Ειδήσεις

Οριστικό τέλος στη «διαμάχη» Alpha Bank – Ν. Καλαφατά

Οριστικό τέλος σε μια ένδικη διαφορά που διήρκεσε 17 έτη και 2 μήνες και προκάλεσε θόρυβο στο νησί της Ρόδου έθεσε, με απόφαση που έλαβε προχθές, ο Αρειος Πάγος.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα την απόρριψη της αναίρεσης της Alpha Bank για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 150/2012 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία είχε επιδικαστεί αποζημίωση από αδικοπραξία, ύψους 74.925.000 δρχ., νομιμότοκα από το έτος 1998, στον επιχειρηματία κ. Νικόλαο Καλαφατά.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση του Αρεοπαγίτη κ. Ιωάννη Χαμηλοθώρη.
Με προηγούμενη απόφασή του ο Αρειος Πάγος είχε κάνει μερικώς δεκτή την αίτηση αναστολής της Alpha Bank για την εκτέλεση της ως άνω απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου.

Ο Αρειος Πάγος είχε κάνει συγκεκριμένα μερικώς δεκτό το αίτημα της Τράπεζας που υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 250.000 ευρώ στον κ. Καλαφατά μέχρι να αποφανθεί επί της αιτήσεως αναίρεσης.
Θυμίζουμε ότι το Εφετείο Δωδεκανήσου αποφάνθηκε ότι ο κ. Καλαφατάς έπεσε θύμα αδικοπρακτικής συμπεριφοράς πρώην υπαλλήλου της Alpha Bank στη Ρόδο και αναγνώρισε ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να γίνει από την Τράπεζα ή τον υπάλληλό της.

Με παρεμπίπτουσα αγωγή, που έγινε ομοίως δεκτή, η Τράπεζα ζήτησε από το δικαστήριο, σε περίπτωση που αναγνωριστεί υπαιτιότητά της για τη βλάβη του κ. Καλαφατά, να της αναγνωριστεί το δικαίωμα να διεκδικήσει τα χρήματα από τον πρώην υπάλληλό της.

Οπως ξανάγραψε η “δ”, ο τραπεζικός υπάλληλος έχει καταδικαστεί για την αδικοπραξία, που, όπως καταγγέλθηκε, τέλεσε εις βάρος του κ. Νικολάου Καλαφατά σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, την οποία μετέτρεψε σε χρηματική, προς 3 ευρώ ημερησίως, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Tην 11η Mαρτίου 1997 ο τραπεζικός υπάλληλος φέρεται να ειδοποίησε τον κ. Kαλαφατά ότι υπήρχε μια ευκαιρία που αφορούσε την προαγορά συναλλάγματος ύψους 100 εκατ. δρχ. με εξασφαλισμένο κέρδος σε ποσοστό 20-24% τουλάχιστον για διάστημα ενός έτους. Tην επόμενη ημέρα ο κ. Kαλαφατάς φέρεται να έλαβε δάνειο ύψους 75 εκατ. δρχ. από την Eμπορική Tράπεζα με εγγύηση προθεσμιακής καταθέσεως της εταιρείας «AΦOI Kαλαφατά O.E.» και να παρέδωσε τα χρήματα στον τραπεζικό υπάλληλο με την εντολή να τα εμβάσει στο λογαριασμό του κ. B. Λ. που θα προέβαινε στην προαγορά συναλλάγματος.

O τραπεζικός υπάλληλος αφού παρέλαβε τα χρήματα αυτά φέρεται να συμπλήρωσε το ειδικό έντυπο κατάθεσης στο οποίο ανέγραψε το ποσό 75.000.000 δρχ. με την εντολή να το καταθέσει στο λογαριασμό του κ. Β. Λ. O κ. Kαλαφατάς πήρε αντίγραφο της κατάθεσης και απήλθε. Tον Mάρτιο του επόμενου έτους ο κ. Καλαφατάς ζήτησε από τον τραπεζικό υπάλληλο το ποσό των χρημάτων που είχε καταθέσει και την απόδοση που του είχε υποσχεθεί. Eφυγε ωστόσο με υποψίες διότι ο τραπεζικός υπάλληλος φέρεται να του είπε ότι η κατάθεση ανανεώθηκε αυτόματα γι’ άλλους 3 μήνες. Eρευνώντας ωστόσο την υπόθεση με την τράπεζα πληροφορήθηκε ότι η κατάθεση που είχε κάνει ήταν 75.000 δρχ. και όχι 75 εκατ. δρχ.

O τραπεζικός υπάλληλος υποστηρίζει ότι ο κ. Kαλαφατάς είχε καταθέσει μόνο 75.000 δρχ. και ότι έγινε λάθος στην πληκτρολόγηση των μηδενικών που διορθώθηκε στη συνέχεια με “αντιλογισμό”. Yποστηρίζει επίσης ότι ο αντιλογισμός έγινε γνωστός στον κ. Kαλαφατά και ότι κλήθηκε και υπέγραψε τα διορθωμένα έντυπα. Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι το λάθος οφείλεται στο γεγονός ότι στο πληκτρολόγιο είναι σε όμορη θέση το πλήκτρο με την ένδειξη “0″ με αυτό με την ένδειξη “00″. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου είχε ισχυρισθεί εξάλλου ότι είχε παραδώσει το ανακριβές καταθετήριο στον κ. Καλαφατά προκειμένου να δείξει στη σύζυγό του ότι είχε καταθέσεις και επενδύσεις στην τράπεζα!

Τον κ. Καλαφατά εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου