Ρεπορτάζ

Το Κτηματολόγιο στο δρόμο της πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου του

Στα θέματα και στις εξελίξεις που αφορούν στις διαδικασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, δικηγόρος, διδάκτωρ Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, ως μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ‘μετάπτωση’ του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
«Εδώ και δέκα μέρες, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου που μπαίνει σε μια διαδικασία εναρμόνισης με το Εθνικό Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο της μετάπτωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, του Κτηματολογικού Κανονισμού στο Νόμο περί του Εθνικού Κτηματολογίου. Το νομοσχέδιο μαζί με το σύνολο των πρακτικών από τη 10μελή Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή –που έχω την τιμή να είμαι μέλος- έχει κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, να τεθεί (κατ’ αρχήν) σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να πάρει το δρόμο της ψήφισής του σαν νομοσχέδιο στην Βουλή. Το δεδομένο που έχουμε και η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ότι πηγαίνουμε για έναν εκσυγχρονισμό των κτηματολογικών γραφείων της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, ενώ διεκδικείται και θα διαμορφωθεί μια πλήρης ψηφιοποίηση του Αρχείου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, τελειώνουν τα ιταλικά βιβλία και περνάμε σε μια ψηφιακή δομή και προσβασιμότητα τόσο των πολιτών όσο και των μηχανικών, των δικηγόρων και όσων ασχολούνται με το Κτηματολόγιο. Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε και μάλιστα σε συνεργασία με τον ΔΣΡ και τον πρόεδρό του κ. Β.Περίδη αλλά και με τα άλλα μέλη της Επιτροπής από την Αθήνα που εκπροσωπούν αρμόδιους φορείς, καθηγητές Πανεπιστημίου κ.λπ. να διασφαλίσουμε την κατοχύρωση της συνέχειας των κτηματολογικών εγγραφών που υπάρχουν μέχρι σήμερα καθώς μιλάμε για ένα Κτηματολόγιο 90 και πλέον ετών, που δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από το μηδέν, ούτε και να παραμεριστεί αλλά και να διασφαλιστούν, με βάση την ασφάλεια του Δικαίου, όλα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που υπάρχουν.
Από την άλλη πλευρά, τα Κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου, θα λειτουργούν ως γραφεία πλέον, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αφού είναι ένας νόμος- πλαίσιο με μεταβατικό χρονικό διάστημα και κατόπιν με μια νέα ισχύ. Τα γραφεία αυτά, θα λειτουργούν εφεξής υπό την αιγίδα του Εθνικού Κτηματολογίου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των μέχρι σήμερα, λειτουργικών αγκυλώσεων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του, στη συνέχεια. Συνεπώς, το κτηριακό ενώ είναι ένα δευτερεύον ζήτημα σε σχέση με το νομικό καθεστώς που διέπει το κτηματολογικό πλαίσιο και τη νομοθεσία, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση διότι πλέον, θα μιλάμε απ ευθείας με το Εθνικό Κτηματολόγιο, που είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός και φορέας με τη δική του δυναμική και κανόνες για να λειτουργήσει σωστά», όπως τόνισε.
Ο κ. Παπαγεωργίου, σημείωσε πως για όσους εμπλέκονται με το Κτηματολόγιο (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) έχουν διασφαλιστεί -τόσο μέσα στο σχετικό νομοσχέδιο όσο και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου- τα τεκμήρια ακριβείας των θεμελιωδών εγγραφών που υφίστανται με τις αρχικές εγγραφές που υπήρχαν από το 1930 επί του Κτηματολογίου και επί της Ιταλοκρατίας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την διαδικασία κατοχύρωσης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων εκ νέου, αφού διασφαλίζονται και οι μεταγενέστερες εγγραφές. Επιπλέον, στο σύγχρονο κτηματολογικό φύλλο που θα είναι ψηφιακής μορφής, θα εμφανίζονται οι ενεργές εγγραφές: ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιο δάνειο είναι ενεργό, ποια προσημείωση είναι σε ισχύ κ.λπ. Ταυτόχρονα, το μέχρι σήμερα Αρχείο, θα ισχύει ως αποδεικτικό στοιχείο νομικής πληροφορίας τόσο ως βιβλίο όσο και ως ψηφιοποιημένο αρχείο.
«Ενα ακόμη ζήτημα που μας απασχόλησε πολύ είναι αυτό, των διαγραμμάτων που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο σε σχέση με την τοποθέτηση και την χωροθέτηση των εκτάσεων. Εκεί διασφαλίσαμε την αρτιότητα που είχε γίνει από τους Ιταλούς και οι όποιες αποκλίσεις που θα υπάρχουν μεταξύ όμορων περιοχών δεν θα ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση –εκτός αν υπάρχει μια πραγματική αμφισβήτηση και αν κάποιος πολίτης έχει μια διαφορά με τον γείτονά του π.χ. θα μπορεί να αποτανθεί στο δικαστήριο. Δεν θα είναι όμως στην ευθύνη του κράτους αυτή η υπόθεση. Αν πάντως υπάρξουν τέτοιες αποκλίσεις με συνέπεια να δημιουργηθούν νέες μερίδες και δεν προκύπτει ότι έχουν σχέση με τις παλιές μερίδες (αν δεν προκύπτει σε ποιον ανήκει κάποια μερίδα π.χ.) θα κατοχυρώνονται ως ‘αγνώστου’ και θα διορθώνονται ανάλογα με την περίπτωση. Το Εθνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει εφεξής να ολοκληρώσει και τις εκκρεμούσες πράξεις που ανέρχονται σε πάνω από 20.000 και θα δώσει περιθώριο να διορθωθούν. Η μετάβαση σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να πάρει από δύο έως και τέσσερα χρόνια για την πλήρη εξομοίωση…», όπως ανέφερε.
Οσον αφορά στο ζήτημα της χρησικτησίας που απασχολεί τους νομικούς και τους ιδιοκτήτες, τόνισε πως σε Ρόδο και Κω ισχύει η 15ετία: ωστόσο, εάν συμπληρώνεται η 15ετία μέχρι να ισχύσει το νέο καθεστώς, τότε θα μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει αυτό που θέλει με το χρόνο που υπάρχει στον κτηματολογικό κανονισμό και όχι με την εθνική νομοθεσία της 20ετίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την συσσώρευση των πράξεων λόγω της μη λειτουργίας του Κτηματολογίου, ο κ. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε τα εξής: «Η στασιμότητα που υπάρχει στην πραγματική λειτουργία του Κτηματολογίου, δημιουργεί νέες εκκρεμούσες πράξεις, νέες καταστάσεις που επιβαρύνουν τη διαδικασία της μετάπτωσης», εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες μετεγκατάστασής του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΧΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ    09.07.2021 14:06

    Όλα αυτά θα ήταν εξόχως ενδιαφέροντα αν είχαμε ένα Κτηματολόγιο σε πλήρη λειτουργία που η μετάπτωσή του θα το καθιστούσε σύγχρονο και ψηφιακό με ότι αυτό συνεπάγεται στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του.
    Σήμερα όμως έχουμε ένα θεσμό ημιθανή που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε διαδικασία που υποχρεωτικώς τον εμπλέκει.
    Κατά συνέπεια είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του και τους έχοντες την αρμοδιότητα και ευθύνη για την τήρησή του.
    Μέχρι να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο ως γραφείο υπό την αιγίδα του Εθνικού Κτηματολογίου, δηλαδή μέχρι να ψηφιστεί και να ισχύσει ο νέος νόμος – πλαίσιο, οι πάσης φύσης εργασίες μετεγκατάστασης θα συνεχιστούν απρόσκοπτα υπό την υφιστάμενη διοίκηση ή θα τελματώσουν ενόψει μετάπτωσης και νέου υπεύθυνου (Εθνικού Κτηματολογίου) για την εύρυθμη λειτουργία του;
    Σήμερα υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του;
    Όταν λειτουργήσει το Κτηματολόγιο ως γραφείο υπό την αιγίδα του Εθνικού Κτηματολογίου υπάρχουν πληροφορίες για τις προοπτικές που θα του προσδοθούν;
    Ως προς το κτηριακό και τις εν γένει μέχρι σήμερα ληφθείσες αποφάσεις θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ενόψει του ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός και φορέας με δική του δυναμική κανόνες (sic) ή θα ισχύσουν κανονικά;

Σχολιασμός άρθρου