Συνεντεύξεις

Mιχ. Bολονάκης: «Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε στη μάχη με την πανδημία»

Απαντήσεις σε όλα τα καίρια ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή μας, αλλά και για όλα τα θέματα που αφορούν στον κορωνοϊό, δίνει στην σημερινή συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Βολονάκης –γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, πνευμονολόγος – φυματιολόγος.
Είναι ενδιαφέρον πάντως, ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά σχετικά με τα εμβόλια, ενώ όπως και ο ίδιος εξηγεί, οι μεταλλάξεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν αφού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τους εμβολιασμούς.

• Κύριε Βολονάκη, να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ρόδο. Πώς βλέπετε τα πράγματα να εξελίσσονται;
Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε χαμηλό αριθμό –μετά από την έξαρση που είχε σημειωθεί στο προηγούμενο διάστημα. Αυτό έχει μια αντανάκλαση και στον αριθμό των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Ρόδου, που κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα.
Όσον αφορά στα ποσοστά των εμβολιασμών είναι κοινή διαπίστωση και είναι αλήθεια, πως βρισκόμαστε πίσω. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους φορείς και περιμένουμε τις πρωτοβουλίες για την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το χαμένο έδαφος. Ο συνδυασμός χαμηλού αριθμού κρουσμάτων επιδημιολογικής φύσεως αυτή την περίοδο, με την αύξηση των εμβολιασμών στο επόμενο διάστημα, μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για την έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή μας.
• Υπάρχει ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας, να εμβολιαστούν ή ακόμη είναι διστακτικοί;
Κοιτάξτε, σε γενικές γραμμές υπάρχει ενδιαφέρον και στις νεώτερες ηλικίες. Βέβαια, δεν παύει να υπάρχει ένα ποσοστό συνανθρώπων μας οι οποίοι –δεν είναι απόλυτα αρνητικοί- αλλά έχουν τις αμφιβολίες τους, ενώ υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που παραμένουν ‘αρνητές’. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, υπάρχει ανταπόκριση για εμβολιασμούς.
• Εσείς, τι συνιστάτε στους ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών; Πρέπει να ρωτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό; Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν διάφορες παθήσεις, αλλεργίες κ.λπ. και είναι επιφυλακτικοί.
Αυτό που προσωπικά συνιστώ (και θέλω να τονιστεί) είναι ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε στην μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού και να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Όλα τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά, είναι ασφαλή. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Καλό είναι όμως, να υπάρχει προηγουμένως μια επικοινωνία με τον θεράποντα προσωπικό γιατρό του καθενός, πριν πάει να εμβολιαστεί, ώστε να του λύσει απορίες και να του δώσει κατάλληλες οδηγίες. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα εμβόλια. Όσον αφορά στις αλλεργίες, είτε είναι εποχικές, είτε είναι τροφικές ή ακόμη και φαρμακευτικές, ούτε αυτές είναι αντενδείξεις.
Ενδεχομένως, κάποιοι ασθενείς που εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενους εμβολιασμούς (άλλα εμβόλια) να πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους.
Σε γενικές γραμμές, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορούμε… να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν!
• Μιλάνε όλοι για το επίπεδο ‘ανοσίας’. Εξηγήστε μας τι είναι και πώς επιτυγχάνεται.
Με τον όρο ‘επίπεδο ανοσίας’ εννοούμε το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό. Αυτό το επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: ο ένας είναι μέσω του εμβολιασμού (της τεχνητής ανοσίας) και ο άλλος, είναι ο τρόπος της φυσικής ανοσίας δηλαδή όσοι έχουν νοσήσει. Όσο περισσότεροι είναι σε αριθμό, σπάει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Κι αυτό γιατί ο ιός θέλει ζωντανά κύτταρα, ζωντανό οργανισμό για να πολλαπλασιαστεί –δεν θα έχει υλικό για να το κάνει αυτό. Κι έτσι, σπάει η αλυσίδα μετάδοσης ενώ περιορίζονται, ταυτόχρονα και οι μεταλλάξεις. Όσο περισσότερο ο ιός τρέφεται με ανθρώπινα κύτταρα και προσβάλλει τους ανθρώπους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει μεταλλάξεις.
• Μιας και μιλήσατε για τις μεταλλάξεις του ιού, τελικά, εξασθενίζουν τον ιό ή τον δυναμώνουν; Ακούμε πολλές απόψεις.
