Ειδήσεις

Ομιλία Δ. Κρεμαστινού στην Επιτροπή για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρθηκε στη μοίρα όλων των αναπτυξιακών νόμων της Ελλάδας να αποτυγχάνουν και να μην υποστηρίζονται σωστά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τονίζοντας ως πρόβλημα ότι διαχρονικά αναιρούν τους προηγούμενους νόμους όταν διαδέχονται η μία την άλλη με αποτέλεσμα το πλαίσιο να είναι αρνητικό για επενδύσεις.

Τέλος, είπε ότι θα καταθέσει τροπολογίες με τις οποίες θα ζητά πιο ευνοϊκούς όρους μεταχείρισης της επιχειρηματικότητας στα νησιά του Αιγαίου, γεγονός το οποίο έπραξε μετά το κλείσιμο της συζήτησης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού είχε ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι μια λέξη που την ακούμε από το 2010 μέχρι σήμερα, κάθε μήνα, κάθε ημέρα και αλλάζουν οι Υπουργοί, αλλάζουν οι νόμοι και η λέξη υπάρχει αλλά η ανάπτυξη δεν υπάρχει. Τώρα σε αυτή τη χώρα, η τύχη των αναπτυξιακών νόμων σχετίζεται με τη τύχη των Υπουργών. Και η τύχη των Υπουργών στηρίζεται πάλι από την τύχη των αναπτυξιακών νόμων. Μόλις περάσει ένας χρόνος, ενάμισης χρόνος, αρχίζουν οι εφημερίδες «ανάπτυξη δεν γίνεται να αλλάξουμε Υπουργό, να φέρει νέο αναπτυξιακό νόμο ο νέος Υπουργός», ακόμα και της ίδιας Κυβέρνησης, και η ζωή συνεχίζεται.

Αυτό είναι μια πραγματικότητα που μας αφορά. Χθες, είχαμε συναντηθεί με μια Αντιπροσωπεία Κινέζων Βουλευτών και εκείνο που μας είπε ο Επικεφαλής ο Αντιπρόεδρος της Βουλής τους, ήταν ότι εμείς έχουμε σταθερό αναπτυξιακό, σταθερό πολιτικό σύστημα. Εγώ βέβαια δεν σας βάζω ιδέες, εγώ απλώς μεταφέρω ιδέες. Αυτά λοιπόν, είπαν οι Κινέζοι.

Όταν ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ρώτησα τον Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε εμείς για την ανάπτυξη; Ο Όλι Ρεν μου είπε ότι δεν έχουμε αναπτυξιακό πρόβλημα αλλά πολιτικό πρόβλημα. Μου είπε, τότε, «η Αντιπολίτευση σας λέει αυτά, όταν γίνει κυβέρνηση τι θα κάνει; Είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να επενδύσει με προοπτική με αυτά που ακούει;»

Τώρα τι ακούμε πάλι; Ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση λέει ότι, όταν γίνουμε κυβέρνηση θα έχουμε άλλο φορολογικό σύστημα, άλλο αναπτυξιακό νόμο και εγώ αν ήμουν επενδυτής ή εσείς ειλικρινά θα ερχόσασταν να επενδύσετε; Εγώ δεν θα ερχόμουνα θα περίμενα να δω τι θα γίνει.

Αυτό λοιπόν, είναι ένα βασικότατο μειονέκτημα κύριε Υπουργέ, που πρέπει να το λάβετε σοβαρότατα υπόψη σας, διότι είναι διαχρονικό και δεν αφορά μόνο εσάς, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά όλη τη χώρα.

Το να κάνουμε εύκολα υποδείξεις και παρατηρήσεις, είναι το πιο απλό πράγμα. Το να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία νομοθετούμε, είναι το δύσκολο. Και επειδή θέλω να μην απεραντολογώ, θέλω να σας πω κάτι το οποίο έθεσα και ως ερώτηση στην Ολομέλεια. Ότι πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι Διατάξεις της ενισχύσεως των μικρών νησιών, όχι επειδή είμαστε Βουλευτές του Αιγαίου, αλλά γιατί πραγματικά, τα νησιά αυτή την στιγμή, ζητούν προϋποθέσεις για να αρχίσουν τουριστική παραγωγή. Τα περισσότερα δεν έχουν. Μην βλέπετε τα μεγάλα νησιά. Άρα λοιπόν, πρέπει να γίνουν πιο καθαρά τα κίνητρα, από αυτά που περιγράφονται στο Νόμο.

Θα καταθέσουμε μερικές τροπολογίες να τις δείτε και αν μπορείτε να τις εντάξετε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να διπλασιαστεί ο τουρισμός μας. Διότι, εάν αξιοποιηθούν τα μικρά νησιά, που δεν έχουν τουρισμό – τα περισσότερα έχουν σχεδόν μηδενικό τουρισμό – αντιλαμβάνεστε ότι το τουριστικό προϊόν και εξαγώγιμο θα είναι και παραγωγικότερο.

Συνεπώς, επειδή ακούστηκαν όλες οι απόψεις και ο Νόμος έχει κατατεθεί, έχω την εντύπωση ότι ορισμένα πράγματα μπορείτε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, να τα συμπληρώσετε κύριε Υπουργέ και είμαι βέβαιος πως θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου