Ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας & Δημοτικής Ενότητας Ρόδου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ), Νίκος Τσούλλος μιλά στη «δ» για την απόφασή του να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το στοίχημα που θέτει για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
«Η καθαριότητα, η ευταξία, και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού είναι τα κύρια ζητούμενα για την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου κατ΄ επέκταση. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία εστιάζουν οι συμπολίτες μας και προσδοκούν να λυθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιδημάρχου Ν. Τσούλλου:
• Έπειτα από μία μακρόχρονη πορεία και προσφορά στα κοινά, αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιο ήταν το κίνητρό σας;
Το κίνητρό μου δεν ήταν άλλο από την αγάπη για τον τόπο μου και τη θέλησή μου να προσφέρω στο νησί μου με κάθε τρόπο. Ως αιρετός είσαι στην υπηρεσία του τόπου σου και του πολίτη. Χαίρομαι που οι συμπολίτες μας μου έδωσαν τη δυνατότητα να είμαι μέλος της δημοτικής αρχής και δεσμεύομαι ότι θα τους δικαιώσω την εμπιστοσύνη τους αυτή.
• Σας έχει ανατεθεί ο τομέας της δημοτικής κοινότητας Ρόδου. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν και είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Για εμένα προσωπικά αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα. Η καθαριότητα, η ευταξία, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού είναι τα κύρια ζητούμενα για την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου κατ΄ επέκταση. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία εστιάζουν οι συμπολίτες μας και προσδοκούν να λυθούν.
• Πόσο εύκολη ή δύσκολη πιστεύετε ότι είναι η κατάκτηση του στόχου αυτού που θέτετε;
Θα έλεγα ότι η βελτίωση της καθημερινότητας αποτελεί τον πιο φιλόδοξο και δύσκολο στόχο. Οι πολίτες περιμένουν από την εκάστοτε δημοτική αρχή λύσεις στα απλά και καθημερινά θέματα και δευτερευόντως επιζητούν τα μεγαλεπήβολα έργα.
Έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ πιο απαιτητικό να ρυθμίσεις τα καθημερινά ζητήματα από το να φτιάξεις ένα μεγάλο (τεχνικό/κατασκευαστικό) έργο. Η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Η τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί μία σειρά από ανάγκες που πρέπει να διευθετηθούν.
Η ετοιμότητα όλου του μηχανισμού του Δήμου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της σεζόν, η επάρκεια (οικονομικών) πόρων και πάνω απ΄ όλα η θέληση για την παραγωγή ενός καλού αποτελέσματος, αποτελούν τα κύρια συστατικά για την επιτυχία. Αν μόνο ένα από όλα αυτά λείπει, τότε τα πράγματα καθίστανται δύσκολα …
Βεβαίως η βελτίωση της Καθημερινότητας, δεν είναι αρμοδιότητα του ενός. Απαιτείται συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας από τις Τεχνικές, μέχρι τον τομέα Πρασίνου και τη διεύθυνση καθαριότητας. Και ευτυχώς το ομαδικό πνεύμα χαρακτηρίζει την ομάδα της δημοτικής μας αρχής.
• Η δημοτική αρχή ανέλαβε πριν από περίπου έξι μήνες τα καθήκοντά της. Στο διάστημα αυτό έχει καταφέρει να βρει τα πατήματά της; Έχει δώσει δείγματα γραφής;
Διακρίνω στους συναδέλφους και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά μία μεγάλη θέληση για προσφορά και μία καθημερινή προσπάθεια. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί με επικεφαλής τον δήμαρχό μας Αλέξανδρο Κολιάδη να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.
Η δύναμή της ομάδας μας είναι η θέλησή μας να προχωρήσουν τα πράγματα, να παραχθεί έργο. Ασφαλώς, το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος. Για την ώρα, υπάρχει εργατικότητα, υπάρχει προσπάθεια, υπάρχει θέληση. Ακολουθούμε το παράδειγμα του δημάρχου μας ο οποίος είναι καθημερινά πολλές ώρες στο γραφείο, εργάζεται εντατικά και παρακινώντας έμμεσα όλους εμάς να μη φειδόμαστε κόπων και προσπαθειών.
Κοινή συνιστάμενη είναι η αγάπη και η θέλησή μας να δούμε το νησί σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που το βρήκαμε και το αναλάβαμε.
• Είναι έτοιμη η δημοτική αρχή να …σπάσει αυγά για να επικρατήσει η ευταξία και κατά συνέπεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα;
Η κάθε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να φροντίζει και να μεριμνά για την τήρηση των νόμων. Δεν δύναται να αποφασίζει κόντρα στη νομοθεσία. Ο νόμος καθορίζει τι είναι παράνομο, αυθαίρετο και τι ενοχλεί. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ότι είναι προς όφελος όλων μας η ευταξία. Την καλή εικόνα του νησιού μας θα τη διαμορφώσουμε όλοι μαζί. Όλοι μας έχουμε ευθύνες όχι μόνο ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι πολίτες.
Η Ρόδος έχει μείνει πίσω σε πολλά πράγματα… Δεν έχει γίνει κάτι σπουδαίο στα τελευταία πολλά χρόνια στο νησί μας. Όλοι μας, δήμος και τοπική κοινωνία πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά.
Μπορεί κάποιοι λίγοι να δυσαρεστηθούν αλλά η ευταξία και η τήρηση της νομιμότητας, είναι προς όφελος των πολλών.
• Τι θα πρέπει να καταφέρει η δημοτική αρχή έτσι ώστε να θεωρηθεί επιτυχής η πορεία της στο τέλος της πενταετίας;
Εάν αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό το κυκλοφοριακό, αν λυθεί σε μόνιμη βάση το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, εάν ο μηχανισμός του δήμου λειτουργεί απρόσκοπτα και αν βελτιωθεί η καθημερινότητα, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε πετύχει ως δημοτική αρχή. Ασφαλώς, αν στο τέλος της πενταετίας έχουν προστεθεί κάποια έργα υποδομής στο νησί μας, τότε η επιτυχία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση δεν μένουμε στα ευχολόγια. Συνεχίζουμε τη δουλειά με σηκωμένα τα μανίκια θέλοντας μέρα με τη μέρα να προοδεύουμε.
• Θα ήθελα με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου να μου πείτε πώς είναι τα πράγματα στην τοπική αγορά; Βοηθά ο τουρισμός στην τόνωση της αγοράς;
Μιλάμε προφανώς για μία καλή σεζόν, η οποία ξεκίνησε αρκετά νωρίς. Οι αφίξεις κινούνται ανοδικά και ο αντίκτυπος στην αγορά και στην τοπική μας οικονομία είναι θετικός. Παρόλα αυτά, τα έσοδα δεν βρίσκονται σε πλήρη συνάφεια με τον αριθμό των αφίξεων. Θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υστερούν σε σύγκριση με την εντυπωσιακή άνοδο των αφίξεων.
• Κύριε Τσούλλο υπάρχουν πολλές προκλήσεις, στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Πώς επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δη των ΜμΕ στα νησιά;
Είναι πράγματι πάρα πολλές οι προκλήσεις που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο τραπεζικός δανεισμός κρίνεται αναγκαίος όχι μόνο για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων αλλά πολύ περισσότερο για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων που τρέχουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την πλειοψηφία του επιχειρείν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάνω από 90% των ΜμΕ είναι πολύ μικρές, με προσωπικό λιγότερο από 9 άτομα και περιορισμένη πρόσβαση σε δανειοδοτήσεις.
Έχουμε γίνει πλέον γραφικοί αλλά το πάγιο αίτημά μας για επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κρίνεται όλο και πιο επιτακτικό. Κατά κοινή ομολογία είναι το μόνο ίσως μέτρο που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών και θα εξομαλύνει τις ανισότητες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο κατάλογος των προκλήσεων είναι ατελείωτος. Η εποχικότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται λόγω της εποχικότητας σε διάστημα περίπου 5 μηνών να καλύψουν τα έξοδα όλου του έτους ώστε να παραμείνουν ενεργές.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το παρεμπόριο, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και η ατιμωρησία, συνθέτουν ένα καθ’ ‘όλα αφιλόξενο πεδίο δράσης. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα εξειδικευμένων εργαζόμενων.