Κοιτάξτε, οι μεταλλάξεις (ανάλογα με τον ιό, όπως και ο ιός της γρίπης) σε τέτοιου είδους ιούς, είναι χαρακτηριστικό τους. Συνεπώς, στην πορεία της εξέλιξής τους, παρουσιάζουν πάρα πολλές μεταλλάξεις. Κάποιες από αυτές, τους κάνουν πιο μεταδοτικούς, κάποιες τους κάνουν να είναι πιο μεταδοτικοί και να κάνουν πιο βαριά κλινική εικόνα, αλλά υπάρχουν και μεταλλάξεις που οδηγούν στην εξασθένιση του ιού. Άρα, ο όρος ‘μετάλλαξη’ δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι κάτι αρνητικό –υπό την έννοια ότι θα υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς. Μπορεί και να οδηγήσουν στην εξασθένιση του ιού.
Αυτό που είναι χαρακτηριστικό και πολύ βασικό, είναι πως για όλες τις μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους.
Όσον αφορά στις μεταλλάξεις: για την ινδική μετάλλαξη, τα δεδομένα είναι πολύ λίγα. Το ό,τι υπάρχει έξαρση της νόσου στην Ινδία, δεν σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικός ή πιο ισχυρός. Η Ινδία είναι μια τεράστια και πολυπληθής χώρα με τους κανόνες υγιεινής να είναι περιορισμένοι και το σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Θα το δούμε στην πορεία.
Στην Ευρώπη επικρατεί το βρετανικό στέλεχος και δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν θα μπορέσει να δώσει χώρο για νέες μεταλλάξεις.
Τις μεταλλάξεις τις περιμένουμε αλλά προς το παρόν, αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια με αποτελεσματικό τρόπο.
• Μαθαίνουμε ότι το επόμενο βήμα, είναι να εμβολιαστούν και παιδιά, μικρών ηλικιών. Θα ήθελα την άποψή σας.
Τα παιδιά κάνουν εμβόλια από την γέννησή τους κι έπειτα. Το εμβολιαστικό κίνημα κατάφερε να εξαλειφθούν πολύ σοβαρές ασθένειες που στο παρελθόν είχαν βασανίσει την ανθρωπότητα. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι ηλικίες, είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Άρα, εάν θέλουμε να επιτύχουμε την συνολική ανοσία που αναφέραμε πρέπει και αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, να το εμβολιάσουμε. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μία από τις εταιρείες που διαθέτουν εμβόλια, κατέθεσε στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, σχετικό αίτημα για να πάρει έγκριση ώστε να δώσει εμβόλια στις ηλικίες 15 – 18 ετών ενώ κατέθεσε και αίτημα για να τους δώσουν άδεια για τις πιο μικρές ηλικίες με στόχο να βρουν το κατάλληλο δοσολογικό σχήμα. Επομένως, είμαι σίγουρος ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε και νεώτερα δεδομένα για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Αυτό θα μας βοηθήσει στην πιο γρήγορη επίτευξη της συνολικής ανοσίας.
Κι εδώ να προσθέσω ότι εάν γίνει αυτό, τα σχολεία θα μετατραπούν σε ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον.
• Όσον αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας, αφού μπαίνουμε στο καλοκαίρι, θα βοηθήσει στον περιορισμό του κορωνοϊού;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σκοτώσει τον ιό. Απλά, εξασθενεί την μετάδοσή του. Δηλαδή, του επιτρέπει να μείνει ζωντανός μικρότερο χρονικό διάστημα. Άρα, η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, θα φέρουν πολύ πιο γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Κύριε Βολονάκη, εάν κάποιος έχει νοσήσει ή έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας;
Βεβαίως. Από τις μελέτες που γίνονται, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει είναι εξαιρετικά σπάνιο να νοσήσουν ξανά σε διάστημα τριών μηνών αλλά κι έπειτα, χρειάζονται να εμβολιαστούν.
Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας που είναι πολύ απλά. Εάν όλα αυτά τα εφαρμόσουμε, θα φτάσουμε σύντομα στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η χαλάρωση, των μέτρων αυτών.
Πάντως για να αποκτήσουμε αυτή την ‘ανοσία’ οι μελέτες αναφέρουν ότι απαιτείται ένα ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης άνω του 70%. Ωστόσο, τα προγνωστικά μοντέλα των Ελλήνων επιστημόνων αναφέρουν ότι αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ένα ποσοστό της τάξης του 30 – 40% με διπλή δόση, αυτό θα έχει πολύ μεγάλη θετική επίπτωση και πολύ μεγάλο αποτέλεσμα στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Evangelos    11.05.2021 21:03

    Καποιος να του πει για τα φαρμακα που εχουν εγκριθει απο 25 Νοεμβριου 2020 …!!!!!Le Lilly και Regeneron εχουν εγκεκριμμενα απο το FDA φαρμακα !!!Γιατι δεν μας τα αναφερει δει επιστημων???Σιγα μην ειναι το μοναδικο οπλο !!!Απαραδεκτο !!

Σχολιασμός άρθρου