Τοπικές Ειδήσεις

Ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προγραμματική σύμβαση

Σε μία σειρά από ενστάσεις σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προέβησαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Στρατής με στελέχη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου.

Το παρών έδωσε και η κα Άννα Παρασκευοπούλου, η οποία είχε διατελέσει επί σειράν ετών διευθύντρια στο Γραφείο Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία παρουσίασε τις ενστάσεις της (ως μηχανικός και γνωρίζοντας τα έργα από τεχνικής άποψης) για μερικά από όσα εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την παρουσία της ΥΠΠΟ κας Λίνας Μενδώνη, εκπροσώπων των φορέων και των αρχών.
Αναλυτικότερα, ο κ. Στρατής επικεντρώθηκε στα εξής:
«Ο μεγάλος σταθμός για την Μ. Πόλη ήταν η 1η Π.Σ. του 1984. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία της –όχι μόνον για τα έργα που έγιναν- αλλά κι επειδή εκείνη την περίοδο, φτιάχτηκε η βάση πάνω στην οποία έγιναν οι σχεδιασμοί για το μέλλον. Ήταν πράγματι, μια μεγάλη παρακαταθήκη. Βέβαια, εκείνη η Π.Σ. έληξε το 2004 αφήνοντας μια δομή στον Δήμο Ροδου που είναι η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης. Για να μιλήσουμε όμως για τα πρόσφατα, τον περασμένο μήνα υπογράφτηκε μία νέα Π.Σ. Προφανώς η Μ. Πόλη έχει ανάγκη από μία νέα Π.Σ. και οτιδήποτε είναι θετικό, εμείς το στηρίζουμε.
Οφείλουμε όμως, να επισημάνουμε κάποια σημεία:
-Κατ’ αρχάς σημειώθηκε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση τεσσάρων ετών, μέχρι την υπογραφή της.
-Δεύτερον, η χρηματοδότηση φαίνεται να είναι αβέβαιη.
-Τρίτον, υπάρχει απουσία διαχειριστικού σχεδίου που είναι και υποχρέωση προς την ΟΥΝΕΣΚΟ.
-Τέταρτον, έχει καθυστερήσει η αναθεώρηση – επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης που καθορίζει τις χρήσεις καθώς και η αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου.
-Πέμπτον, είναι οι ενδείξεις για ενδεχόμενη επιδίωξη έντονης τουριστικής εκμετάλλευσης για την οποία δεν συμφωνούμε.
-Έκτον, δεν βλέπουμε κάποιο σχέδιο ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών που θα κληθούν να ‘τρέξουν’ αυτά τα έργα (στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και η Δ/νση Μ.Πόλης).
Συνεπώς, αν δεν υπάρχουν χρήματα και βεβαίως, στελεχιακό δυναμικό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στο τέλος της ημέρας, να μην προχωρήσει τίποτα… παρά μόνον κάποια σχέδια».
Αναφορά έγινε και στα ετοιμόρροπα κτήρια μέσα στην Μ.Πόλη τα οποία είναι πολλά στον αριθμό και επικίνδυνα. Για το θέμα μίλησε η κα Παρακευοπούλου: «Είναι ένα μεγάλο θέμα. Είχε εντοπιστεί και παλαιότερα. Σε συνεργασία με την Εφορεία και σύμφωνα με τον Νόμο, είχαμε συστήσει μια επιτροπή, η οποία ξεκίνησε τις αναλυτικές καταγραφές και το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το καθένα. Αυτά τα κτήρια είναι αφενός επικίνδυνα και αφετέρου αποτελούν και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί εάν καταρρεύσει».
Μιλώντας για την Πολεοδομική Μελέτη, τόνισε τα εξής:
«Ούτε μια Π.Σ. μόνη της, ούτε μια Πολεοδομική Μελέτη μόνη της μπορεί να λύσει όλα τα ζητήματα της Μ. Πόλης. Ο συνδυασμός όλων αυτών και ένα Σχέδιο Διαχείρισης, θα είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να προχωρήσουν όλα. Αν δεν υπάρχει αυτό, θα γίνουν αποσπασματικές κινήσεις. Γι’ αυτό και υπήρχε η ανάγκη να γίνει μια νέα Π.Σ. αφού θα εξασφάλιζε την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων. Επιπλέον, η Ρόδος υπήρξε παράδειγμα με την 1η Π.Σ. για όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Αν δεν ξαναγίνει παράδειγμα, θα χάσουμε πολλά» -ανέφερε.
Είπε ακόμη πως υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα στην νέα Πολεοδομική Μελέτη, που δεν μπορούν να γίνουν (αναπλάσεις, υποδομές και δίκτυα χωρίς την συνδρομή της ΔΕΥΑΡ που είναι βασικός φορέας κ.λπ.)
Σε ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση, εκσυγχρονισμό και επαναλειτουργία των Δημοτικών Λουτρών Μ. Πόλης, η κα Παρασκευοπούλου ήταν κατηγορηματική:
«Ανακοινώθηκε το έργο ενώ εμείς αναζητούσαμε χρηματοδοτήσεις γι’ αυτό, εδώ και 20 χρόνια. Ξέρουμε ότι υπάρχει μια συνέχεια στον Δήμο. Αλλά δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τη δουλειά μιας ομάδας ανθρώπων που δούλεψαν χρόνια και να τα εμφανίζεις για δικά σου. Πρέπει να αναγνωρίζεις ότι είναι μια συνέχεια…» -τόνισε.
Ερωτηθείς ο κ. Στρατής για τη στήριξη των μονίμων κατοίκων της Μ.Πόλης, δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι αλλαγές στη Μ. Πόλη για να είναι ένα μνημείο βιώσιμο. Συνεπώς, και οι υποδομές είναι απαραίτητες. Αλλά πρέπει να δούμε εάν τελικά, μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο και να είμαστε σίγουροι για τη χρηματοδότηση…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου