“Η Αλβανία θα γίνει η επόμενη Ελλάδα”. Αυτό επιθυμούν οι επαγγελματίες τουρισμού της γείτονος, η οποία προβάλλεται ως φθηνότερη τουριστική επιλογή. Τρία εκατομμύρια τουρίστες δέχθηκε το 2015 η Αλβανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. «Οσοι μας επισκέπτονται προέρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ιαπωνία, καθώς οι Ιάπωνες ενδιαφέρονται πολύ για τα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία μας», λέει η υπουργός Οικονομικών, κ. Milva Ekonomi, «επίσης έρχονται ταξιδιώτες από την Ολλανδία, που τους ελκύει η φυσική ομορφιά, αλλά και από την Τσεχία».
Το φθηνό λεκ, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν περιοχές της Αλβανίας με την Ελλάδα και την Ιταλία και με την Πρίστινα σε τρεις ώρες, όπως και οι λίγο ώς πολύ αναξιοποίητες ακτές της Αδριατικής καθιστούν τον τουρισμό ως έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο για την αλβανική οικονομία. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν αρχίσει να δίνουν το «παρών» σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. «Βέβαια, στον τουρισμό αποδίδουν κυρίως οι B2B (business to business) παρά οι G2G (government to government) συναντήσεις» σημείωσε η Αλβανίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Milva Ekonomi. «Ηδη, έχουν δημιουργηθεί κοινά πακέτα διακοπών με την Ελλάδα, που συνδυάζουν τη διαμονή στην Κέρκυρα, τα Γιάννενα ή τα Ζαγοροχώρια με επίσκεψη σε περιοχές της νότιας Αλβανίας». Η χώρα φαίνεται ότι δεν ενδείκνυται για μαζικό τουρισμό και μεγάλου βεληνεκούς τουριστικές εγκαταστάσεις, έχει, όμως, δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού χάρη στα βουνά και τη γαστρονομία της. «Κουλτούρα φιλοξενίας, όπως εσείς οι Ελληνες, διαθέτουμε και εμείς» αναφέρει μια νεαρή επαγγελματίας, η Μαρινέλα, «ο πατέρας μου με ονόμασε έτσι, επειδή ήταν η αγαπημένη του τραγουδίστρια…».
Την αναγκαιότητα για μια ορθή τουριστική ανάπτυξη υπογράμμισε η πρέσβειρα, κ. Romana Vlahutin, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αλβανία, που διαβλέπει προοπτικές στον εσωτερικό τουρισμό. «Πρέπει να εμπεδωθεί πώς γίνεται η ορθή διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, προτού καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον» υπογραμμίζει. Η ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις αποστολές των τεχνοκρατών της Ε.Ε., που έχουν εδώ και δύο χρόνια τοποθετηθεί στην Αλβανία. Προτεραιότητά τους, βέβαια, αποτελεί η καταπολέμηση της διαφθοράς. «Ουσιαστικά το 1/3 των υπαρχόντων θεσμών πρέπει να αλλάξει» επισημαίνει η κ. Vlahutin, που δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε η χώρα θα είναι έτοιμη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη. Το αρχικό, πάντως, πλάνο, από αλβανικής πλευράς στόχευε στο 2019.
Η διαφθορά φαίνεται ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας, από τους δικαστικούς, τους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα έως τους γιατρούς και τους δασκάλους. Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οι διορισμοί δασκάλων στα χωριά γίνονται βάσει πολιτικών κριτηρίων, οι γονείς «δελεάζουν» τους δασκάλους για να αποσπάσουν καλή βαθμολογία τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να έχουν απολυτήριο λυκείου με άριστα, χωρίς τελικά να το αξίζουν, όπως αποδεικνύεται στο πανεπιστήμιο. Ουδείς διανοείται να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να δώσει «κατιτίς» στον θεράποντα ιατρό, που μετά χαράς το δέχεται.
Η δωροδοκία κορυφώνεται στους δικαστές. «Κάθε μέρα δεχόμαστε από 50 μέχρι και 100 τηλεφωνήματα από πολίτες που παραπονιούνται για τη μη απονομή δικαιοσύνης», δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ylli Manjani, λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. «Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη αρχή που να είναι υπεράνω όλων» καταλήγει ο ίδιος.
Καθημερινή