Ειδήσεις

Με λιγότερα μόρια η πρόσβαση στα περισσότερα ΑΕΙ

Κάτω από το όριο των 19.000 μορίων θα βρεθεί φέτος η Ιατρική Αθηνών. Αυτό επιβεβαιώνουν οι τελευταίες πληροφορίες από την επεξεργασία των στατιστικών των βαθμών πρόσβασης για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται ανατροπή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για τις υψηλόβαθμες σχολές οικονομίας και πληροφορικής. Σε αυτές προκύπτει άνοδος των βάσεων εισαγωγής, η οποία αποτελεί την… ηχηρή εξαίρεση στη γενικευμένη πτώση στις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Ειδικότερα, εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των συγκεντρωτικών στοιχείων για τους βαθμούς πρόσβασης των συνολικά 94.787 υποψηφίων –εκ των οποίων οι 81.244 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά Λύκεια– που θα διεκδικήσουν συνολικά 79.631 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την επεξεργασία των στοιχείων επιβεβαιώνεται το γενικά πτωτικό πλαίσιο για τις βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των σχολών ΑΕΙ, με διαβαθμίσεις. Ταυτόχρονα, η πτώση ενισχύεται από την αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ, ενώ γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πτώση θα διευρύνεται στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια κάθε επιστημονικού πεδίου. Επίσης, εκτιμάται ότι, λόγω του μικρότερου αριθμού των θέσεων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων, στο 1ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα μείνουν υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ, ενώ στο 2ο και στο 4ο θα εισαχθεί η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

Πιο συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στοιχείων, προβλέπονται τα εξής:

• Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) εκτιμάται ότι θα υπάρξει ελαφρά πτώση (π.χ. πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.219 μόρια), χωρίς να αποκλείεται οι βάσεις σε κάποιες σχολές να μείνουν στο ίδιο επίπεδο.

• Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται καθίζηση των βάσεων, μετά την πανωλεθρία στη Χημεία και τα χειρότερα αποτελέσματα στη Φυσική. Βέβαια, οι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2018 στα Μαθηματικά θα συγκρατήσουν την πτώση, χωρίς ωστόσο να ανατρέπουν την εκτίμηση της πίεσης στις επιδόσεις συνολικά. Η πλέον περιζήτητη σχολή –των Η/Υ του ΕΜΠ– αναμένεται να βρεθεί κάτω από τις 18.000 μονάδες (πέρυσι ήταν 18.240).

• Για το 3ο πεδίο (υγείας και ζωής) στη Βιολογία (πρώτο μάθημα βαρύτητας) οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι χειρότερες επιδόσεις σε Χημεία και Φυσική θα ψαλιδίσουν τις βάσεις. Η μείωση θα είναι μικρότερη στις ιατρικές αλλά θα διευρύνεται στις χαμηλότερες βάσεις του πεδίου. Για την περιζήτητη Ιατρική Σχολή Αθηνών, εκτιμάται ότι η βάση της θα ψαλιδιστεί περί τις 100 μονάδες, πέρυσι ήταν 19.029 μονάδες.

• Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής) στα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι, ωστόσο είναι χειρότερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Κατά τις εκτιμήσεις, οι υψηλόβαθμες βάσεις του πεδίου θα κινηθούν ανοδικά. Αντιθέτως, οι μεσαίες και οι χαμηλόβαθμες βάσεις θα κινηθούν πτωτικά.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 15/7. Βεβαίως, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι επιλέξουν πανεπιστημιακά τμήματα που έως πέρυσι ήταν ΤΕΙ και δεν είναι σαφές εάν είναι πλέον τμήματα μηχανικών (π.χ. στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) πενταετών σπουδών, και άρα οδηγούν σε πτυχίο μηχανικού, όπως εκείνα των πολυτεχνικών σχολών.

πηγή kathimerini.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου