Στο σημαντικό έργο που γίνεται στον τομέα υγείας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναφέρεται στη συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι εργασίες για την κατασκευή του να ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 ενώ σημειώνει ότι ένα μεγάλο στοίχημα είναι να δρομολογηθεί επιτέλους και να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου νοσοκομείου στην Κω.
Υπογραμμίζει ότι η περιφερειακή αρχή ασκεί πολιτική έχοντας τον άνθρωπο μπροστά με έμφαση στα θέματα υγείας και το αποδεικνύει ενώ σημειώνει πως ο στόχος για την πενταετία είναι «να προσφέρουμε υπηρεσίες στους συμπολίτες τέτοιες που να νιώθουν ικανοποίηση, όπως και να βοηθάμε τις ευπαθείς ομάδες για να νιώθουν ότι κάποιος νοιάζεται για το καλό και την αξιοπρέπειά τους».
• Κύριε Τσουκαλά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Ρόδου καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στον Τομέα της Υγείας στα Δωδεκάνησα, αν όχι το σημαντικότερο, που θα ανακουφίσει και θα διευκολύνει εκατοντάδες καρκινοπαθείς του νομού. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία;
Είναι ένα έργο όπου συζητιέται πάρα πολλά χρόνια από όλους σχεδόν που υπηρέτησαν την τοπική αυτοδιοίκηση του Β’ βαθμού. Είχαν γίνει κάποια βήματα και ενέργειες ως προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά τα βασικά θέματα, δεν είχαν λυθεί, μπορώ να πω κάποια πως δεν τα ακούμπησαν με το σωστό τρόπο για να εξευρεθεί η λύση. Όταν στην πολιτική εξαγγέλλεις κάτι πρέπει να μπορείς να το ολοκληρώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι μετά κινδυνεύεις να είσαι ανακόλουθος σε αυτά που λες και καταλήγει ο πολίτης να απαξιώνει εν τέλει τους πολιτικούς ή την πολιτική.
Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εμείς ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το αλλάζουμε αυτό και εξαγγέλλουμε όσα μπορούμε και είναι εφικτά να πραγματοποιήσουμε. Αυτά όλα θα τα παλεύουμε έως την ολοκλήρωσή τους.
Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα λοιπόν για να δημιουργηθεί έπρεπε να εκδοθεί οικοδομική άδεια του κτηρίου.
Ιδιοκτήτης όμως δεν ήταν το Υπουργείο Υγείας αλλά το Υπουργείο Εργασίας. Μερίμνησε άμεσα ο κ. Χατζημάρκος σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το οικόπεδο – αγρός με νόμο του Κράτους όχι απλά μεταβιβάσθηκε στο Υπουργείο Υγείας αλλά στο Νομικό πρόσωπο «Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου». Αυτό έλυσε και άλλα προβλήματα όπως την περιβαλλοντική άδεια του Νοσοκομείου που ποτέ δεν είχε και παράλληλα την περιβαλλοντική άδεια του νέου κτηρίου που θα κατασκευασθεί για το Ακτινοθεραπευτικό. Τώρα πλέον μπορεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.
Στην παρούσα φάση περιμένουμε από το Υπουργείο τον τύπο του μηχανήματος που θα τοποθετηθεί στο κτήριο για να δημοπρατήσουμε μέσα στο έτος μία πλήρη μελέτη η οποία θα δοθεί για χρήση στους καρκινοπαθείς των νησιών μας και θα ανακουφίσει εκατοντάδες συμπολίτες μας που το έχουν δυστυχώς ανάγκη.
• Εχουμε εικόνα πότε θα μπορούμε να μιλάμε για την έναρξη των εργασιών και για την αποπεράτωσή τους;
Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να προκηρύξουμε το έργο και να αρχίσουν οι εργασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025…
Είναι πιστεύουμε μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουμε εξαρχής θέσει και είναι κάτι που δουλεύουμε και κυρίως ο περιφερειάρχης με τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες τις οποίες και πιέζουμε για την ολοκλήρωση των μελετών και τευχών δημοπράτησης και τους ευχαριστούμε πολύ.
• Μιας που αναφερόμαστε στο σημαντικό αυτό θέμα, να πούμε ότι ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου οι διαδικασίες για την παραχώρηση στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, διαμερισμάτων ιδιοκτησίας της στην Αθήνα.
Ακριβώς, αυτό συνέβη πριν λίγο διάστημα όταν διαπιστώσαμε ότι έχουμε στην κατοχή μας τέσσερα διαμερίσματα από δωρεά στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα εκ των οποίων τα δύο είναι κενά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άμεσα κινηθήκαμε και είπαμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο του Ακτινοθεραπευτικού να διαθέσουμε τα δύο κενά αυτά διαμερίσματα στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου για να τα αξιοποιήσει και να τα διαθέτει με κριτήρια που οι ίδιοι θα θέσουν σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη για διαμονή μεγάλου χρονικού διαστήματος στην Αθήνα για τις ακτινοβολίες τους.
Για πολλούς ασθενείς είναι ένα κόστος δυσβάσταχτο, το οποίο αλλάζει και δυσκολεύει οικονομικά και οικογενειακά εν τέλει την ζωή τους και το μέλλον.
Είναι μια μικρή μεν βοήθεια από εμάς αλλά θεωρώ μεγάλη για τον συνάνθρωπό μας. Ήδη με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Μαρία Κρητικού πραγματοποιήσαμε αυτοψία και λάβαμε τα κλειδιά των διαμερισμάτων και τώρα είμαστε σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για την ανάθεση σε εργολάβο άμεσα για την ολοκλήρωση των όποιων παρεμβάσεων σε κτιριακά και εξοπλισμό, για να τα παραδώσουμε.
• Σε ό,τι αφορά στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει και οι διαδικασίες που έχετε δρομολογήσει, μπαίνοντας πλέον στον έκτο μήνα της θητείας σας;
Είναι θεωρώ ο πιο νευραλγικός τομέας της πολιτικής και αυτό γιατί έχει να κάνει με τον Άνθρωπο την υγεία του ανθρώπου και την αξιοπρέπειά του.
Είναι δύσκολο να έχεις ένα αντικείμενο και όταν θες να πραγματοποιήσεις κάτι να μην μπορείς ή να προσπαθείς να βρεις τρόπο, διότι δεν έχεις την αρμοδιότητα.
Μπορούμε όμως επικουρικά να συνδράμουμε με πολλές παρεμβάσεις μας σε τομείς της Υγείας ή της Πρόνοιας επειδή ως Περιφέρεια και ως περιφερειάρχης ο κ. Χατζημάρκος έχει ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα Υγείας και το αποδεικνύει.
Ποτέ δεν θα ακούσετε από αυτή την περιφερειακή αρχή ότι δεν το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχουμε την αρμοδιότητα. Στο πλαίσιο λοιπόν του εφικτού έχουν γίνει και θα γίνουν πολλά σε θέματα υγείας.
Αν τα κοστολογήσουμε όπως ο κ. Χατζημάρκος αναλυτικά τα ανέφερε στα εγκαίνια της μονάδας Νεφρού που παραδώσαμε μαζί με τοπικούς επιχειρηματίες και την Λέσχη LIONS, τα χρήματα που στα τελευταία χρόνια διέθεσε και θα διαθέσει στο άμεσο διάστημα αγγίζουν και ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρια ευρώ εκτός του Ακτινοθεραπευτικού που θα στοιχήσει πάνω από 10 εκ. ευρώ.
Εάν δεν είναι αυτό πολιτική με ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ τότε τι είναι; Επίσης ένα μεγάλο στοίχημα είναι να δρομολογηθεί επιτέλους και να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου νοσοκομείου στην Κω. Δεν αρμόζει στο νησί του Ιπποκράτη να υπάρχουν δομές Υγείας σε επίπεδο Κέντρων Υγείας. Ένα μεγάλο στοίχημα.
Τις προτεραιότητές μας θα τις ανακοινώνουμε λοιπόν όταν θα είμαστε έτοιμοι για να τις υλοποιήσουμε χωρίς να εμπαίζουμε τον πολίτη μόνο και μόνο για το χειροκρότημα. Εν καιρώ θα τα παρακολουθείτε.
• Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που κληθήκατε να διαχειριστείτε;
Η άρνηση πιστεύω όσον αφορά στους γιατρούς να προσληφθούν στα νησιά μας. Όταν το Υπουργείο προκηρύσσει θέσεις για όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες και υπάρχει άρνηση συμμετοχής, τότε ναι, υπάρχει θέμα νομοθετικό και οικονομικό.
Πρέπει το Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα δίνοντας κίνητρα όχι μόνο οικονομικά αλλά και επιστημονικής εξέλιξης ενός γιατρού που θα προσληφθεί σε νοσοκομείο του νησιού μας.
Θα πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη ένας γιατρός να μην είναι μόνιμα στο δημόσιο σε ένα νοσοκομείο σε αστική περιοχή, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ ή κάποιος μόνιμα σε νησί ή απομακρυσμένη περιοχή.
Να δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μετακίνηση και μην δημιουργούνται κενά στα νοσοκομεία. Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στις δομές πρόνοιας των νησιών μας, όπου γίνονται αυτοψίες με συνεργάτες μου, οπότε και θα συναντηθούμε με την αρμόδια υπουργό για να εξευρεθούν οι λύσεις που αρμόζουν. Εδώ πρέπει να σταθώ και να ευχαριστήσω όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων μας, των δομών πρόνοιας και κυρίως όμως του νοσοκομείου της Ρόδου, που χάρη σε εκείνους τις περισσότερες φορές κρατιέται σε υψηλά επίπεδα η παροχή της δημόσιας Υγείας στα νησιά μας. Εμείς και η διοίκηση του νοσοκομείου θα προσπαθούμε να τους παρέχουμε τις υποδομές που χρειάζονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θέλουν και μπορούν.
• Με το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο ποιες είναι οι εξελίξεις;
Για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που από το έτος 2024 μεταβιβάσθηκε η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση σε σύμβουλο όσων χρειάζονται να γίνουν ώστε να τρέξει το πρόγραμμα και η δημοπράτηση των τροφίμων και των αγαθών που θα προσφέρονται στους συμπολίτες μας.
Είναι κάπως χρονοβόρες οι διαδικασίες των διαγωνισμών, το γνωρίζετε. Το πρόγραμμα που θα ανακουφίσει σημαντικά αρκετά νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, είναι της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ ετησίως για το Νότιο Αιγαίο. Τώρα όμως λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας και προσφέρει είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης σε 700 περίπου δικαιούχους των νησιών μας. Πρόσφατα επισκέφτηκα το νησί της Κω όπου δεν λειτουργεί τελευταία και αποφασίσαμε με την έπαρχο Κ. Σβύνου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και να λειτουργήσουμε το συντομότερο δυνατό και εκεί την δομή αυτή. Επίσης το ίδιο θα συμβεί και στα νησιά μας την Κάρπαθο και Κάσο όπου ήδη μιλήσαμε με την έπαρχο κ. Νικολαΐδου για να στήσουμε και εκεί μια αντίστοιχη δομή.
• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κύριε Τσουκαλά, άνοιξε τον δρόμο προ ετών πανελλαδικά με πρωτοβουλία του κ. Γ. Χατζημάρκου, για την επιδότηση των γιατρών που καλύπτουν κενές θέσεις στα νησιά μας ως κίνητρο. Πόσοι γιατροί λαμβάνουν σήμερα το επίδομα αυτό και σε ποιο ύψος ανέρχεται;
Η Περιφέρεια και σε αυτό το θέμα επιδοτεί τους γιατρούς (επικουρικούς, αγροτικούς) που υπηρετούν στα νησιά μας με το ποσό των 450 ευρώ για να καλύψουν μέρος των εξόδων διαμονής και διατροφής. Επιδοτούμε περίπου 100 γιατρούς και με πρωτοβουλία του κ. Χατζημάρκου θα ανεβάσουμε ένα 20-30% τις θέσεις των γιατρών αυτών.
• Οδεύοντας στους πρώτους έξι μήνες θητείας της περιφερειακής αρχής, ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός αλλά και ο στόχος για την πενταετή θητεία.
Σας ανέφερα και σε όλη την συνέντευξή μου παραπάνω αρκετά πράγματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, οπότε και είμαι περήφανος που ανήκω σε μια περιφερειακή αρχή που προτεραιότητα θέτει τα θέματα υγείας και τις περισσότερες φορές ο κ. Χατζημάρκος αναγκάζεται να μειώσει κονδύλια από έργα υποδομής και να τα διαθέσει στις δομές υγείας ανεξάρτητα αν έχουμε την αρμοδιότητα ή όχι.
Η συνεργασία που υπάρχει για τα θέματα της αρμοδιότητάς μου με τον κ. Χατζημάρκο είναι ιδανική. Όπως επίσης πρέπει να αναφέρουμε και την συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με τον διοικητή του Νοσοκομείου μας τον κ. Σταύρο Τσαντή όπου ελπίζουμε να παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμα διότι δρομολογούνται αρκετά έργα. Στόχος μας για την πενταετία είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες στους συμπολίτες τέτοιες που να νιώθουν ικανοποίηση, όπως και να βοηθάμε τις ευπαθείς ομάδες και νιώθουν ότι κάποιος νοιάζεται για το καλό και την αξιοπρέπειά τους.
• Και, τέλος, ο δικός σας στόχος ποιος είναι κ. Τσουκαλά;
Στο τέλος της θητείας μου εάν παραμείνω ή όχι στον τομέα αυτό, να δω όλα αυτά που σας ανέφερα παραπάνω όχι μόνο να υλοποιούνται αλλά και να είναι σε λειτουργία. Να χαίρονται τις υπηρεσίες τους οι νησιώτες συμπολίτες μας. Να έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας, όσον αφορά στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Στόχος μου είναι να βλέπω όσο περισσότερο χαμόγελο μπορώ να δω από συνάνθρωπό μου.