Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία όταν υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα είναι γνωστά. Αυξάνεται η κατανάλωση των φυτικών ινών, των καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.
Όταν μια χορτοφαγική διατροφή ή η νηστεία είναι σωστά σχεδιασμένη (ιδανικά από διαιτολόγο) μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλη να προασπίσει την υγεία αλλά και ένα υγιές βάρος!
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ κοντά γι’ αυτό αν νηστεύετε σας έχω ετοιμάσει ένα ενδεικτικό πλάνο με επιλογές μεσημεριανού.
Μ. Δευτέρα Όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο/ρεβιθόρυζο) με λεμόνι, σαλάτα εποχής και ελιές
Μ. Τρίτη Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με γαρίδες ή χταπόδι κοκκινιστά, σαλάτα εποχής (π.χ. λάχανο- μαρούλι)
Μ. Τετάρτη Σπιτική πίτα με λαχανικά (π.χ. σπανακόπιτα/ χορτόπιτα/πιπερόπιτα) με σαλάτα εποχής και νηστίσιμο τυρί ή ελιές
Μ. Πέμπτη Σουπιές κοκκινιστές με σπανάκι + ψωμί ολικής αλέσεως ή πατάτα βραστή
Μ. Παρασκευή Μπιφτέκια οσπρίων (π.χ. από φακές) ή λαχανικών (καλαμπόκι/αρακά) με βραστή σαλάτα (π.χ. μπρόκολο) και πατάτες φούρνου
Μ. Σάββατο Ριζότο με λαχανικά (π.χ. μανιτάρια/σπαράγγια) + νηστίσιμο τυρί ή ελιές + σαλάτα εποχής
Τα θαλασσινά κατατάσσονται με το λάδι και δεν τρώγονται τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου η νηστεία είναι αλάδωτη.