«Η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδος με την Τουρκία δεν είναι μια διμερής υπόθεση. Η Ευρωπαική Ένωση οφείλει να ενεργήσει ώστε η διευθέτηση της ΑΟΖ , είτε μέσω διαπραγματεύσεων , είτε μέσω από κοινού προσφυγή στη Χάγη να καταστεί επιτέλους υποχρεωτική για την Τουρκία» τόνισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη , στη συζήτηση που διεξήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Ζοζε Μπορέλ.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ υπενθύμισε στο Ευρωκοινοβούλιο τη συμφωνία Ελλάδος -Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες και σημείωσε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδος με την Τουρκία θα αυξήσει την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν , Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις , στην απάντηση του σημείωσε ότι αναζητούμε με εποικοδομητικό τρόπο μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση με την Τουρκία συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με «αποφασιστική στάση αλλά αποφεύγοντας την κλιμάκωση της έντασης»
Ολόκληρη η ομιλία της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:
Ελλάδα συνομολόγησε ήδη τη συμφωνία για τα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία και εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση και με την Αίγυπτο. Στόχος της Ελλάδος είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και σε περίπτωση μη συμφωνίας, η προσφυγή από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η Τουρκία απειλεί επισήμως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, αμφισβητεί την ισχύ των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
Διεκδικεί νήσια , νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και δεν έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδος με την Τουρκία δεν είναι μια διμερής υπόθεση. Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαφοροποίηση των προμηθευτών της ΕΕ μέσω των κοιτασμάτων αερίου που ήδη έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, και αυτό είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μέχρι την συνολική απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα.
την επίσημη θέση της για την ΑΟΖ, αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες,
αλλά να εξαντλήσει την επιρροή της ώστε η διευθέτηση της AOZ με βάση τη διαπραγμάτευση ή και την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
να καταστεί επιτέλους υποχρεωτική για την Τουρκία.