Για …αργότερα μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής μίας εκ των πλέον ευαίσθητων αλλά και πολυδιαφημισμένων διατάξεων του νόμου για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος τροποποιείται πριν καν εφαρμοστεί και μάλιστα όσον αφορά ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει σοβαρές …αναταράξεις.
Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών – στο οποίο και έχουν μετατεθεί πλέον οι σχετικές αρμοδιότητες – αλλάζουν οι ημερομηνίες εφαρμογής των ρυθμίσεων τόσο για τις υποχρεωτικές στειρώσεις όσο και για την ένταξη των ζωοφιλικών σωματείων στο προβλεπόμενο υπομητρώο του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
Αναφορικά με τις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς και τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν αυτήν την υποχρέωση, οι σχετικές ημερομηνίες έναρξης εφαρμογής τους, μέσω της κατατεθείσας τροπολογίας μετατίθενται αόριστα στο μέλλον (για όποτε είναι έτοιμο το Μητρώο), παρόλο που ρητώς αναφέρονταν στον ψηφισμένο νόμο και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο.
Την ώρα που ο μηχανισμός της Πολιτείας έχει ήδη αποδείξει σε διάφορες περιπτώσεις ότι μπορεί να αντεπεξέρχεται στη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας εγκαίρως, το υπουργείο επικαλείται τη μη ολοκλήρωση του εν λόγω Μητρώου επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παράταση της έναρξης εφαρμογής του μέτρου των υποχρεωτικών στειρώσεων και των σχετικών προστίμων που θα επιβάλλονταν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, ο γενικός κανόνας είναι ότι από την 1η Μαρτίου 2022 ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς ήταν υποχρεωμένος να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, σκύλο ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους.
Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) που θα συσταθεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ετσι, για όσους δεν επιθυμούσαν να στειρώσουν τα ζώα τους είχε προβλεφθεί η δυνατότητα από την 1η Μαρτίου και μετά να μπορούν να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου. Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο ΕΕΓΥΖΣ θα γινοταν αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ενώ για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη ο ιδιοκτήτης θα κατέβαλε ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς καθώς επίσης και έξοδα αποστολής του δείγματος έως 10 ευρώ. Ωστόσο σήμερα, εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου το εν λόγω Εργαστήριο δεν έχει συσταθεί ακόμα.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει σε στείρωση του ζώου ή αποστολή γενετικού υλικού, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, ενώ η επιβολή του θα ξεκινούσε από την 1η Σεπτεμβρίου.
Τι αναφέρει η τροπολογία
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παραμένει η υποχρέωση της στείρωσης, ωστόσο με ασαφή ημερομηνία έναρξης εφαρμογής καθώς συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του Μητρώου. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, εκκινεί μετά την παρέλευση δύο μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, ενώ τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη συγκεκριμένη παράβαση επιβάλλονται έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου.
Οπως επισημαινεται στην αιτιολογική έκθση που συνοδεύει την τροπολογία, η καθυστέρηση να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, λόγω ζητημάτων που ανέκυψαν κατά την παραμετροποίηση των προυποθέσεων και των όρων ενόψει της προκήρυξης διαγωνιστικής διαδικασίας, μεταθέτει ορισμένες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων που συναρτώνται με την πλατφόρμα.
Τα ζωοφιλικά σωματεία
Επίσης με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδεσπότων αναστέλλεται για τα ζωοφιλικά σωματεία η υποχρέωση της προηγούμενης εγγραφής και καταχώρισης δεδομένων στο Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα Μητρώα θα ήταν αδυνατη η δραστηριοποίηση των φιλοζωικών σωματείων και η υιοθεσία αδεσπότων.
Πηγή ethnos.gr