Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε την Παρασκευή ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, κ. Μουτούμα Ρουτέρε. Οι συστάσεις αφορούν κυρίως τους μετανάστες, τους Ρομά και την θέσπιση ανεξάρτητης αρχής που θα διερευνά τις καταγγελίες για αστυνομική βία _ «πάγιο» και μακροχρόνιο αίτημα προς την Ελλάδα από πολλούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους θεσμούς.
Ο κ. Ρουτέρε επισκέφθηκε την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα και συναντήθηκε με τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς κ.ά. Καλωσόρισε τον διορισμό εισαγγελέων για θέματα ρατσισμού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε την επέκταση του θεσμού σε άλλες πόλεις. Καλωσόρισε επίσης την διακοπή των επιχειρήσεων-σκούπα εναντίον μεταναστών και την έναρξη της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής.
Ζήτησε να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λεκτικής βίας και της ρητορικής μίσους καθώς και για την λογοδοσία των δραστών. Ζήτησε επίσης τα θύματα ρατσιστικής βίας να προστατεύονται καλύτερα, όπως έχει ήδη γίνει για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων _ πχ να τους παρέχονται άδειες παραμονής ώστε να μπορούν να υποβάλουν καταγγελία και να καταθέσουν στη δίκη.
Ο κ. Ρουτέρε προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ειδικών που καλούν επί πολλά χρόνια την ελληνική πολιτεία να ιδρύσει μια ανεξάρτητη από τις αστυνομικές δυνάμεις αρχή ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία της διερεύνησης πράξεων αστυνομικής βίας. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, οι καταγγελίες για αστυνομική βία διερευνούνται μόνο ενδοϋπηρεσιακά.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κράτηση στους ίδιους χώρους μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα με μετανάστες προς απέλαση που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα.
Τέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Ρομά οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Εξέφρασε προβληματισμό για τις συνθήκες στέγασης, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Ο κ. Ρουτέρε επισκέφθηκε καταυλισμό Ρομά στα Σπάτα και δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε σχολείο και να ολοκληρώσουν τη βασική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ζουν στον καταυλισμό αυτό για περισσότερα από 15 χρόνια. Το γεγονός ότι ο καταυλισμός δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος έχει επιπτώσεις τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην υγεία των παιδιών».
Τα συμπεράσματά του από την Ελλάδα, θα τα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2016.
Το ΒΗΜΑ