Ειδήσεις

Νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη: Θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%

Τα αποκαλυπτήρια, της μεγαλύτερης πιθανότατα μεταρρύθμισης στην ιστορία της Δικαιοσύνης, του νέου δικαστικού χάρτης της χώρας κάνουν σήμερα με συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ι. Μπούγας. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή του προχώρησε στην πρόβλεψη πως η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη και η εφαρμογή του θα μειώσει κατά 30%, δηλαδή κατά 450 μέρες, τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη (που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης) υπογραμμίζοντας κυρίως την ενοποίηση των δυο πρώτων βαθμών απονομής Δικαιοσύνης -ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων- δημιουργώντας μια “δεξαμενή” 2.100 δικαστών

Χαρακτηρίζει μάλιστα απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 146η θέση διεθνώς στον δείκτη για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης “διότι μια υπόθεση απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη” και θέτει ως στόχο “να συγκλίνουμε έως το 2027 στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 640 ημερών από 1.440 που είναι σήμερα”.

Τα πρωτοδικεία

Με το νομοσχέδιο επιλέγονται τα κύρια Πρωτοδικεία στις 53 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Σε 6 από τις Περιφερειακές Ενότητες υπάρχει ανατροπή της έδρας, με κυρίαρχες τις αντιδράσεις που αφορούσαν αυτές των περιφερειών Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας όπου επικράτησαν τελικώς Αγρίνιο και Λιβαδειά, έναντι Μεσολογγίου και Θήβας. Όπως προκύπτει από το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αλλαγές στις έδρες Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών Πρωτοδικών προκύπτουν εκτός από Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία και σε εκείνες της Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης τα καταργούμενα Ειρηνοδικεία διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.

Οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων υπάγονται στην κεντρική έδρα των Πρωτοδικείων και ειδικότερα όπως αναφέρει το νομοσχέδιο “οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου”.

Αντιστοίχως, στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς ορίζεται ότι “οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται”.

Με τις αλλαγές πλέον περίπου 1000 ειρηνοδίκες εντάσσονται στη δύναμη των πρωτοδικείων της χώρας.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου