- Προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε πολλά λιμάνια
- Οριστική η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου
Αποφασισμένος να θέσει στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο το ζήτημα της απομάκρυνσης των ημεροπλοίων από τη μαρίνα Μανδρακίου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση που θα συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του τουριστικού λιμένα. Δεν θέλουμε όμως και να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους ιδιοκτήτες των πλοιαρίων. Θα προσπαθήσουμε ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
Σε ερώτηση σχετικά με το χώρο στον οποίο θα μεταφερθούν τα ημερόπλοια ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου δήλωσε:
«Στόχος μας είναι να βρεθεί η βέλτιστη λύση που θα βοηθήσει και το Δήμο και τους επιχειρηματίες. Με το χώρο στον οποίο θα μεταφερθούν τα ημερόπλοια θα ασχοληθούν οι μελετητές. Δεν μπορώ να σας αναφέρω το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μας. Δεν θα πρέπει πάντως να χάσουμε χρόνο».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στο ζήτημα που αφορά τα εκδοτήρια εισιτηρίων στη μαρίνα Μανδρακίου.
«Θέλουμε να βάλουμε τάξη στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Μανδρακίου. Είχε εκδοθεί απόφαση παλαιότερα με την οποία απαγορεύθηκε η εγκατάσταση εκδοτηρίων σε μικρή απόσταση από τους καταπέλτες των πλοιαρίων που είναι δεμένα στη μαρίνα. Για το θέμα αυτό έχω δεχθεί καταγγελίες και από το Λιμεναρχείο Ρόδου. Θα λάβουμε απόφαση σύντομα μαζί με το δήμαρχο, αφού εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Βούληση της δημοτικής αρχής, αλλά και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου.
«Η μαρίνα Μανδρακίου παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουμε εκπονήσει. Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της άμεσα. Παράλληλα, θα κάνουμε εργασίες ευπρεπισμού και συντήρησης», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Πρόθεση του κ. Χριστοδούλου είναι να ολοκληρωθεί και το καρνάγιο.
«Πρόκειται για ζωτικής σημασίας έργο που θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Εμείς προχωρήσαμε στην εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και θα καταθέσουμε ξανά το φάκελο για να ολοκληρωθεί το έργο», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.
«Στις 16 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και φορείς, που σχετίζονται με την θάλασσα θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο του μόλου των μύλων, το φάρο του Αγίου Νικολάου και τις νεότερες λιμενικές εγκαταστάσεις του τουριστικού λιμένα, της Ακαντιάς, της μαρίνας του Μανδρακίου, και της Νέας Μαρίνας.
Μέσα σε τρια σαββατοκύριακα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγώνες φουσκωτών σκαφών, ιστιοπλοΐας και ψαρέματος καθώς και επιδείξεις θαλασσίων σπορ, ζωντανές χορευτικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές δράσεις. Θα λάβουμε επίσης μέρος και στο Διεθνές Συνέδριο Poseidonia Sea Tourism Forum που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαΐου στη Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου και πρόσθεσε πως καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις προκειμένου να ενισχυθεί ο θαλάσσιος τουρισμός.
«Θέλουμε να δούμε σε ποιο τομέα υστερούμε. Για το λόγο αυτό στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου θα έχουμε συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας και τουριστικούς πράκτορες», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη χερσαία ζώνη του λιμένα Ακαντιάς.
«Σε δεκαπέντε ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του κτηρίου αναμονής επιβατών στην Ακαντιά. Στο τέλος της θερινής περιόδου θα είναι έτοιμο και θα δοθεί σε χρήση», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου και συμπλήρωσε πως γίνονται εργασίες για την ασφαλτόστρωση μεγάλου τμήματος της χερσαίας ζώνης.
«Έχουμε εκπονήσει και μελέτη για την περισυλλογή των ομβρίων. Θα προσπαθήσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο και να προχωρήσουμε τις εργασίες με γρήγορους ρυθμούς. Πρέπει όλα να είναι έτοιμα πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.
Για το τουριστικό λιμάνι ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την κυκλοφορία των οχημάτων στη χερσαία ζώνη.
Σε ερώτηση σχετικά με το λιμανάκι των Φανών, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να καθαριστεί από τα φύκια για να μην δημιουργούνται προβλήματα στους αλιείς.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του για την επέκταση του ξύλινου διαδρόμου μέχρι το λιμάνι της Ακαντιάς.
«Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος στελέχη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης. Στόχος μας είναι να επεκταθεί το ξύλινο πεζοδρόμιο μέχρι το λιμάνι στην Ακαντιά. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα έχουμε βοήθεια στο θέμα αυτό και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα σχέδια. Θα πιέσουμε ώστε να συμπληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο σχετικός φάκελος και να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου και συμπλήρωσε πως επιδιώκεται να ευπρεπιστεί και ο χώρος που βρίσκεται έξω από τη Θαλασσινή Πύλη σε υλοποίηση μελέτης που έχει εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης.
Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως παρεμβάσεις θα γίνουν και στα νησιά που τελούν υπό την ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.
«Επισκεφθήκαμε νησιά του νομού που είναι υπό την ευθύνη μας. Καταγράψαμε τα προβλήματα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις υποδομές», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.