Ειδήσεις

Τα τρία ενδεχόμενα για να κερδίσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία

Τα τρία ενδεχόμενα που μπορούν να εξασφαλίσουν στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές παρατίθενται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το “poll of polls”, η διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στις 13,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, για να κερδίσει η ΝΔ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση την αυτοδυναμία θα πρέπει: είτε να κερδίσει τους περισσότερους από τους παραμένοντες αναποφάσιστους, είτε αρκετοί από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάνε καθόλου στις κάλπες (οπότε λόγω μικρότερου εκλογικού σώματος το ποσοστό της ΝΔ θα αυξηθεί), είτε να επανασυγκινήσει τους ψηφοφόρους της.

Η τελευταία παρατήρηση δεν γίνεται τυχαία. Παραδόξως, λίγοι έχουν αναδείξει και ακόμη λιγότεροι έχουν αναζητήσει τους λόγους που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η ΝΔ έλαβε 200.000 λιγότερες ψήφους σε σχέση με αυτές που είχε πάρει τον Ιανουάριο του 2015. Αν η ΝΔ κατορθώσει να την εμπιστευθούν ξανά έστω και αυτοί οι 200.000 παλιότεροι ψηφοφόροι της, τότε από μόνοι τους αρκούν για να επιτύχει τον στόχο της.

Στις 13,2 μονάδες η διαφορά στη “Μητέρα των δημοσκοπήσεων”

Παράλληλα, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε ευρήματα από το “poll of polls”, ή όπως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά “Μητέρα των δημοσκοπήσεων”, όπου αποτυπώνεται η διαφορά 13,2 μονάδων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως καταγράφεται λοιπόν στη “Μητέρα των δημοσκοπήσεων”, που αποτελεί τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της MRB, της Kapa Research, της Metron Analysis και της ΠΑΜΑΚ (οι τελευταίες έρευνές τους έγιναν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες που δημοσίευσαν στις αρχές του 2017 και στις αρχές του 2016):

Η ΝΔ καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία (27,3% στις αρχές του 2016, 30,7% στις αρχές του 2017 και 31,6% σήμερα), ενώ αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκή πτώση (από 23,1% το 2016, 18,5% στις αρχές του 2017 και 18,4% σήμερα). Η διαφορά των δύο κομμάτων εκτιμάται δηλαδή στο 13,2% σήμερα (από 4,2% στις αρχές του 2016 και 12,2% στις αρχές του 2017).

Ακολουθεί πτωτικά η ΧΑ με 7,6%, ενώ επιβεβαιώνεται η άνοδος του ΚΚΕ (7,4%) και της ΔΗΣΥ (7,2%), ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων (3%). Αντιθέτως, εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ (2,6%), το Ποτάμι (2,1%) και η Πλεύση Ελευθερίας (1,8%), με τους αναποφάσιστους να υπολογίζονται μεσοσταθμικά σε 12%. Στοιχείο που επιτρέπει βέβαια στη ΝΔ να ελπίζει στην αυτοδυναμία. Πόσο μάλλον αν η Βουλή δεν είναι ξανά επτακομματική, αλλά έχει λιγότερα κόμματα, γεγονός που θα της επιτρέψει να φτάσει στις 151 έδρες ακόμη και με 36-37%.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου