Της Στεφανίας Σούκη
Ξοδεύουν λιγότερα σε σύγκριση με τους Δυτικοευρωπαίους, ωστόσο οι τουρίστες από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που έρχονται κυρίως οδικώς αποτελούν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού, αν ληφθεί υπόψη ότι ο οδικός τουρισμός στη χώρα μας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% του εισερχόμενου τουρισμού συνολικά (πλην κρουαζιέρας) ή αλλιώς περί τα 8,3 εκατ. επισκέπτες.
Η τελευταία μελέτη του Sete Intelligence για τις προοπτικές του οδικού τουρισμού στη χώρα μας καταγράφει τα βασικά δεδομένα για τις 6 μεγαλύτερες αγορές τουριστών που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα και είναι κατά κύριο λόγο βαλκανικές Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ (επιπλέον και η Πολωνία – αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των Πολωνών έρχεται αεροπορικώς, σημαντικός αριθμός προσέρχεται οδικώς). Οι χώρες αυτές συνεισέφεραν το 13,8% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2017.
Αναλυτικά ανά αγορά, η Ελλάδα είναι η πρώτη προτίμηση για τους Σέρβους (ακολουθούν Ιταλία, Μαυροβούνιο, Κροατία και Τουρκία) με μία Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη 352 ευρώ και ημερήσια δαπάνη στα 40 ευρώ, ενώ για το 2017 οι αφίξεις ήταν λίγο παραπάνω από το 1 εκατομμύριο (4% επί του συνόλου του ελληνικού τουρισμού) με συνολικές εισπράξεις στα 380 εκατ. ευρώ. Ο τοπ προορισμός στην Ελλάδα είναι η Κεντρική Μακεδονία και μέση διάρκεια παραμονής 8,8 ημέρες.
Οι Ρουμάνοι βάζουν δεύτερη στις προτιμήσεις τους την Ελλάδα και πέρυσι ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο αφίξεις στη χώρα μας, με ένα σύνολο εισπράξεων στα 367 εκατομμύρια και μέση διάρκεια παραμονής στις 6,6 ημέρες. Η ημερήσια δαπάνη ήταν στα 48 ευρώ και η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 319 ευρώ, ενώ οι τοπ προορισμοί είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Θεσσαλία.
Υψηλή ημερήσια δαπάνη στα 99 ευρώ έχουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα, ωστόσο η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη πέφτει στα 330 ευρώ δεδομένου ότι η μέση διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας είναι στις 3,3 ημέρες. Οι αφίξεις την περασμένη χρονιά ήταν στις 972 χιλιάδες και οι τοπ προορισμοί στη χώρα μας είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και η Αττική.
Στα 40 ευρώ πέφτει η ημερήσια δαπάνη των Βούλγαρων, με 2,5 εκατομμύρια αφίξεις το 2017 (9% επί του συνόλου των αφίξεων, στην τρίτη θέση μετά τους Γερμανούς και τους Βρετανούς) και μόλις 111 ευρώ Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη αφού μένουν στην Ελλάδα κατά μέσο όρο μόλις 2,8 ημέρες. Για τους Βούλγαρους η χώρα μας είναι πρώτος προορισμός στο εξωτερικό και ακολουθούν Τουρκία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία. Το τοπ 3 των προορισμών στην Ελλάδα είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία.
Πρώτη στις προτιμήσεις για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι η Ελλάδα και για τους Αλβανούς, οι οποίοι δαπανούν 59 ευρώ ημερησίας κι έχουν μία Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 229 ευρώ. Οι εισπράξεις την περασμένη χρονιά από την Αλβανία ήταν στα 190 εκατ. ευρώ, οι αφίξεις στις 829 χιλιάδες (12η θέση επί του συνόλου), ενώ οι τοπ προορισμοί στη χώρα είναι η Ηπειρος, η Δυτική Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία.
Στις ανερχόμενες αγορές για την Ελλάδα συγκαταλέγεται η Πολωνία, απ’ όπου οι αφίξεις την περασμένη χρονιά ήταν στις 747 χιλιάδες. Η χώρα μας είναι προς το παρόν στην 8η θέση των προτιμήσεων των Πολωνών, οι οποίοι ξοδεύουν ημερησίως 49 ευρώ, ενώ η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη είναι 327 ευρώ. Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο είναι εκεί όπου προτιμούν να ταξιδεύουν οι Πολωνοί, με ένα σύνολο εισπράξεων για τη χώρα μας την περασμένη χρονιά στα 244 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται η Ελλάδα για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, με ένα σύνολο αφίξεων πέρυσι στη χώρα μας στο 1,57 εκατομμύρια και ένα σύνολο εισπράξεων στα 180 εκατ. ευρώ. Η ημερήσια δαπάνη ήταν στα 42 ευρώ και η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 114 ευρώ , ενώ η μέση διάρκεια παραμονής είναι στις 2,7 ημέρες. Ο τοπ προορισμός για τους Σκοπιανούς στη χώρα μας είναι η Κεντρική Μακεδονία.