Ειδήσεις

Πολλά υποσχόμενος ο ιαματικός τουρισμός

Οι λουτροπόλεις της Ελλάδας έζησαν μέρες μεγάλης δόξας τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Σήμερα, πολλές υπολειτουργούν ή έχουν εγκαταλειφθεί, διατηρούν όμως την πηγαία δυναμική τους, που μπορεί να τις καταστήσει πόλο έλξης ταξιδιωτών κάθε ηλικίας. «Η χώρα μας διαθέτει 750 καταγεγραμμένες ιαματικές πηγές, εκ των οποίων οι 82 είναι ενεργές και οι 38 αναγνωρισμένες με ΦΕΚ για τις θεραπευτικές τους ενδείξεις και αντενδείξεις», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής δερματολογίας στο ΕΚΠΑ και νομικός, κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες δεν είναι ευρέως γνωστές.

«Πρόκειται για αναβλύζον νερό, για ατμίδες που εισπνέουμε ή για λάσπη», περιγράφει ο Ελληνας καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, στη διημερίδα για τον ιατρικό τουρισμό, που πραγματοποίησε ο ΙΣΑ στο Σικάγο των ΗΠΑ. «Το θειάφι, που αναγνωρίστηκε ως θείο δώρο ήδη από την αρχαιότητα, βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στις ιαματικές πηγές», υπενθυμίζει ο ίδιος στην «Κ», «η ιατρική χορηγεί μέσω σκευασμάτων για ένα μεγάλο εύρος ασθενειών θειάφι». Ευεργετική είναι η δράση των συστατικών τους σε νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού, νεφρολογικού και αιματολογικού συστήματος, όπως και σε ανοσολογικές, δερματολογικές, αλλεργικές, γυναικολογικές κ.ά. παθήσεις. «Η παγιωμένη άποψη ότι τα ιαματικά λουτρά απευθύνονται σε ηλικιωμένους είναι ένας μύθος», ισχυρίζεται ο καθηγητής, «οι παθήσεις, στην καταπολέμηση των οποίων συμβάλλουν, όπως το αυχενικό σύνδρομο ή η ψωρίαση, δεν έχουν ηλικία». Εξάλλου, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ασθενήσει για να προσφύγει στην ιαματική ιατρική, μπορεί να απολαμβάνει τη λουτροθεραπεία επενδύοντας στη μελλοντική του υγεία και ευεξία. Επισημαίνεται ότι η ιαματική ιατρική είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της κλασικής ιατρικής, που δεν υποκαθιστά την ιατροφαρμακευτική αγωγή αλλά τη συμπληρώνει.

Οι ιαματικές πηγές μπορούν να προσφέρουν όχι μόνον στην υγεία αλλά και στην εγχώρια οικονομία, εφόσον αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους. Στο εξωτερικό, τα ιαματικά λουτρά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές οικονομίες. «Η Ευρώπη διαθέτει συνολικά 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000 άτομα με ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ από τις 180 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις», σημειώνει ο κ. Κουσκούκης, «επιπλέον, η βιομηχανία χρησιμοποιεί επιτυχώς σε καλλυντικά προϊόντα το νερό των ιαματικών πηγών ως πρώτη ύλη». Αντίστοιχα, σε συστηματική αξιοποίηση των ειδικών κλιματολογικών και γεωφυσικών συνθηκών που επικρατούν στην Ερυθρά Θάλασσα προβαίνει το κράτος του Ισραήλ, η οικονομία του οποίου στηρίζεται πολύ και στον ιατρικό τουρισμό στη Νεκρά Θάλασσα. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα ιαματικών φυτικών πόρων και μπορεί να ανταγωνιστεί τα πλεονεκτήματα του μικροκλίματος της Νεκράς Θάλασσας», υποστηρίζει ο καθηγητής, «άλλωστε χάρη στην εκτεταμένη ακτογραμμή, δυνάμεθα να αναπτύξουμε και τη θαλασσοθεραπεία».

Ενδεικτικά, το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στην Καβάλα θεωρείται ότι διαθέτει την καλύτερη ποιοτικά λάσπη στην Ευρώπη. Πέριξ των πηγών μπορούν να αναπτυχθούν ειδικά εξοπλισμένα κέντρα ιαματικής θεραπείας (όπου θα δίνουν τη δυνατότητα για λουτροθεραπεία, εισπνοθεραπεία κ.ά.). «Γύρω τους μπορούν να βρίσκονται κλινικές αποκατάστασης, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή κέντρα για αιμοκάθαρση, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ενός ευρύτερου κοινού», λέει στην «Κ» ο κ. Κουσκούκης. «Η θεραπεία διαρκεί 20΄, όπερ και σημαίνει ότι την υπόλοιπη μέρα οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να απασχολούνται με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως θαλάσσια σπορ, ορειβασία, πολιτιστικές εξορμήσεις, οινογνωσία κ.ά.».

Μεγάλο ενδιαφέρον

Οπως συμπληρώνει ο κ. Κουσκούκης, πολλοί από τους επωφελούμενους έρχονται και πάλι. «Οι υπηρεσίες ιαματικής ιατρικής προσφέρονται βάσει πρωτοκόλλου στα ιαματικά κέντρα και κέντρα θαλασσοθεραπείας για 21 ημέρες ανά εξάμηνο και διά βίου, κάτι που σημαίνει ότι οι εν λόγω τουρίστες άμα μείνουν ικανοποιημένοι, επανέρχονται», αναφέρει στην «Κ». «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τις ιαματικές μας πηγές, η απουσία όμως υποδομών δρα ανασταλτικά», καταλήγει.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου