Ούτε και στο πολυσυζητημένο “καλάθι του Πάσχα”, μπορούν να ελπίζουν εφέτος οι καταναλωτές για να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να “ματώσουν”, την ώρα μάλιστα που ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε πολλές κατηγορίες τροφίμων, ανάμεσά τους και τα γαλακτοκομικά, τους περιμένει μετά το Πάσχα.
Σήμερα αρνιά και κατσίκια εντός του πασχαλινού “καλαθιού” -ένα μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης που ισχύει για 3η διαδοχική χρονιά- πωλούνται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από 17% έως 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ ανάλογες είναι αυξήσεις και στα συνοικιακά κρεοπωλεία όπου όμως οι τιμές διαμορφώνονται, ως είθισται, σε υψηλότερα επίπεδα, με τις διαφορές να είναι της τάξης των 4-5 ευρώ στο κιλό.
Με απλά λόγια ένα “μεσόβαρο” αρνί (σ.σ. περίπου 13 κιλά) θα κοστίσει με τις τρέχουσες τιμές των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου από 150 έως 168 ευρώ, όταν πέρσι οι τιμές ξεκινούσαν για τα ίδιο προϊόν από 127 ευρώ και δεν ξεπερνούσαν τα 137 ευρώ.
Αντίστοιχα για το κατσίκι οι τιμές πέρσι –πάντα εντός “καλαθιού”- ξεκινούσαν από 9,98 ευρώ ανά κιλό και ανέβαιναν έως μια ανάσα από 10 ευρώ, ενώ εφέτος το κατώφλι είναι τα 12 ευρώ.
Λιγότερα 300.000 αμνοερίφια
Αλλά ακόμη κι αν τα νοικοκυριά θελήσουν να διαθέσουν αυτό το ποσό για τον πατροπαράδοτο οβελία, που σημειωτέον αντιστοιχεί στο 20% του νέου –αυξημένου- κατώτατου μισθού ενός άγαμου εργαζομένου, μπορεί στο τέλος να μείνουν με την… όρεξη διότι η προσφορά είναι περιορισμένη.
Σημειώνεται ότι πέρσι διατέθηκαν την περίοδο του Πάσχα περί τα 750.000 αρνιά και κατσίκια, κυρίως ελληνικά αλλά και αρκετά εισαγόμενα επί το πλείστον από τη Ρουμανία.
Εφέτος ο αριθμός των αμνοεριφίων που βρεθούν στην αγορά υπολογίζεται να είναι μειωμένος κατά 300.000.
Τουλάχιστον όμως εφέτος, όπως λένε οι παραγωγοί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ξεχωρίσουν εύκολα εάν είναι ελληνικό, ή όχι, το κατσίκι ή το αρνί που θα αγοράσουν. Κι αυτό γιατί οι εισαγωγές, οι οποίες σίγουρα θα γίνουν για να καλυφθεί το κενό, αφορούν σε σφαγμένα ζώα λόγω της έξαρσης της πανώλης που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ρουμανία αντίθετα με ότι έγινε πέρυσι και πρόπερσι που τα έφερναν ζωντανά.
Οι λόγοι πίσω από το limit up στο χρηματιστήριο του οβελία
Οι ζωονόσοι, η απαγόρευση των μετακινήσεων, οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο που άφησαν πίσω τους η θεομηνία Ντάνιελ και οι φωτιές, ο συνωστισμός στα λίγα τοπικά σφαγεία, αλλά και η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, μιας και εφέτος Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν, είναι οι λόγοι που ανεβάζουν την τελική τιμή στον καταναλωτή λέει στο Capital.gr ο Γιάννης Φασουλάς, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ).
Ο ίδιος τονίζει ωστόσο πως άμεσα χρειάζονται μέτρα για να μπει φρένο στη συνεχόμενη μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων, καθώς πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο πρωτογενής τομέας και η εγχώρια παραγωγή, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της διατροφικής επάρκειας της χώρας.
Ακριβή μου σοκολάτα
Ίδια και χειρότερη είναι κατάσταση στα σοκολατένια αυγά, που επίσης το βρίσκονται εντός “καλαθιού”.
Το ράλι στις τιμές του κακάο έχει εκτινάξει τις τιμές στη σοκολάτα, με αποτέλεσμα ένα επώνυμο σοκολατένιο αυγό 150 γραμμαρίων με παιχνίδι να πωλείται στα σούπερ μάρκετ όσο ένα κιλό αρνί, δηλαδή κάτι λιγότερο από 12 ευρώ, ενώ στα ζαχαροπλαστεία ένα σοκολατένιο αυγό 340 γραμμαρίων διατίθεται έως και 40 ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, πέρσι το ίδιο τυποποιημένο σοκολατένιο αυγό πωλούνταν στα σούπερ μάρκετ στα 9,3 ευρώ.
Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 οι σοκολάτες έχουν ανατιμηθεί στο ράφι κατά 24,4% λόγω της ακριβής πρώτης ύλης.
Σε ό,τι αφορά τα τυποποιημένα τσουρέκια, οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ φτάνουν ακόμη και τα 7 ευρώ/κιλό, ενώ στα ζαχαροπλαστεία η μέση τιμή είναι 15 ευρώ ανά κιλό.
Πηγή: capital.gr