Τοπικές Ειδήσεις

Νέα κατάσταση πραγμάτων στην διαχείριση ως και καταπολέμηση των αυθαίρετων κατασκευών επί του αιγιαλού

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην διαχείριση ως και καταπολέμηση των αυθαίρετων κατασκευών επί του αιγιαλού θα προκαλέσει νέα εγκύκλιος οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης για όλες τις οριογραμμές αιγιαλού στα Δωδεκάνησα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», ο κανόνας του +12 μέτρα από το χειμέριο κύμα που ισχύει μέχρι σήμερα με βάση τις διατάξεις του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου, πρόκειται να καταργηθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και θα καταργηθεί η κοινοχρηστία.
Η αλλαγή αυτή θα καταστήσει αυτόματα υπεύθυνους για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων κατασκευών τους Δήμους και τις Πολεοδομίες.
Έχει επέλθει ειδικότερα ουσιαστική νομοθετική μεταβολή, δια της εφαρμογής των μεταβατικών και καταργούμενων διατάξεων των άρθρων 23 & 24 αντίστοιχα του Ν. 5092/2024 (Φ.Ε.Κ. 33/τ. Α/04-03-22).
Με τις διατάξεις αυτές καταργήθηκε εξ’ ολοκλήρου ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ήδη από το λειτουργούν Ιταλικό Κτηματολόγιο (Κυβερνητικό Διάταγμα Κ.Δ. 132/29) καταγεγραμμένης στους τόμους των ακινήτων ενιαίας, κοινόχρηστης, κτηματολογικά προκαθορισμένης, ζώνης Αιγιαλού – Παραλίας του Δημοσίου στα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια αποτέλεσε τη βάση για τη λήψη μέτρων προστασίας του κοινοχρήστου χώρου σε περιοχές δίχως καθορισμένες με τη διοικητική διαδικασία του Ν. 2971/01, οριογραμμές αιγιαλού.
Σημειώνεται εδώ ότι η ζώνη αυτή δια των προαναφερόμενων διατάξεων των ανωτέρω άρθρων περιέρχεται από τη μέχρι σήμερα Δημόσια Κτήση στην Ιδιωτική Περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια οι διατάξεις περί προστασίας της διαφοροποιούνται σε αντιστοιχία με τα νομικά της χαρακτηριστικά.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, παραπέρα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχει καταστήσει σαφές με έγγραφο της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ότι αδυνατεί να εκτελέσει το έργο της επανεκδόσεως, μετά από επικαιροποίηση, των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων για την δρομολόγησή τους.
Τόνισε πως δεν δύναται να προβεί αυτοτελώς και άνευ τεχνικής και διοικητικής συνδρομής από την κεντρική της υπηρεσία και στις ζητούμενες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αυτοψίες – σύνταξη τυπογραφικών για κάθε μια εν δυνάμει κατάληψη εκ των υπό κρίση Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης που έχουν διαχρονικά στα τελευταία 40 χρόνια εκδοθεί για το σύνολο του νησιού της Ρόδου.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εγκύκλιο οδηγία που αναμένεται σημαίνει ότι η κατεδάφιση 219 τελεσίδικων πρωτοκόλλων αυθαιρέτων στη Ρόδο δεν θα υλοποιηθεί καθώς θα αλλάξουν πολλά στην αξιολόγησή τους με το νέο καθεστώς.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε τον Απρίλιο του 2024 υπέρ των θέσεων που είχαν εκφραστεί από τους παρανομούντες και μάλιστα δικαίως καθώς τα πρωτόκολλα δεν έχουν ενημερωθεί.

ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΚΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
Στο μεταξύ το μικτό κλιμάκιο που έχει συσταθεί για τον έλεγχο της απλής χρήσης αιγιαλού έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτοψίες σε κεντρικές παραλίες του νησιού και αναμένεται να κινήσει διαδικασίες σφράγισης εντός 48ώρου με πράξεις που δεν δύναται να προσβληθούν και να ανασταλούν ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων οσονούπω.
Πιο συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 10 διαφορετικά ΑΦΜ επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τις παραλίες στην Καλλιθέα και διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τα όσα προβλέπονται στις μισθώσεις που έχουν γίνει σε ορισμένες εξ’ αυτών που αξιολογούνται αρμοδίως.
Χθες το μικτό κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στο πέταλο του Έλλη και διαπίστωσε ότι τηρούνται οι αποστάσεις που προβλέπονται και δεν υφίστανται παρανομίες στην απλή χρήση του αιγιαλού που μπορούν να επιφέρουν κυρώσεις.
Φαίνεται δηλαδή ότι μετά και την αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νάγια Κόλλια ελήφθησαν μέτρα από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για να μην αποκλίνουν από τα νόμιμα.
Η ομάδα κοινού ελέγχου της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 5092/2024 (Α’ 33) απαρτίζεται από τους ακόλουθους:
1. Κωνσταντίνος Ανδριανάκος (ΑΑΔΕ)
2. Γεώργιος Κεφάλας (ΑΑΔΕ)
3. Κλεοπάτρα Κυπριώτη (ΑΑΔΕ)
4. Αναστασία – Χριστίνα Τσουρδιού (ΑΑΔΕ)
5. Ανδρέας Γιαννακόπουλος (Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών, Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ρόδου)
6. Ιωάννης Καραγιάννης (Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών, Τμήμα Ελέγχου και Χορήγησης Αδειών καταστημάτων – επιχειρήσεων του Δήμου Ρόδου)
7. Ηλίας Αργύρης (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Ρόδου)

Η δράση της ομάδας κοινού ελέγχου συντονίζεται από τον παριστάμενο εισαγγελικό λειτουργό ή, ελλείψει αυτού, από τον παριστάμενο υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου