Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων κατέθεσε η Αθήνα με επιπλέον στοιχεία στο δημοσιονομικό. «Αρνητική» η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των δανειστών. Μιλούν για «ασαφές αναμάσημα», σύμφωνα με ξένα πρακτορεία. Ζητάμε εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ από τον ESM και αίτημα για αύξηση του ορίου εντόκων.
Λάβαμε νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, την οποία εξετάζουμε, λέει η Κομισιόν. Η πρόταση, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι τριών σελίδων και καλύπτει θέματα δημοσιονομικών στόχων καθώς και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
Παράλληλα, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημερώσης δόθηκε και ένα συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους το οποίο ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παράλληλα, η Ελλάδα ζητά πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.
To πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι το νέο αυτό κείμενο είναι ένα «αναμάσημα» προηγούμενων προτάσεων και ακόμα δεν θεωρείται αξιόπιστο. Δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει ότι οι τρεις θεσμοί αξιολογούν το κείμενο που εστάλη σήμερα το πρωϊ. Αμφότεροι μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Κατά πληροφορίες θα υπάρξει το απόγευμα νέα συνάντηση του ελληνικού κλιμακίου (Παππάς-Τσακαλώτος) με τον Πιέρ Μοσκοβισί.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:
Ο χρόνος τελειώνει για όλους και το ερώτημα είναι εάν στο παρά πέντε απενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της έκρηξης ή εάν προτιμήσει κάποιος να πατήσει το κουμπί.
Τα τηλέφωνα μεταξύ Μαξίμου και Βρυξελλών έχουν πάρει φωτιά. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι οποίοι από χθες το πρωί αναζητούν συγκλίσεις με εκπροσώπους των «θεσμών».
Θεωρητικά, η κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει «βελτιωμένη πρόταση» πριν από την Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματισθεί συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής καθώςο Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα προσέλθει σ’ αυτή εάν δεν επιδώσει η Αθήνα την εναλλακτική της πρόταση. Αυτό έγινε, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες και ήδη το περιεχόμενό της εξετάζεται.
Ο “εφιάλτης” της 29ης Ιουνίου
«Λογικά η συνάντηση θα γίνει» απαντά κυβερνητικό στέλεχος, χωρίς όμως να εκφράζει αισιοδοξία για κλείσιμο συμφωνίας… αύριο. Το χειρότερο σενάριο; Να παραμείνει ανοικτή η εκκρεμότητα μέχρι τις 29 Ιουνίου, ώστε η πίεση “να χτυπήσει ταβάνι” καθώς την επομένη λήγει και η δεύτερη παράταση του ισχύοντος προγράμματος ενώ, επιπλέον, η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ την ενιαία δόση του 1,6 δις ευρώ.
Λεπτομέρεια με νόημα: το γερμανικό κοινοβούλιο φέρεται να έχει αφήσει ανοικτή την 29η Ιουνίου για έκτακτη συνεδρίαση…
Πού βρισκόμαστε; Κατά τις πληροφορίες:
Παράταση με «ξεφόρτωμα» 27 δισ. και επώδυνα μέτρα
Πρώτον: Η κυβέρνηση συζητά το σχέδιο για παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέσω μίας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει «κάλυψη» των ομολόγων της χώρας που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ ύψους 27 δισ. ευρώ (με αγορά τους από τον ESM ώστε να μετατεθούν οι πληρωμές στο μέλλον και να μειωθούν τα επιτόκια).
Σ΄ αυτή την περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα δεχθεί μεταρρυθμίσεις και μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού (σ.σ. που θα εγκριθούν τώρα), ενώ οι δανειστές θα συμφωνήσουν (γραπτώς) σε ένα αξιόλογο επενδυτικό πρόγραμμα και στην ανάγκη συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές αποφεύγουν να προσδιορίσουν χρονικά αυτή την παράταση, επιμένοντας να προτάσσουν «την παροχή ρευστότητας που να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της χώρας και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό», αν και τα σενάρια που είναι στο τραπέζι επεκτείνονται έως και το Μάρτιο του 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Και οι βουλευτές;
Οι ίδιες πηγές απαντούν καταφατικά στο ερώτημα εάν μία τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, εξαιρώντας τις μειώσεις στις συντάξεις, τα εργασιακά και τον ΦΠΑ στην τιμή ρεύματος.
Στο έτερο, μείζονος σημασίας, ερώτημα εάν η εν λόγω συμφωνία θα «περάσει» στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η απάντηση είναι έχει… αστερίσκους. Εκτιμούν ωστόσο ότι η ανάσα που θα δοθεί από το «ξεφόρτωμα» του χρέους στην ΕΚΤ θα συνιστά το καλύτερο δυνατό «ισοδύναμο» για να δεχθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές τα μέτρα.
Με την επισήμανση ότι το ρευστό που θα πέσει στην γονατισμένη εγχώρια αγορά και η απουσία νέου μνημονίου θα τύχει θετικής αποδοχής και από την κοινωνία.
Για ευνόητους λόγους δεν απαντούν (αυτή τη στιγμή…) στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν αντιδράσουν οι βουλευτές και χαθεί ουσιαστικά η δεδηλωμένη, αν και σ΄ αυτή την περίπτωση «θα μιλήσουν οι κάλπες».
Προσέγγιση στο δημοσιονομικό
Δεύτερον: Το θέμα του δημοσιονομικού κενού δεν έχει κλείσει αλλά “υπάρχει προσέγγιση”. Κατά τις ίδιες, πάντα, κυβερνητικές πηγές, έχει συμφωνηθεί η πηγή άντλησης του 1,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα για το άλλο 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποκλεισθούν ως πηγές το ΕΚΑΣ, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.
Χάσμα στα εργασιακά-συντάξεις
Τρίτον: Παραμένει το χάσμα στα διαρθρωτικά – αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, Δημόσιο (σ.σ. επίσπευση εφαρμογής του νέου εναίου μισθολογίου), αγορές προϊόντος, κλειστά επαγγέλματα.
Η κυβέρνηση αποκλείει τα πρώτα και επισπεύδει την παρουσίαση των προτάσεών της στα δύο τελευταία, με την κατάληξη στο “toolkit 3”, δηλαδή στην ελληνική προσαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Και βλέπουμε…