Ρεπορτάζ

Απελευθερώθηκε χθες η χελώνα «Αριάδνη»

Μετά από επτάμηνη καθημερινή περίθαλψη, απελευθερώθηκε χτες το πρωί, η «Αριάδνη» καθώς είναι τώρα σε θέση να βρει ξανά το φυσικό της περιβάλλον. Η «Αριάδνη» αφέθηκε ελεύθερη στην παραλία του Ενυδρείου στην πόλη της Ρόδου, ενώπιον πλήθους μαθητών αλλά και κόσμου που έσπευσαν να την συνοδεύσουν στο ταξίδι της!
Στις 14 Οκτωβρίου 2017 στην παραλία της Ψαροπούλας, στην πόλη της Ρόδου, βρέθηκε από ευαισθητοποιημένη συμπολίτισσά μας, μια τραυματισμένη ζωντανή θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα. Η νεαρή χελώνα έφερε τρία αγκίστρια στο στόμα, καθώς και πολλαπλές περιφερειακές εκδορές στα πτερύγια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου στις εγκαταστάσεις του Σταθμού.
Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ. υπό την εποπτεία του κ. Π. Μαργιέ -κτηνιάτρου Α.Π.Θ.- ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».
Η χελώνα ονομάστηκε προσωρινά «Αριάδνη» δεδομένου ότι στα μικρά άτομα δεν αναγνωρίζεται οπτικά – εξωτερικά, το φύλο. Ζύγιζε 2,5 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 27 εκ. και το καμπύλο πλάτος 24 εκ. Σήμερα κατόπιν συνεχούς φροντίδας ζυγίζει 5,2 κιλά, το κέλυφός της έχει καμπύλο μήκος 30 εκ. και καμπύλο πλάτος 27 εκ. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών του «Αρχέλων», δεν τοποθετήθηκε κανένα σήμα αναγνώρισης με κωδικό αριθμό λόγω του μικρού μεγέθους της.
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, η «Αριάδνη» είναι πλέον σε κατάσταση να βρει τον… δρόμο της και να συνεχίσει μέσα στο περιβάλλον της!

Πριν την «Αριάδνη» ήταν και ο «Λυκούργος»
Θυμίζουμε ότι στις 9 Οκτωβρίου 2016, μια ζωντανή αρσενική θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα, βρέθηκε με ενδείξεις ασιτίας, χωρίς εξωτερικά τραύματα στο Λιμανάκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο Ρόδου και μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ. Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ., έλαβε την ανάλογη φροντίδα από τη Βιολόγο και τους Ιχθυολόγους του Σταθμού υπό την επιστημονική εποπτεία κτηνιάτρου, ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του, και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Η χελώνα – που ονομάστηκε «Λυκούργος» – ζύγιζε 33 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 63 εκ. και το καμπύλο πλάτος 59 εκ. Κατά την απελευθέρωση της και ύστερα από τη συνεχή φροντίδα ζύγιζε 35 κιλά. Στο μπροστινό δεξί πόδι τοποθετήθηκε το TAG A928/Sea turtle Protection Society-Kifisia-Greece. Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ο «Λυκούργος» μετά την 30ήμερη καθημερινή περίθαλψή του επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στην παραλία του Ενυδρείου Ρόδου, παρουσία σχολείων, του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων και πολιτών.
Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί ως Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μελέτη και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.
Μια από τις εθελοντικές δράσεις του Υ.Σ.Ρ. είναι η άμεση και ταυτόχρονα μοναδική σε τοπικό επίπεδο ανταπόκριση σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε δυσχέρεια θαλάσσιων απειλούμενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών-βλέπε CITES, IUCN, EE) που προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία.
Όσον αφορά στις θαλάσσιες χελώνες, ο Υ.Σ.Ρ. λειτουργεί ως “Σταθμός Πρώτων Βοηθειών” για την ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου με την προσφορά φροντίδας στα χρήζοντα βοήθειας ζώα, από το επιστημονικό προσωπικό του και είναι ενταγμένος επισήμως στο χάρτη των Κέντρων Περίθαλψης και Πρώτων Βοηθειών της Μεσογείου.
Σημαντικό ρόλο στην πολυετή αυτή δράση του Υ.Σ.Ρ. παίζει η άριστη συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, και στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών και με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου