Ειδήσεις

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ψηφίζεται ο «Κλεισθένης 1»-Αντιδράσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ριζικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στο υφιστάμενο καθεστώς των ΟΤΑ και οι έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ακόμη και από στελέχη της αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με την ονομασία «Κλεισθένης 1», που φέρνει ριζικές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των ΟΤΑ. Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου με την ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την κατάθεσή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που συνεχίζεται με τους φορείς των αιρετών. Τρία είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης και αφορούν τα εξής σημεία:
α) Την απλή αναλογική, όπου συζητείται η υιοθέτηση πλαφόν της τάξεως του 2%-3% προκειμένου ένας συνδυασμός να μπορεί να εξασφαλίσει την εκλογή δημοτικών συμβούλων.
β) Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο δήμαρχος να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εφόσον εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 43%.
γ) Η θητεία των αιρετών ενδέχεται να παραμείνει στα πέντε έτη. Υπάρχουν ακόμη πολλές αντιρρήσεις όσον αφορά την παράταση της θητείας των αιρετών λόγω της μεταφοράς των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο καθώς τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Η πιθανή υποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών ως προς τη θεσμοθέτηση της «απλής και άδολης αναλογικής» ως εκλογικού συστήματος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζεται εν πολλοίς στις αντιδράσεις μελών της αυτοδιοίκησης που ανήκουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική στον Σκουρλέτη
Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με θέμα τον «Κλεισθένη», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης δέχθηκε εντονότατη κριτική για αρκετές διατάξεις, αλλά και για το ότι δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του εισηγήσεις στελεχών από την αυτοδιοίκηση. Εκτιμάται ότι στη σύγκρουσή του με τον κ. Σκουρλέτη για τον «Κλεισθένη» οφείλεται η παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων προβλέπει μετάθεση των εκλογών για τον Οκτώβριο του 2019, απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών συμβούλων και, το κυριότερο, το σπάσιμο της Β’ Περιφέρειας Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και της Περιφέρειας Αττικής σε δύο.
Οι πιο σφοδρές αντιδράσεις προέρχονται από τις ηγεσίες των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ και συνδέονται με την απλή αναλογική. Στο νέο καθεστώς που εισάγει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε εκτενώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης στις συναντήσεις που είχε χθες στην Καρδίτσα με αυτοδιοικητικούς φορείς.
Ο κ. Πουλάκης κατηγόρησε τις ηγεσίες της αυτοδιοίκησης ότι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία στο διάστημα των δύο ετών που διαρκεί ο διάλογος με το υπουργείο. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε», είπε ο κ. Πουλάκης, «ότι η απλή αναλογική δεν είναι αντίθετη στην αποτελεσματική διοίκηση. Απλά αλλάζει τη λογική της παντοκρατορίας ενός δημάρχου που – με το όπλο του θηριώδους εκλογικού μπόνους – θα έχει εξασφαλισμένη την πειθαρχία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απλή αναλογική φτιάχνει αιρετούς υπεύθυνους όχι απλούς χειροκροτητές του δημάρχου, αν είναι στη συμπολίτευση, ή μια αντιπολίτευση που απλά πετάει πέτρες από την κερκίδα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου