Ο Σύλλογος Νέων Παραδεισίου «Ωρίωνας» εδώ και 17 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για το χωριό, αλλά για ολόκληρο το νησί. Νέοι άνθρωποι, με σκοπό να ξαναδώσουν ζωή στο Παραδείσι, αποφάσισαν το 2006 να ενώσουν τις δυνάμεις τους με έμφαση στις ανάγκες της νεολαίας και έκτοτε ο Σύλλογος αποτελεί το σημείο έκφρασης της ανησυχίας και των προβληματισμών των νέων παράλληλα με το έργο που έχει να επιδείξει. Για αυτή τη διαδρομή, τους στόχους και τους σκοπούς του Συλλόγου, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκος Χατζησάββας.
• Να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με το πότε συστάθηκε ο σύλλογος και για ποιο σκοπό.
O Σύλλογος Νέων Παραδεισίου “Ωρίωνας” ιδρύθηκε επίσημα το 2006, αν και η ιδέα είχε αρχίσει να ωριμάζει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Το Παραδείσι ήταν πάντοτε δραστήριο σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και οι νέοι του πάντα πρωτοστατούσαν. Κάποια στιγμή παρατηρήθηκε μια γενικότερη αποχή από τα κοινωνικά δρώμενα, γεγονός που προβλημάτισε έντονα τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου. Με σκοπό λοιπόν να ξαναδώσουμε ζωή στο Παραδείσι, ξεκινήσαμε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι.
• Ο Σύλλογος ΩΡΙΩΝ είναι ομολογουμένως ένας από τους δραστήριους. Πώς τα καταφέρνετε;
Αν ψάχνετε τη συνταγή της επιτυχίας, θα σας πω ότι δεν είναι κάτι μυστικό! Υπάρχει αγάπη και αφοσίωση στις αξίες του Συλλόγου, ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά. Η δουλειά που γίνεται είναι ομαδική. Έχουμε παραμερίσει το “εγώ” και δίνουμε σημασία μόνο στο “εμείς”.
Επίσης κάνουμε κάτι που λίγοι κάνουν σε ολόκληρη τη χώρα… Έχουμε τα “αυτιά μας ανοιχτά” και ακούμε. Πάντοτε δίνουμε προσοχή στις ανάγκες της νεολαίας. Συζητάμε μαζί τους και τους ρωτάμε τι είναι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο.
Γι’ αυτό σε κάθε δράση είναι όλοι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, ακόμα κι εκείνοι που δεν είναι μέλη μας.
• Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας Σύλλογος ως σημείο αναφοράς για τους νέους που μένουν στα χωριά μας;
Το θέσατε νομίζω πολύ σωστά. Ο Σύλλογος είναι το σημείο αναφοράς. Είναι ένα μέσο έκφρασης της ανησυχίας και των προβληματισμών των νέων.
Αν δεν υπάρχει ένας ανάλογος φορέας, σίγουρα μπορούν να γίνουν πράγματα, όμως δεν θα γίνουν με τη συνέπεια και τη σταθερότητα που εγγυάται ένας Σύλλογος όπως είναι ο “Ωρίωνας”. Ο Σύλλογος περιέχει την τρέλα της παρέας αλλά και τη σοβαρότητα ενός θεσμού.
• Ποιες δράσεις υλοποιούνται μέσω του Συλλόγου;
Στις τακτικές μας δράσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο τμήματα. Το τμήμα της Yoga και το θεατρικό, ευρέως γνωστό και ως THEORION, το οποίο ανεβάζει πολύ τακτικά αξιόλογες παραστάσεις. Υπάρχουν όμως και οι έκτακτες δράσεις, οι οποίες είναι κυρίως οι χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά, το barorion, το οποίο λειτουργεί μερικές μέρες κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας και το πλέον καινοτόμο Νυχτερινό Καρναβάλι που γίνεται κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή των Αποκριών.
Σ’ αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι τα έσοδα από τις δράσεις μας επιστρέφουν στο χωριό μας, καλύπτοντας ανάγκες των σχολείων ή όπου άλλου κρίνουμε ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη να βοηθήσουμε.
• Τι θα λέγατε ότι είναι αυτό που λείπει σήμερα για να μείνουν οι νέοι στα χωριά;
Η νεότητα θέλει δράση, αδρεναλίνη, φασαρία με την καλή έννοια. Δυστυχώς τα χωριά μας είναι παραμελημένα από την κεντρική εξουσία.
Ερημώνουν μέρα με τη μέρα… Εμείς ως Σύλλογος θέλουμε να κρατάμε τα παιδιά στο χωριό μας δίνοντας τους εναλλακτικές για να περνάνε καλά, αλλά παράλληλα να κάνουν και κάτι καλό. Νομίζω ότι αν θέλουμε να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά οφείλουμε όλοι να τους δώσουμε κίνητρα και να μην τους θυμόμαστε μόνο στις εκλογές.
• Μιας που αναφερθήκατε στις εκλογές, μπροστά μας έχουμε τις αυτοδιοικητικές. Θεωρείτε ότι η συμμετοχή της δικής σας γενιάς είναι επαρκής στην Τ.Α.; Είναι κάτι που σας απασχολεί;
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μάς προσεγγίζουν επικεφαλής παρατάξεων ώστε να στελεχώσουμε τα ψηφοδέλτιά τους. Εμείς ως Ωρίωνας, παρότι κάποια μέλη μας στο παρελθόν συμμετείχαν στις εκλογές, εντούτοις δεν θεωρούμε ότι ο Σύλλογος πρέπει να είναι άρμα ώστε να καλύψουν κάποιοι τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Γενικότερα θεωρούμε ότι η προσφορά οφείλει να είναι ακηδεμόνευτη και μακριά από την “πολιτική φαγωμάρα” που μόνο αποστροφή προκαλεί σε εμάς τους νέους.
Ο Σύλλογός μας είναι το υγιέστερο κομμάτι για ουσιαστική ενασχόληση με κοινωνικά, οικολογικά και πολιτιστικά προβλήματα. Μένουμε πιστοί στις αρχές μας και δεν πρόκειται να τις θυσιάσουμε προκειμένου κάποιοι να “καθίσουν στις καρέκλες”. Όταν η πολιτική γίνει πιο ανθρώπινη, πιο συνεκτική, πιο συνεργατική, ίσως να αναθεωρήσουμε αυτές τις απόψεις. Μέχρι τότε εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να αγωνιζόμαστε για το χωριό μας και την εξέλιξή του.
• Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύλλογος;
Το καταστατικό μας ορίζει ότι μέλη μπορούν να είναι όλοι οι νέοι και οι νέες του χωριού με ηλικίες από 16 εώς 45 ετών. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 45 μέλη. Όμως θέλω να τονίσω ότι στις δραστηριότητές μας έχουμε πάρα πολλούς εθελοντές και “αφανείς ήρωες” που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε και μαζί μας βρίσκουν μια διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
• Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για τον Σύλλογο;
Ένα από τα χαρακτηριστικά του “Ωρίωνα” είναι ότι δεν σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα πράγματα. Κάθε χρόνο κάνουμε έναν προγραμματισμό σύμφωνα με αυτά που προανέφερα, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της εποχής. Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι ότι η θεατρική μας ομάδα πρόκειται να παρουσιάσει δύο παραστάσεις στο νησί της Ρόδου και μία στην Σύρο ενόψει της 34ης συνάντησης Ομοσπονδία Ερασιτεχνικου Θεατρου Αιγαιου (Ο.Ε.Θ.Α.) , στην οποία ανήκει η θεατρική μας ομάδα τα τελευταία 6 χρόνια. Για τα υπόλοιπα θα κάνουμε τον προγραμματισμό μας μετά το τέλος του καλοκαιριού.