Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: “Πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Εθνικό Θέατρο

Σε ανάρτησή του στα social media o περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε χθες πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκλήρωσε τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο και έδωσε το “πράσινο φως” στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να προχωρήσει στην υπογραφή της Εργολαβικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.”
Στην ανάρτησή του αναφέρει ειδικότερα τα εξής:
“Ωραία τα καλά νέα, αλλά έχουν τον εγωϊσμό να έρχονται μόνο μετά από πολλή δουλειά.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκλήρωσε τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο και μας έδωσε το “πράσινο φώς” να προχωρήσουμε στην υπογραφή της Εργολαβικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.
Το 2023, μπαίνουν οι σκαλωσιές σε αυτό το υπέροχο μνημείο που έμοιαζε στοιχειωμένο και καταδικασμένο, κυρίως από αντιλήψεις, στο κέντρο της Ρόδου.
Η ιστορία αποκαθίσταται, η ζωή προχωρά όταν τα λόγια είναι λιγότερα από τις πράξεις. Καλημέρα, Καλή Εβδομάδα”.
Πιο συγκεκριμένα, το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αρίθμ. 258/2023 πράξη που εξέδωσε έκρινε πως δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της εταιρείας «P&C DEVELOPMENT S.A.», για την εκτέλεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΟΔΟΥ», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 13.899.193,54 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και συμβατικού τιμήματος 13.864.050,60 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α..
Η κατασκευή του έργου βασίζεται στους ακόλουθους κύριους άξονες:
Α) Αντιμετώπιση του κτηρίου ως μνημείου και αποκατάστασή του κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική του μορφή, με τον απαραίτητο τεχνολογικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Αποκατάσταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ανάδειξη του θεατρικού χώρου στο πνεύμα της αρχικής σύλληψης από τον αρχιτέκτονα Α. Bernabiti. Αναίρεση των κατά καιρούς άστοχων επεμβάσεων.
Β) Λειτουργική μετατροπή σε κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων. Πλήρης αξιοποίηση χώρων αποκλειστικά για παρουσίαση θεαμάτων και δρώμενων με θέμα τον πολιτισμό και την παράδοση. Δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού βεληνεκούς, και δυνατότητα πειραματικών εφαρμογών. Εναλλακτικές δυνατότητες πολλαπλών και ανταποδοτικών χρήσεων, που θα συνάδουν με το επίπεδο ποιότητας του χώρου.
Γ) Αξιοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και του αυθεντικού υλικού με γνώμονα την αειφόρο λειτουργία του ΕΘΡ, τη χρήση συμβατών σύγχρονων συστημάτων ΑΠΕ και εφαρμογή συστημάτων φυσικού φωτισμού και δροσισμού στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων λειτουργικότητας. Ορθολογική λειτουργία με το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου, αλλά και ανάδειξη του κτηρίου όχι μόνο ως «δοχείου πολιτισμού», αλλά και ως αντικειμένου με δική του πολιτιστική υπεραξία.
Το έργο περιλαμβάνει:
A) Εκπόνηση μελετών σε φάση μελετών εφαρμογής: Αρχιτεκτονική Μελέτη, Στατική Μελέτη, Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων, Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας, Ακουστική Μελέτη και Μελέτη ηχομόνωσης, Ακουστικές μετρήσεις, Μελέτη Σκηνής, Μελέτη Θεατρικού φωτισμού, Μελέτη ενισχυμένου ήχου, Μελέτη Προβολών, Μελέτη Συνεδριακού – Μεταφραστικού, Μελέτη ενδοεπικοινωνίας, Μελέτη Public Address, Μελέτη Stage Manager, Μελέτη τηλεδιασκέψεων, Μελέτη χώρων ηχογραφήσεων & control room πειραματικής αίθουσας, Μελέτη Χώρου κύριου control room – διάταξη εξοπλισμού, Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), Γεωτεχνική μελέτη και Έρευνα.
B) Εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου και ειδικότερα οικοδομικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εργασίες, καθώς και οι εργασίες που απαιτούνται για τη σύγχρονη λειτουργία όλων των υφιστάμενων χώρων, αλλά και των απαιτούμενων νέων για την εγκατάσταση H/M εξοπλισμού. Περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες οικοδομικές διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του Συνεδριακού-Μεταφραστικού Κέντρου, των οπτικοακουστικών μέσων, των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και συστημάτων ασφάλειας, του θεατρικού φωτισμού, κ.λπ.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ5165764 και χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ 2022 του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) κατά 16.800.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» και κωδικό 16293 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το έργο έχει ενταχθεί στη ΣΑΤΑ, η οποία εγκρίθηκε με τη 44948/29.4.2022 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.
Επίσης, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά 400.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) από πιστώσεις του προϋπολογισμού με ΚΑΕ 071.9499, και από τον Δήμο Ρόδου κατά 35.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Για το ελεγχόμενο έργο έχει υπογραφεί η 328/18.5.2022 Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, η οποία κρίθηκε νόμιμη με τη 298/2022 Πράξη του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Επιτροπή του Διαγωνισμού, με το 2ο/14.3.2023 Πρακτικό της, προχώρησε στην ηλεκτρονική αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς του μοναδικού προσφέροντος οικονομικού φορέα P&C DEVELOPMENT S.A, η οποία ανήλθε σε 13.864.050,60 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου