Ειδήσεις

“Ψήνονται” κριτήρια για τις 100 δόσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ότι από τις ρυθμίσεις εφάπαξ ή τμηματικής εξόφλησης χρεών προς το δημόσιο είχαν εισπραχθεί έως τις 6 Ιουνίου περίπου 933 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν είπε, ωστόσο, είναι ότι σε αυτούς που πλήρωσαν και θέλουν να πληρώσουν βρίσκονται και πολλοί μεγαλοφοροφυγάδες οι οποίοι καταβάλλοντας μόνο το βασικό φόρο που τους καταλογίζεται από έλεγχο γλιτώνουν πολύ μεγάλα ποσά.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου στους οποίους πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος με άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκρύψει σημαντικά ποσά εισοδήματος και τους βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά φόρου, πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων. Κατά κανόνα στον φορολογούμενο που εντοπίζεται με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας βεβαιώνεται συνολικό ποσό που ξεπερνά το 100% του ποσού του εντοπίζεται να έχει αποκρύψει.
Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο που εντοπίσθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας βεβαιώνεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ φόρος εισοδήματος, πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις.
Μόνο που με την ρύθμιση των 100 δόσεων που βρίσκεται και θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 26 Ιουνίου ο φορολογούμενος του παραπάνω παραδείγματος έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει εφάπαξ μόνο το ποσό του βασικού φόρου και να γλιτώσει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Έτσι, μπορεί να καταβάλλει μόνο 300.000 έως 400.000 ευρώ και να γλιτώσει τις υπόλοιπες 600.000 έως 700.000.
Και μπορεί η παροχή αυτής της δυνατότητας να θεωρείται δίκαιη για έναν φορολογούμενο που λόγω οικονομικής αδυναμίας δημιούργησε ένα χρέος μερικών χιλιάδων ευρώ και χρεώθηκε μεγάλες προσαυξήσεις, για έναν μεγαλοφοροφυγά που εντοπίσθηκε να έχει αποκρύψει εκατομμύρια, η σκοπιμότητα ένταξής του στη ρύθμιση είναι μόνο εισπρακτική και σε κάθε περίπτωση άδικη και προκλητική για την κοινωνία.
Τα παραπάνω έχουν φθάσει ως εισηγήσεις στο γραφείο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις θα πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στο ποσό που μπορεί να διαγράψει ένας φορολογούμενος ο οποίος εντάσσεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για παράδειγμα, το όριο αυτό θα μπορούσε να τεθεί στο ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου μεγαλοφοροφυγάδες να μην έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν προκλητικά μεγάλα ποσά. Για παράδειγμα, πρόσφατα φορολογούμενος με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, πλήρωσε 15 και διέγραψε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Την θέσπιση ορίων και κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητούν και οι θεσμοί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου