Ειδήσεις

Αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση

Νέο τοπίο στην ιδιωτική εκπαίδευση διαμορφώνουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Απογευματινά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες το καλοκαίρι, «ελεύθερη» επιλογή διευθυντών και εσωτερικού κανονισμού είναι ορισμένες από τις ρυθμίσεις, οι οποίες ανατρέπουν τον νόμο 4415/2016 επί υπουργίας Νίκου Φίλη. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι απολύσεις των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων θα γίνονται με βάση την κοινή εργατική νομοθεσία, όπως ήταν ο νόμος Κ. Αρβανιτόπουλου 4254/2014. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, βέβαια «με τη διασφάλιση της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας», όπως λέει το υπουργείο, που προσθέτει ότι έως τώρα ήταν συνήθης πρακτική οι εκπαιδευτικοί να απολύονται μετά τη δοκιμαστική διετία (έγιναν 300 απολύσεις το 2018). Βέβαια, η νέα ρύθμιση «πλήττει» τους εκπαιδευτικούς με μεγαλύτερη προϋπηρεσία.

Θετικοί στις ρυθμίσεις εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων, αρνητικοί των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο περί πρόθεσης «για μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές». Υψηλόβαθμα στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι προωθείται διεύρυνση του ωρολόγιου προγράμματος επιπλέον του υποχρεωτικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να γίνονται φροντιστηριακά μαθήματα για τους μαθητές του σχολείου και αθλητικές δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι. Ολα αυτά θα οργανώνονται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο, θα έχουν «πρόσθετες δυνατότητες για αμειβόμενη απασχόληση».

Επίσης, η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας μιλάει για «την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της σχολικής μονάδας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμη και με οικονομικό όφελος.

Το ν/σ θα περιλαμβάνει διατάξεις για την επιλογή και τον ορισμό διευθυντών και υποδιευθυντών στα ιδιωτικά. Εως τώρα οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονταν ότι οι διευθυντές Εκπαίδευσης ζητούσαν δηλώσεις ότι ουδείς άλλος εκπαιδευτικός του σχολείου επιθυμεί να καταλάβει τη θέση πλην του προτεινόμενου και ότι δεν έδιναν έγκριση για δεύτερο υποδιευθυντή, ενώ απέρριπταν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ιδιωτικού σχολείου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν χθες από το υπουργείο αφού ολοκληρώθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των σχετικών επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων. «Είναι λυπηρό ότι στον γόνιμο αυτό διάλογο μόνο ένας φορέας επέλεξε επί της ουσίας να μην συμμετάσχει: η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό στέρησε από τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί τη δυνατότητα να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, να συνεισφέρουν στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ αποχώρησαν από το τραπέζι των συνομιλιών αμέσως μόλις έφτασαν στο υπουργείο. Δεν θέλησαν καν να ακούσουν τις θέσεις της ηγεσίας», ανέφερε χθες το υπουργείο. Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ ήταν η εξής: «Παραπλανά τους πολίτες. Δυστυχώς, το ψεύδος και η επικοινωνιακή τακτική περισσεύει. Ζητήθηκε από την υπουργό να αποσαφηνιστεί η θέση της για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Μόλις η υπουργός μάς γνωστοποίησε ότι διασφαλίζει την εργασία μας με… ελεύθερες απολύσεις και παραδέχθηκε κυνικά ότι οι αορίστου χρόνου συμβάσεις θα καταγγέλλονται με βάση το κοινό εργατικό δίκαιο (δηλ. ότι οι εργασιακές μας σχέσεις μεταφέρονται στο υπ. Εργασίας), ήταν μονόδρομος η αποχώρησή μας, διότι ετίθετο πλέον ζήτημα αξιοπρέπειας». Για το θέμα η ΟΙΕΛΕ ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου