Ενστάσεις στις ρυθμίσεις του νομοσχέδιου για τον «Κλεισθένη» που αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και εισάγει τον θεσμό της απλής αναλογικής στις εκλογές, εξέφρασαν οι φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος προειδοποίησε πως το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία και θα διαλύσει τη λειτουργία τους. Όπως είπε, οι ρυθμίσεις προκαλούν παθογένειες μεταξύ των οποίων και η «παράνοια» της διαχείρισης των πόρων της.
«Είναι μια ιδεοληψία που έχετε μέσα από την κομματική σας άποψη. Δεν εξυπηρετείται έτσι όμως το εθνικό αλλά το κομματικό συμφέρον», είπε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Πώς λέτε ότι θα υπάρξει ωριμότητα, σύνθεση και αλλαγή απόψεων και θα προχωρήσουμε; Πάλι στου Κασίδη το κεφάλι; Ο πολίτης θα τη πληρώσει;».
Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «κυβερνητικό αυτισμό» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα», ενώ σημείωσε πως με την απλή αναλογική, η κυβέρνηση θέλει να βάλει θηλιά σε οτιδήποτε δεν μπορεί να διοικήσει. «Αν δεν το αλλάξετε, θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να αλλάξει αυτούς που δημιουργούν την παθογένεια στη τοπική αυτοδιοίκηση», κατέληξε.
Από την πλευρά της ΕΝΠΕ, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός κατήγγειλε αντιφάσεις στο εσωτερικό του νομοσχεδίου, καθώς δεν προστατεύεται η διατυπωμένη αρχής της επικύρωσης του χάρτη της ευρωπαϊκής αυτονομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα, αφού άφησε αιχμές περί αντισυνταγματικότητας (αρχές της επικουρικότητας και αποτελεσματικότητας), προειδοποίησε τους βουλευτές πως έχουν ιστορική ευθύνη για τις διατάξεις που ψηφίζουν. «Δεν λύνονται τα προβλήματα με το νομοσχέδιο αυτό, δεν χτυπιούνται οι «δράκοι» που κρατάνε την ποιότητα της Δημοκρατίας χαμηλά», είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα: «Οκαθένας έχει τα πιστεύω του. Υπάρχει μια ιδεοληψία για την απλή αναλογική! Ναι πρώτης Κυριακής! Και αν δεν το θέλετε, βάλτε κατώφλι εισόδου 3%».
«Με κριτική προσέγγιση και χωρίς συντεχνιασμούς πήγαμε στην επιτροπή για την προετοιμασία του νομοσχεδίου. Το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης όμως είναι προκαθορισμένο και το παιχνίδι στημένο. Είναι δεδομένη η πολιτική της κυβέρνησης», είπε ο Ελισάβετ Πανουτσάκου εκπρόσωπος των υπαλλήλων των εργαζομένων στις περιφέρειες με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Γιώργο Μαρινάκη να προσθέτει: «Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται πλασματικές απαρτίες και μειοψηφικές πλειοψηφίες, και να μην αποδυναμώνουμε το θεσμό των παρατάξεων».
Το απόγευμα, στις 6, θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ αύριο θα ολοκληρωθεί σε Β΄ Ανάγνωση,
Η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται να γίνει έως τέλος της εβδομάδας.