζήσουμε το Πάσχα σύμφωνα με τις παραδόσεις μας. Ολοι αυτό περιμέναμε, αλλά τι νόημα θα είχε να ρισκάρουμε τις ζωές μας», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης.
«Όλοι θέλαμε να κάνουμε το Πάσχα όλοι μαζί»
Σχετικά με την καθημερινότητα στο νησί είπε: «Εχουμε οργανωθεί και οι τρεις υπάλληλοι του Δήμου από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθούμε να δίνουν λύσεις στις ανάγκες των 204 κατοίκων και των 990 δημοτών μας. Φροντίζουμε για τις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας. Υπάρχει καλή ψυχολογία. Υπάρχει θετική σκέψη και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να τους βοηθήσουμε να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και να τους ενημερώνουμε. Ολοι θα θέλαμε να κάναμε Πάσχα με τις οικογένειες μας αλλά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα προέχει η υγεία μας. Μου κάνει πάντως μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ο κόσμος είναι ενωμένος και αποφασισμένος να κρατήσει την καραντίνα όσο χρειαστεί ακόμα και μέχρι να βρεθεί ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο που θα δώσει οριστική λύση στην πανδημία».
«Τι να μας πουν οι καραντίνες;»
Αφήνουμε και τη Χάλκη και κατευθυνόμαστε 95 μίλια πιο νοτιοανατολικά στο πανέμορφο Καστελόριζο. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν «εσχατιά της Ελλάδας». Μέγα λάθος. Η πρώτη πύλη της Μεσογείου. Η πρώτη πόρτα της Ελλάδας στην Ανατολή. Ο δήμαρχος Γιώργος Σαμψάκος βρίσκεται επί ποδός. Μόλις είχε τελειώνει την ημερήσια… αναφορά και όλα βαίνουν καλώς. «Ο κόσμος είναι στα σπίτια του. Δεν είναι μέρες για διακοπές και ξενοιασιά. Οταν χάνονται τόσες ζωές πρέπει να κρατήσουμε τα νησιά μας μακριά από τη συμφορά του κορονοϊού. Ολοι εδώ στεναχωριόμαστε που δεν θα κάνουμε Πάσχα με τους συγγενείς μας και τους τουρίστες που μας στηρίζουν οικονομικά αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ξέρουμε πως δεν έχουμε την υποδομή να υποστηρίξουμε πιθανά κρούσματα. Φοβόμαστε και έτσι κάνουμε υπομονή».
«Τα λεφτά θα τα βρούμε, την υγεία μας θέλουμε»
Το πλοίο από τη Ρόδο κάνει 3,5 ώρες και έρχεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. «Εχουμε απ΄όλα τα καλά. Εχουμε γιατρούς και ευτυχώς μας πήραν από εδώ όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και είμαστε ήσυχοι. Δεν φοβόμαστε τίποτα και δεν ανησυχούμε. Εντάξει πάθαμε καταστροφή αλλά τα λεφτά θα τα βρούμε. Την υγεία μας δεν θα ξαναβρούμε. Στην Ελλάδα είμαστε μαθημένοι με τα λίγα. Αυτό που έχω να πω σε όλους τους Έλληνες είναι να κάνουν υπομονή. Εμείς είμαστε στην καραντίνα για όλη μας τη ζωή. Να μην φοβόσαστε. Ολα θα τα ξεπεράσουμε».