Με μεγάλη επιτυχία, διεξάγεται στην Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου το Συνέδριο ICASSP (International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing), στο οποίο συμμετέχουν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες και περί τους 4.000 συνέδρους.
Πρόκειται για το εμβληματικό διεθνές συνέδριο του Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ), του μεγαλύτερου οργανισμού Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής στον κόσμο. Το κεντρικό θέμα του ICASSP 2023 που πραγματοποιείται με την βοήθεια τεχνολογικών κολοσσών, μακροχρόνιων χορηγών του συνεδρίου, όπως οι Microsoft, Sony, Amazon, Meta (facebook), Huawei, Google, Apple, είναι η «Επεξεργασία σήματος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» (Signal Processing in the Artificial Intelligence Era), προωθώντας τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης.
Κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, βρίσκονται στην Ρόδο και συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου ενώ παράλληλα, έχουν καταλύσει και σε άλλα ξενοδοχεία της περιοχής της Ιξιάς.
Ο ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Αίσθηση προκάλεσε χτες, η ομιλία του διάσημου καθηγητή Μάικλ Ίρβιν Τζόρνταν (Michael Irwin Jordan) διακεκριμένου καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών και στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Ο Michael Irwin Jordan ForMemRS (γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1956) είναι Αμερικανός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ερευνητής στη μηχανική μάθηση (machine learning), τη στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence). Εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών το 2010 για τη συνεισφορά του στα θεμέλια και στις εφαρμογές της μηχανικής μάθησης (machine learning). Είναι ένας από τις κορυφαίες προσωπικότητες στη μηχανική μάθηση (machine learning).
Το 2016 το Science (το ακαδημαϊκό περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που θεωρείται ένα από τα υψηλότερου κύρους επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο) τον ανέφερε ως τον επιστήμονα των υπολογιστών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!
Το 2022, ο Τζόρνταν, κέρδισε το βραβείο WLA στην Επιστήμη των Υπολογιστών ή στα Μαθηματικά, «για τη συμβολή του στα θεμέλια της μηχανικής μάθησης και της εφαρμογής της».
Χτες, εκατοντάδες νέοι επιστήμονες έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ‘Ρόδος Παλάς’ και μάλιστα, περίμεναν υπομονετικά για να του κάνουν αργότερα ερωτήσεις, να φωτογραφηθούν μαζί του και να συνομιλήσουν για θέματα του επιστημονικού πεδίου.
Ο Μάικλ Τζόρνταν, κλήθηκε από την ‘δημοκρατική’ να σχολιάσει τις εξελίξεις και τις ανακοινώσεις που έγιναν στο συνέδριο –κυρίως σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στην καθημερινή μας ζωή:
«Το Signal Processing, ιστορικά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού αφορά όλες τις τεχνολογίες. Φέρνει την μουσική στο σπίτι μας, μας βοηθάει στο διαδίκτυο, σε εφαρμογές -συνεπώς αποτελεί τη σπονδυλική στήλη στις επικοινωνίες, στην τεχνολογία και σε όλες τις εκφάνσεις της. Για μένα το ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πώς μπορούμε να φέρουμε τους ανθρώπους, πιο κοντά τον ένα στον άλλον μέσα από αυτές τις τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα του, ο καθένας. Επίσης, μας ανοίγει νέους δρόμους στο επιχειρείν και δίνει δύναμη στον καθένα από εμάς. Δεν πρέπει να αφήνουμε την τεχνολογία να κυριαρχεί πάνω στον άνθρωπο, αλλά το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δύναμη της τεχνολογίας. Η ομιλία μου, είχε να κάνει με τους μηχανισμούς της αγοράς όπως π.χ. η μουσική, η τέχνη όπου οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί μπορούν να παρεισφρήσουν στην ψηφιακή αγορά και να πουλήσουν τα έργα τους, με αξία. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του συνεδρίου, να καταλάβουμε ποια νέα πράγματα μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον τομέα».
Σε ερώτηση ποια είναι η γνώμη του για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ποιες είναι οι προοπτικές της, ο διάσημος καθηγητής, δήλωσε:
«Στην τοποθέτησή μου, μίλησα για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence). Εστιάζει σε έναν, μοναδικό υπολογιστή που μπορεί να υποδυθεί τον άνθρωπο. Νομίζω ότι η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας είναι να συμπληρώνει τους ανθρώπους και όχι να τους υποκαθιστά. Να αφήνει τους ανθρώπους να κατευθύνουν τα πράγματα, στα οποία είναι καλοί και τα γνωρίζουν. Όχι να προσπαθούν να τους υποκαθιστούν. Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει πολλές προοπτικές και είναι πολλά υποσχόμενη. Όμως, ο στόχος δεν μπορεί να είναι να υποκαταστήσει τον άνθρωπο!».