Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει αποφασισμένη να επιταχύνει τους ρυθμούς ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων, πουλώντας το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης». Απ αυτό το παζάρι, δε γλιτώνει ούτε το νερό, το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει σε εμπόρευμα δημιουργώντας πεδίο δόξης λαμπρό για τους μεγαλοεπιχειρηματίες: Δρομολογεί την εκποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ Νήσων και τις αφαλατώσεις που προωθούνται σε ορισμένα νησιά. Την πολιτική αυτή ακολουθεί κατά γράμμα, η Περιφερειακή και Δημοτική διοίκηση.
Ήδη η Περιφερειακή διοίκηση πήρε απόφαση για να δώσει την διαχείριση του φράγματος του «Γαδουρά» με διεθνή διαγωνισμό στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οδεύουμε προς συνολική παράδοση ενός φυσικού ζωτικού πόρου όπως το νερό, σε μονοπωλιακούς ομίλους.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει πολλαπλές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, όσο και για τους καταναλωτές: μειώσεις θέσεων εργασίας και μισθών, αύξηση τιμολογίων και κυρίως χειροτέρευση της ποιότητας του νερού, μια και οι ιδιώτες επιχειρηματίες ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την κερδοφορία τους και όχι για να παραδίδουν καθαρό και ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών νερό.
Το ΚΚΕ κατ’ επανάληψη έχει θέσει επιστημονικά τεκμηριωμένα το θέμα των υδάτινων πόρων της χώρας.
Ο εγκλωβισμός στην αναζήτηση της «λιγότερο επώδυνης» διαχείρισης μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών μοντέλων, από την πλήρη ιδιωτικοποίηση, έως τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σημαίνει την αποδοχή της θυσίας των λαϊκών αναγκών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Το νερό είναι φυσικός πόρος, κοινή κληρονομιά, και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνο τότε θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η διαχείρισή του απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Αυτό δε μπορεί να γίνει στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος και των νόμων της αγοράς, αλλά στη λαϊκή οικονομία. Χρειάζεται η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορ
έα διαχείρισης, η έρευνα και ο σχεδιασμός έργων για την ποιότητα, αποταμίευση και χρήση των υδάτων, η προστασία των δασών.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Ο κάθε φορέας, ο κάθε κάτοικος της Ρόδου πρέπει να ενημερωθεί, να πάρει θέση στα παραπάνω και να αναλάβει τις ευθύνες του. Για αυτό το λόγο απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής και δράσης στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φορείς της Ρόδου στην ενημερωτική εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής στις 13 Ιουλίου 2016 και ώρα 7μμ.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και τέτοιο πρέπει να παραμείνει!