Ο πρόεδρος της Πανδωδεκανησιακης Ένωσης Δανειοληπτών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών κ. Κρητικός Ευάγγελος, πραγματοποίησε ομιλία στις 08 Ιουλίου 2021 στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με θέματα α) παράταση προγράμματος Ηρακλής β) τροποποίηση Ν. 4738/2020 για την ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ετρης ευκαιρίας γ) αξιοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πτωχευτικού νόμου για την ηλεκτρονική παροχή στοιχείων στα πλαίσια του κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας.
Ο κ. Κρητικός Ευάγγελος κατά την τοποθέτηση του , τόνισε τα ακόλουθα:
Τάχθηκε υπέρ της παράτασης του προγράμματος Ηρακλής καθότι συμβάλει στην ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την απαραίτητη προϋπόθεση της ισχυρότερης εποπτείας και ελέγχου της λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς επίσης και πρότεινε την δημιουργία ρήτρας υποχρεωτικότητας προκειμένου να υπάρξει διάχυση οφελιμότητας τόσο προς την οικονομία όσο και προς την κοινωνία , καθότι η ύπαρξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο λόγω της στήριξης που έτυχαν από το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.
Ως προς την παροχή Β ευκαιρίας θεώρησε σαν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το τεκμήριο παύσης πληρωμών του οφειλέτη γίνεται μαχητό, καθότι εάν παρέμεινε ως ήταν η διατύπωση στο σχετικό νομοσχέδιο συνιστούσε κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπεριέχει και ψήγματα αντισυνταγματικότητας. Επίσης κρίθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη από πλευράς του η παροχή δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που έχουν ρήτρα εγγύησης του ελληνικού δημοσίου καθώς και των τραπεζικών οφειλών που προέρχονται από εγγυήσεις δανείων εγγυητών προς τους πρωτοφειλέτες.
τονίστηκε η χρησιμότητα της διατήρησης της υπάρξης και λειτουργείας του κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας παράλληλα με τον πτωχευτικό νόμο , καθότι όπως αλληγορικά τόνισε ο κ. Κρητικός, για ένα ελαφρύ νόσημα αρχικά ο Έλληνας πολίτης κατευθύνετε στο κέντρο υγείας της περιοχής του και αν διαπιστωθεί κάτι σοβαρότερο τότε τον παραπέμπουν σε κεντρικό νοσοκομείο. Παρομοίως στην περίπτωση αυτή πρέπει να λειτουργεί ο κώδικάς τραπεζικής δεοντολογίας προκειμένου να διαπιστώνεται πρακτικά η διάθεση ανταποδοτικότητας των τραπεζών και ότι δεν επιλύεται να κατευθύνεται στον καινούργιο πτωχευτικό νόμο.
Προς τον κ. Κρητικό απεύθυναν ερωτήσεις ο κ. Κατρίνης Μιχάλης εκπρόσωπος του κινήματος αλλαγής και ο κ. Κουρουπλής Παναγιώτης εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας στην δευτερολογία του στις σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν τόνισε τα ακόλουθα:
Ότι ουδέν δάνειο που είχε εκδοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου , έχει υποπέσει στην αντίληψη του , να έχει ρυθμιστεί έως σήμερα από τα τραπεζικά ιδρύματα και τόνισε με εμφατικότατα το γεγονός ότι υπάρχει μία γενικότερη εναρμονισμένη τακτική άρνησης των τραπεζικών ιδρυμάτων στο συγκεκριμένο θέμα.
Ανέφερε ότι οι εγγυητές αποτελούν τα μεγαλύτερά θύματα , καθότι τις περισσότερες φορές υπέγραψαν προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους, τον/την σύζυγό τους κατόπιν εκβιασμών που υπέστησαν ότι σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα εγκρινόταν το δάνειο και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υφίσταται πιέσεις απειλές , εκβιασμούς και παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές.
Τόνισε ότι εξακολουθούν να υφίστανται στο μέγιστο βαθμό παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις , οι τράπεζες πλέον λειτουργούν σαν εισπρακτικά κέντρα και όχι με αναπτυξιακά κίνητρα , ουσιαστικά αποποιούμενες τον θεσμικό τους ρόλο , καθότι διαχειρίζονται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολίτων , επιβάλλουν προμήθειες επί παντός επιστητού και κάνοντας ένα λογοπαίγνιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να πούμε ότι χρεώνουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε και εδώ ακριβώς προβάλουν και οι ευθύνες των εποπτικών αρχών της Τράπεζας της Ελλάδος , της Γενικής Γραμματείας καταναλωτή κτλ , που λόγω της ελλιπούς λειτουργίας αλλά και εποπτείας που ασκούν επιτρέπουν στις τράπεζες να λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.