Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες ή δηλώσεις της σε βάρος της Ελλάδας προκαλώντας φόβο στους έλληνες πολίτες. Πόσο, όμως, επικίνδυνα είναι τα πράγματα;
Βρισκόμαστε πράγματι σε μια πολεμική προετοιμασία και σε μια κρίση που δεν ξέρει κανείς πότε θα ξεσπάσει;
Σύμφωνα με έλληνες διπλωμάτες, η κινητικότητα της Αγκυρας ήταν αναμενόμενη όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με μεγάλη διαφορά κι εκτός απροόπτου θα είναι ο νικητής, έστω κι αν αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο. Όπως, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η κλιμάκωση της έντασης είναι συνεχής, αλλά δεν θα φτάσει στα όρια ενός σοβαρού επεισοδίου. «Ο Σουλτάνος θα τραβήξει το σχοινί, τόσο… όσο. Δεν πρόκειται να ρισκάρει ένα σοβαρό επεισόδιο το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να του γυρίσει μπούμερανγκ», λένε οι ίδιες πηγές.
Χαμηλής έντασης
Πράγματι, όλες οι τελευταίες ενέργειες συγκλίνουν στην άποψη αυτή. Ακόμη και το γεγονός ότι έθεσε πολεμική ετοιμότητα μόλις μια φρεγάτα και δύο πυραυλακάτους, δείχνει ότι οι προκλήσεις θα είναι «χαμηλής έντασης», αλλά θα έχουν επικοινωνιακό γκελ στον τουρκικό λαό. Ειδικά στην «βαθιά» Τουρκία η οποία θέλγεται από τους τουρκικούς μύθους, την επίδειξη ισχύος και βεβαίως το «στρίμωγμα» του προαιώνιου εχθρού, της Ελλάδας.
Κι όλες οι υπόλοιπες κινήσεις και δηλώσεις δεν δείχνουν επιθετική πολιτική με την πυγμή των όπλων. Ούτε καν οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι υπερπτήσεις πάνω από νησιά που η Αγκυρα αμφισβητεί. Ακόμη και η έξοδος στο Αιγαίο του «Πορθητή», του γεωτρύπανου που θέλει να κάνει γεωτρήσεις κοντά στην Αγκυρα, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Επίσης, όπως λένε οι ίδιες διπλωματικές πηγές, οι επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου με ιταμές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. «Πουλάνε» στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε οι γεωτρήσεις θα γίνουν εκτός των κυπριακών χωρικών υδάτων, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε μέχρι πρότινος ο Ερντογάν. Αλλωστε δεν θα ήθελαν να οξύνουν την κατάσταση με τις ξένες εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν κι αυτές έρευνα για υδρογονάνθρακες.
Και κάτι σημαντικό. Ακόμη και το «πάγωμα» της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα είναι πυροτέχνημα αφού είναι μια συμφωνία η οποία επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την προσφυγική κρίση.
Οχι θερμό επεισόδιο
Συμπερασματικά οι Ελληνες διπλωμάτες τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει, εκτός σοβαρού απροόπτου ή ατυχήματος, κάποιο «θερμό επεισόδιο» γιατί ούτε η Αγκυρα το επιδιώκει.
Οι λόγοι που η Τουρκία διευρύνει το μέτωπο με την Ελλάδα, πέραν των προεκλογικών σκοπιμοτήτων είναι επίσης:
· Θέλει να παραμείνει σε ρόλο πρωταγωνιστή σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου. Θα επιδιώξει να παζαρέψει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο, στήνοντας γεωτρύπανα και ρίχνοντας στη μάχη πλοία που θα εκτελούν έρευνες συνοδεία φρεγατών, αν χρειαστεί.
· Θέλει να πιέσει την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επιδιώκει να κοντράρεται μέχρι εκεί που δεν θα σπάσει το σχοινί.
· Επιδιώκει να «γκριζάρει» συνεχώς ελληνικά εδάφη με σκοπό να αναγκάσει την Αθήνα σε μια συνολική διαπραγμάτευση.
· Το ίδιο κάνει και με τις ΗΠΑ θέλοντας να δείχνει πυγμή αλλά στο τέλος υποχωρεί, όπως έκανε με τους S-400.
· Ο Ερντογάν, εφόσον είναι νικητής, θα θελήσει να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με τις Βρυξέλλες. Δεν θα ρισκάρει πλήρη ρήξη ενώ η οικονομία του παραπαίει.
Οι ειδικοί συστήνουν υπομονή στην Ελλάδα μέχρι τις τουρκικές εκλογές και ίσως η επόμενη ημέρα να είναι το ξεκίνημα μιας περιόδου εξομάλυνσης των σχέσεων, όσο μπορεί να συμβεί αυτό. Όμως, κυρίως την Ελλάδα την ενδιαφέρει η απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει και να το εμφανίσει ως μεγάλη διπλωματική νίκη.