Ειδήσεις

Κεφαλογιάννη στο CNN: Θα έχουμε ακόμη περισσότερους Ρώσους τουρίστες…

Καλεσμένη του Richard Quest, στο CNN, ήταν η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και μίλησε σχετικά με τους στόχους της Ελλάδας για τον τουρισμό της φετινής χρονιάς. Η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε πως το 2014 αναμένεται αύξηση του τουρισμού, ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του 2013, που αποτέλεσε χρονιά – ρεκόρ.

“Οι κυρώσεις σχετικά με την Κριμαία πρέπει να επιβληθούν στις κυβερνήσεις κι όχι στους ανθρώπους. Θα καλωσορίσουμε ακόμα περισσότερους Ρώσους τουρίστες το 2014”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος σημείωσε πως “η Ελλάδα είδε μία άνοδο 15% στον τουρισμό το 2013 και η αρμόδια υπουργός θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές”.

Η κ. Κεφαλογιάννη, δήλωσε πως “το 2013 ήταν μία χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά τόσο στις αφίξεις, αφού είχαμε σχεδόν 18 εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά και στα έσοδα που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι, με περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Βλέπουμε πως το 2014 είναι μία ακόμη καλύτερη χρονιά”.

Ο δημοσιογράφος παρατήρησε πως όλες αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις, γίνονται την ώρα που η χώρα έχει τόσα προβλήματα και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, με την υπουργό να απαντά πως “βρισκόμασταν σε ύφεση για 6 συναπτά έτη και πιστεύουμε πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε οριακή ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, ήταν μία πολύ ιδιαίτερη περίοδος.

Ο τουρισμός αποτελεί το πρώτο θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία”. “Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ένας προορισμός για όλες τις εποχές” Ο R, Quest, ρώτησε στη συνέχεια: “Κοιτάζοντας από το καλοκαίρι του 2014, αλλά και αργότερα, ποια θα είναι η στρατηγική σας, όχι μόνο για να ξαναχτίσετε την αντίληψη σχετικά με τη χώρα, αλλά και για να διευρύνετε αυτή την αγορά;”, με την Όλγα Κεφαλογιάννη να απαντά:

“Αυτή ήταν η αρχική πρόκληση. Το να ανατρέψουμε τις λανθασμένες αντιλήψεις και να δημιουργήσουμε ξανά την εικόνα της Ελλάδας, ως ένα πολύ ασφαλή και πολύ φιλικό προορισμό και αυτό το πετύχαμε. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα, από ό, τι όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά, δύο χρόνια πριν.

Η στρατηγική μας, όμως, τώρα επικεντρώνεται στο να προβάλλουμε την Ελλάδα σαν ένα προορισμό για όλο το χρόνο κι όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα και τα ελληνικά νησιά, αλλά και για το θεματικό τουρισμό”.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος σημείωσε πως η Ελλάδα ανησυχεί για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αφού η Ελλάδα δέχεται ένα μεγάλο αριθμό τουριστών. Η Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε: “Όντως, το 2013 είχαμε μία αύξηση της τάξης του 45% στους επισκέπτες από τη Ρωσία κι αυτό έγινε κατά ένα βαθμό επειδή η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διευκολύνουν τη θεώρηση της visa των Ρώσων τουριστών και ανυπομονούμε να υποδεχθούμε ακόμη περισσότερους Ρώσους τουρίστες φέτος”.

Η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου, είχε να κάνει με το αν υπάρχει ανησυχία σχετικά πως λόγω των κυρώσεων σχετικά με την Κριμαία, αυτός ο στόχος βρίσκεται σε κίνδυνο. “Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δε θα σχολιάσω το αν οι κυρώσεις είναι ηθικές ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν στις κυβερνήσεις και όχι στους ανθρώπους, συνεπώς δε θα εμποδίσουμε σε καμία περίπτωση τους Ρώσους επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα”.

“Μπορεί να μην έχετε επιλογή. Μπορεί να μην τους επιτρέπεται να έρθουν”, επέμεινε ο δημοσιογράφος, με την υπουργό να επαναλαμβάνει πως “είναι κάτι που δε θα υποστηρίξουμε ποτέ. Ανυπομονούμε να υποδεχθούμε περισσότερους τουρίστες από τη Ρωσία και στην πραγματικότητα παρατηρήσαμε μία αύξηση στον αριθμό των visa που θεωρήθηκαν το Μάρτιο”.

Συνέδριο Economist
Στις ευκαιρίες για επενδύσεις που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, τόσο στον τουρισμό όσο και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, μετά τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, αναφέρθηκε, η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε Διεθνές Συνέδριο, με θέμα Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος που διοργανώνει το περιοδικό Economist.

«Ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η ενέργεια, οι αεροπορικές μεταφορές, η ναυτιλία, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους υποψήφιους επενδυτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως κάθε κράτος-μελος της Ε.Ε, προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις όσον αφορά το επενδυτικό περιβάλλον. Η υπουργός Τουρισμού έδωσε έμφαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει καταρτιστεί στη χώρα, καθώς – όπως είπε – διακρίνεται για δυο βασικά χαρακτηριστικά του:

Πρώτον. Βάζει τέλος σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια, που αποτελούν τροχοπέδη στις επενδύσεις.

Δεύτερον. Δημιουργεί ένα συνεκτικό και κυρίως σταθερό πλαίσιο, ώστε ο κάθε υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις έναντι της πολιτείας.

Η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι με μια σειρά στοχευμένων μέτρων , όπως τη θέσπιση νέων τουριστικών προϊόντων, την τροποποίηση του χωροταξικού πλαισίου, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, την προώθηση της τουριστικής κατοικίας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, η Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα ελκυστικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων στο τουριστικό τομέα.

Στο σημείο αυτό, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι αυτή την περίοδο προωθούνται μεγάλα τουριστικά έργα και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως: Το τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills στην κεντρική Ελλάδα. Μια επένδυση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, και άλλων εγκαταστάσεων.

Το Iliad resort στην Ιθάκη το οποίο θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες.

Επίσης το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ίτανος Γαία» στο Λασίθι τη Κρήτης. Το συγκρότημα θα αποτελείται από πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 2000 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, ενώ υπολογίζεται ότι το έργο θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες.

Παράλληλα, η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στα πρόσθετα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών.

Μεταξύ αυτών ανέφερε τον πρόσφατο νόμο που διευκολύνει την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις.

Γι αυτές τις επενδύσεις- πρόσθεσε- μπορεί να χορηγούνται άδειες διαμονής στο νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα της στρατηγικής επένδυσης, και σε άλλα δέκα πρόσωπα μαζί με τις οικογένειες τους.

Καταλήγοντας η υπουργός Τουρισμού κάλεσε τον αραβικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι οι επενδυτές θα βρούν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μια χώρα που διαθέτει από τις ομορφότερες τοποθεσίες στο κόσμο.

ΧΡΉΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου