Ειδήσεις

Φόβος για τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να περάσουν από το κράτος

  • Ολες οι εκταμιεύσεις έχουν σταματήσει από τον Μάιο
  •  Στον αέρα τα κεκτημένα χρήματα των ανθρώπων της αγοράς

Τα πάνω ήρθαν κάτω σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις που ανέμεναν οι ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα που έχουν εντάξει. Μπορεί τους τελευταίους μήνες όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά, όμως επί της ουσίας οι πληρωμές είναι σταματημένες από τον Μάιο και με τα όσα σήμερα ισχύουν, ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε και εάν θα ξεκινήσουν ξανά οι εκταμιεύσεις.
Ο πιο μεγάλος φόβος των επενδυτών επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο απώλειας των κονδυλίων που έχουν ήδη εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παρότι τα κονδύλια θα έπρεπε να θεωρούνται κεκτημένα και συνεπώς αδιαπραγμάτευτα, ανατρέπει τα πάντα το δεδομένο ότι οι συμβάσεις των ιδιωτών έχουν υπογραφεί με το Ελληνικό Δημόσιο κι όχι με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο κάθε ένας επενδυτής που εντάχθηκε, για παράδειγμα, στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φέρει τις υπογραφές των ιδιωτών και των αρμοδίων υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι, όταν έρθει η ώρα της εκταμίευσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα δώσει τα εγκεκριμένα κονδύλια απευθείας στον ιδιώτη, αλλά θα τα εκχωρήσει στο ελληνικό κράτος και ακολούθως αυτό θα πρέπει να τα διανείμει.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί μεν από τα ΕΣΠΑ να υπάρχουν εγκεκριμένα και δεσμευμένα τα κονδύλια, όμως από την άλλη σε μια πιθανότητα να γονατίσουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τότε τελειώνουν όλα. Ηδη, μια πρόγευση αυτής της κατάστασης έχει δοθεί προς όλους τους επενδυτές και τους επενδυτικούς συμβούλους μέσα από το πάγωμα των πληρωμών που επεβλήθη από τον περασμένο Μάιο για όλους όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπόρεσε να συγκεντρώσει η «δημοκρατική», φαίνεται ότι το ποσοστό υλοποίησης των έργων για το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ στη Δωδεκάνησο έχει φτάσει κοντά στο 30%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου των συμβούλων επιχειρήσεων, οι πληρωμές του κράτους προς τους επενδυτές έχουν μείνει αρκετά πίσω. Πλήρη στοιχεία για την πορεία του συγκεκριμένου προγράμματος έχει μόνο η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΕΛΑΝΕΤ» που αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για τη στήριξη των ΜΜΕ προβλήθηκε όσο κανένα άλλο και για το λόγο αυτό κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες επενδυτές από τη Δωδεκάνησο και χιλιάδες από ολόκληρη την Ελλάδα για να υπαχθούν σε αυτό. Τώρα ακόμα και αυτό διέρχεται σοβαρότατη κρίση. Η κρίση αυτή, ακόμα κι όταν όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους (προς τη θετική ή αρνητική κατεύθυνση) θα έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των μικροεπενδυτών έναντι τέτοιου είδους χρηματοδοτικών εργαλείων και αυτό θα είναι μια πραγματικά δυσάρεστη παρακαταθήκη για το μέλλον των «μικρών» επιχειρηματιών.
Οι ημερομηνίες
Με τα όσα συμβαίνουν σε εθνικό επίπεδο είναι σίγουρο ότι θα ανατραπούν όλες οι καταληκτικές ημερομηνίες. Ακόμα και η τελική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου κατά την οποία οι επενδυτές του προγράμματος ΜΜΕ θα έπρεπε να δείξουν μια κάποια δραστηριότητα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου τους, ίσως να επανεξεταστεί.
Οι υπόλοιπες ημερομηνίες για σειρά άλλων προγραμμάτων που τρέχουν στη Δωδεκάνησο, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα είναι σίγουρο ότι θα παραταθούν για τουλάχιστον έξι μήνες ή ακόμα κι ένα χρόνο. Οι πιο έμπειροι οικονομικοί σύμβουλοι εκτιμούν πως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρις ότου το τραπεζικό σύστημα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.
Αυτό θα συμβεί για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων είναι οι χρόνοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και το δεδομένο ότι πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες θα υπολειτουργήσουν τον Αύγουστο λόγω των αδειών του προσωπικού.

Βέβαια, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι η Κυβέρνηση θα επιτύχει εντός της εβδομάδας μια κάποια συμφωνία με τους δανειστές και το κράτος θα μπει σε τροχιά οικονομικής εξομάλυνσης. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν  θα υπάρχουν δεδομένα, ούτε και στεγανά για να στηρίξουν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου