Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχει «παγώσει», και θα συνεχιστεί σε χρόνο τον οποίο συζητούμε και εξαρτάται από τα προγράμματα των δύο ηγετών και από τις συγκυρίες, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.
Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε μάλιστα ότι όλοι οι πυλώνες αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συνεχίζονται κανονικά.
Ερωτηθείς αν αναμένεται ένας θερμός Απρίλιος με αφορμή το καλώδιο, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι ότι όταν όλα μπλέκουν σε μία γεωπολιτική χοάνη, το μείγμα είναι εξαιρετικά θερμό στην κοινή γνώμη. Αλλά ο διάλογος μέχρι στιγμής έχει παράγει σημαντικά αποτελέσματα» είπε, αναφερόμενος στη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, τον μηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και το καλύτερο διμερές εμπόριο.
«Υπάρχουν πάντα εντάσεις. Η γεωγραφία, αντί να μας ενώνει μας διχάζει» τόνισε και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ψυχραιμία. Το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».
Εξήγησε μάλιστα, ότι το έργο αυτό προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί άδεια: «Το συγκεκριμένο έργο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά […],. Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι σπαρμένη από καλώδια. Το έργο δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από το διεθνές δίκαιο»
«Να μετατρέψουμε τη γεωγραφία σε γέφυρα…»
Ο έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι επειδή έχουν συσσωρευτεί μέσα στον χρόνο πολλά ζητήματα, που μπορεί να προκαλέσουν εντάσσεις πρέπει να διατηρούμε ψυχραιμία, να βρίσκουμε κοινούς τόπους να πορευόμαστε, να μετατρέψουμε την γεωγραφία σε γέφυρα.
Σχολιάζοντας τις ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι χώρα δουλεύει πάνω σε υποθετικά σενάρια, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να μην ετεροκαθορίζεται η πολιτική που ακολουθεί.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ καλή σχέση με το Ισραήλ, αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη συνάντηση με τον Μαρκ Ρούμπιο:«Έχουμε εδραιώσει μια σημαντική στρατηγική. Έχουμε κλείσει όλα τα μεγάλα μέτωπα. Προδήλως ενισχύουμε το αποτύπωμα της Ελλάδας. Έχουμε άριστες σχέσεις με όλον τον πλανήτη. Έχουμε στρατηγικές σχέσεις με τους μεγάλους παίκτες. Πρέπει να στήσουμε τη δική μας διπλωματία σε στέρεα θεμέλια».
Για το Κυπριακό
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την επανεκκίνηση της συζήτησης σε επίπεδο 5μερούς, κάτι που μέχρι πρότινος φαινόταν απίθανο.
Τόνισε δε, ότι μεταξύ άλλων η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Το διεθνές περιβάλλον απαιτεί συναινέσεις και όχι χωρισμούς».
Οι εμπορικοί δασμοί Τραμπ
Ερωτηθείς για τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι κανένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι θετικός: «Παράγει ανησυχία» τόνισε, εξηγώντας ότι η διελκυστίνδα μέτρων και αντιμέτρων δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον, με αρνητικά παρεπόμενα τον πληθωρισμό, την ύφεση και την αύξηση των επιτοκίων.
«Η πραγματικότητα είναι είναι ότι πρέπει να αναζητούμε παραγωγικές λύσεις σε προβλήματα εμπορίου. Ο προστατευτισμός δεν συντελεί στην καλή λειτουργία της οικονομίας».
Για το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη θέση της Ελλάδας
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις, με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα, η οποία τον Μάιο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι «μεγάλη τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη».
«Είναι η πιο δύσκολη περίοδος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε και τόνισε, ότι πάνω στο εξαιρετικά ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον η Ελλάδα χτίζει πάνω σε σταθερές αξίες, που -μεταξύ άλλων είναι- είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, η κλιματική αλλαγή: «Η διεθνή συνεργασία μπορεί να δώσει λύσεις» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Θα βάλουμε το δικό μας πετραδάκι να ανακτήσουμε τη μεγάλη ισχύ του διεθνούς δικαίου»
Πηγή: in.gr