Ειδήσεις

Στον ΟΗΕ η Ελλάδα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια προκειμένου να επαναπατρίσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα και εξετάζει νέους τρόπους που υποστηρίξουν το αίτημά της απέναντι στο Βρετανικό Μουσείο, παρουσιάζοντας τη νομική γνωμοδότηση.

Μερικές μέρες πριν τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την «αιχμαλωσία» των μαρμάρων στη Βρετανική πρωτεύουσα, η Αθήνα εργάζεται ώστε να δημιουργήσει συμμαχίες που θα ενισχύσουν τη θέση της για την επαναφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε ότι τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», λέει μιλώντας στη Helena Smith ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Αν ο ΟΗΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη  του κόσμου πει ότι ‘τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν’ τότε θα πάμε στο δικαστήριο γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τον Παρθενώνα ως αποκλειστικά Ελληνικό έργο αλλά ως μια κληρονομιά της ανθρωπότητας» παραδχ’ομ ωστόσο ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης για την Ελλάδα.

«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους» λέει ο κ. Μπαλτάς και συνεχίζει: «Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση».

Στο Λονδίνο, μόνο μερικά μέτρα από το Βρετανικό Μουσείο, δημιουργήθηκε μία μεγάλη πινακίδα που χρηματοδοτήθηκε από ακτιβιστές από την Αυστραλία, η οποία απεικονίζει ένα αρχαίο άγαλμα κλασσικού γυμνού, το οποίο έχει «καρφιτσωμένες» σε έξι σημεία της ζωτικής σημασίας συνεισφορές της Ελλάδας στη δημοκρατία και τον πολιτισμό, ενώ αναγράφεται η φράση «Δώστε μας πίσω τα μάρμαρά μας».

Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει επίσης και τη νομική γνωμοδότηση 142 σελίδων που συνέταξε ομάδα δικηγόρων με τη συμμετοχή της Αμάλ Αλαμουντίν στην οποία αναφέρεται ενδεικτικά:

«Πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο ώστε να αναγνωρίζει ως τμήμα της ακεραιότητας ενός κράτους το δικαίωμά του να επαναδιεκδικήσει πολιτιστική περιουσία μεγάλης ιστορικής σημασίας που έχει αρπαγεί στο παρελθόν – ένας κανόνας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανενώσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα». Μεταξύ άλλων στις 141 σελίδες της γνωμοδότησης τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα.

Η Ελλάδα είτε θα μπορούσε να φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή ο ΟΗΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό της Unesco θα μπορούσε να ενισχύσει συμβουλευτικά την  απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, είναι δυνατόν να προσφύγει η χώρα στο Δικαστήριο και να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σε διαιτησία ή διαμεσολάβηση (τρόποι επίλυσης διεθνών διαφορών).

Ωστόσο, δικηγόροι υποστηρίζουν πως η νομική υπόθεση είναι έντονα αμφισβητήσιμη, τόσο βάσει του διεθνούς εθιμικού δικαίου και με βάση τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Συμβουλεύουν την Αθήνα να επιδιώξει γρηγορα την προσφυγή στη Διεθνή Δικαιοσύνη.

Βυθισμένη στην μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη εποχή, πολλοί φοβούνται ότι η χώρα μς την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων δεν θα έχει τα μέσα για να αναλάβει μια τέτοια (νομική) δράση.

thepressproject.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου