Ειδήσεις

Aγκυρα: Σταθερότητα στη θάλασσα μόνο με την Τουρκία

Μερίδιο στους πόρους της ανατολικής Μεσογείου αξιώνει η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας. «Δεν είναι εφικτή η πολιτική σταθερότητα αγνοώντας την Τουρκία», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μάλιστα έθεσε θέμα «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη.

«Όταν η συζήτηση αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας, αυτό σχετίζεται με την ασφάλεια του Ιράκ, του Ιράν, όπως και όλων των γειτόνων και της Μεσογείου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ενώ σημείωσε πως «η Λιβύη είναι θαλάσσιος γείτονάς μας στη Μεσόγειο». «Η πιο μικρή κρίση, ένταση, σύγκρουση ή πόλεμος σε αυτές τις περιοχές θα επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια της Τουρκίας», είπε.

Όπως πρόσθεσε, το αποτέλεσμα μπορεί να έχει τη μορφή τρομοκρατίας, μετανάστευσης ή κάτι άλλο, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία το έχει δει «τόσες φορές». «Τα ζητήματα στη Λιβύη αφορούν άμεσα την ασφάλεια τόσο της Μεσογείου όσο και του ΝΑΤΟ», συνέχισε.

«Δεν είναι εφικτή η πολιτική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας την Τουρκία»

Μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες, σημείωσε ότι «κάναμε το ίδιο πράγμα με τη Λιβύη. Επιβεβαιώσαμε με αυτήν τη συμφωνία ότι είμαστε γείτονες με τη Λιβύη». «Τώρα αυτό θα αναπτύξει μια κερδοφόρα σχέση μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, οπότε αύριο, όταν είναι έτοιμες οι πολιτικές συνθήκες, θα διεξαχθούν δραστηριότητες έρευνας σε αυτήν την περιοχή και τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» συνέχισε.

Ο κ. Καλίν είπε ότι η Τουρκία θέλει η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Συμπλήρωσε ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής πρέπει να ανήκουν και να μοιράζονται σε όλους με βάση τις αρχές της δίκαιης κατανομής και όλοι πρέπει να επωφελούνται από αυτά τα πλούτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η Τουρκία.

Σημείωσε επίσης ότι είναι προς όφελος όλων να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε αδιάφοροι σε πρωτοβουλίες που προσπαθούν να μας περιορίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας». «Το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι το θέμα μιας χώρας ή της Ε.Ε., είναι ζήτημα όλων των χωρών που γειτονεύουν εκεί», συνέχισε.

«Τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να επιλυθούν με άμεση επικοινωνία»

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Καλίν χαρακτήρισε διαχειρίσιμα τα προβλήματα και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες είναι δυνατόν να μιλήσουν άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουν διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς.

Όπως είπε, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν πολλά θέματα, ενώ υποστήριξε πως στην ατζέντα βρέθηκαν το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος μεταξύ άλλων. «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραδοσιακά υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.» σημείωσε, προσθέτοντας ότι παρόλο που οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, ορισμένα ζητήματα επιλύθηκαν και μερικά έγιναν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Τόνισε δε ότι η Άγκυρα προσδοκά να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα, με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς. «Τώρα αυτό που είναι επιθυμητό είναι να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και να δημιουργήσουμε μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και της Ε.Ε., και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στη δυτική Θράκη, τονίζοντας πως είναι πάντα εφικτό μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου να καλύπτεται η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, την «ξένη ανάμιξη που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» στη Λιβύη, με «την αποστολή εξελιγμένου εξοπλισμού και τον αριθμό των μισθοφόρων που εμπλέκονται σε μάχες», κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται για να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί μια τέτοια λύση.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου