Εκκληση σε μηχανικούς απηύθυνε χθες από τη Ρόδο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προκειμένου να ενισχύσουν τη λειτουργία του Κτηματολογίου και να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και στην ομαλή μετάπτωσή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ, από την 1η Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι ψηφιακές λειτουργίες του Κτηματολογίου.
Ο υφυπουργός έφθασε χθες το πρωί στη Ρόδο συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου και του Εθνικού Κτηματολογίου. Είχε συνάντηση στο Κτηματολόγιο και ακολούθως μετέβη στον Δικηγορικό Σύλλογο όπου συνάντησε τον πρόεδρο κ. Βασίλη Περίδη και μέλη του Δ.Σ. Στη συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στο δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη και συνάντησε στο δημαρχείο τη διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
Χαίρομαι που βρίσκομαι για μία ακόμη φορά στη Ρόδο. Θέλω να συγχαρώ επισήμως τον κ. Κολιάδη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, τον Γιάννη Παππά, τη Μίκα Ιατρίδη και τους δικαιολογημένως απόντες Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη. Όλους αυτούς τους μήνες προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα του Κτηματολογίου της Ρόδου που έχει δημιουργήσει μία σειρά από αδιέξοδα στην τοπική αγορά. Αυτή τη στιγμή και μέχρι την 1η Νοεμβρίου το Κτηματολόγιο λειτουργεί με το προηγούμενο καθεστώς και ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο είμαστε εδώ σαν υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησής προκειμένου από την 1η Νοεμβρίου να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο εύρυθμα», είπε ο κ. Κυρανάκηα και επεσήμανε ότι με ενέργειες του Υπουργείου έχουν προσληφθεί τρεις μηχανικοί που παράγουν εισηγήσεις, παράλληλα έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε από το Σεπτέμβριο να προσληφθούν δικηγόροι που θα ελέγχουν τις εισερχόμενες πράξεις και τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά το έργο της ψηφιοποίησης του παλαιού αρχείου του Κτηματολογίου.
«Από την 1η μέρα, από την 1η Νοεμβρίου, θα λειτουργούν οι ψηφιακές εφαρμογές τόσο για πολίτες όσο και για επαγγελματίες. Έχουμε μπροστά μας δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες δεκαετιών που πρέπει να λύσουμε. Γι’ αυτό και και ευχαριστώ τον δήμαρχο καθώς με προσωπικές ενέργειες του ίδιου μπορούμε να διερευνούμε τις κατάλληλες λύσεις. Απευθυνω έκκληση σε μηχανικούς της Ρόδου και της Δωδεκανήσου να έρθουν να βοηθήσουν. Όσο περισσότεροι ανταποκριθούν τόσο πιο εύκολη θα είναι η δουλειά όλων. Και θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην αγορά ακινήτων στη Ρόδο», είπε ο κ. Κυρανάκης συμπληρώνοντάς ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της μετάπτωσης του παλαιού κτηματολογίου και η Δωδεκάνησος θα είναι η τελευταία περιοχή της χώρας που θα ενταχθεί στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου. Διευκρίνισε δε ότι οι μηχανικοί που ανταποκριθούν θετικά, θα προσληφθούν μέσω της προγραμματικής που έχει συνάψει με το Κτηματολόγιο ο Δήμος Ρόδου ή μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει το Κτηματολόγιο με το ΤΕΕ. Τέλος ο κ. Κυρανάκης ευχαρίστησε τον κ. Μάνο Κόνσολα που με προσωπικές ενέργειες έχει ενισχύσει το κτηματολόγιο με τρεις μηχανικούς.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Κυρανάκη για το έμπρακτό του ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι: «Ευχαριστώ τον υπουργό για την παρουσία του στη Ρόδο ακόμη μία φορά και τη συχνή μας επικοινωνία. Μας επέδειξε ότι θέλει να δοθεί λύση άμεσα σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λυθεί το πρόβλημα. Από τη πλευρά μου ως δήμαρχος θα ζητήσω βοήθεια μηχανικών Όλοι μπορούμε να βάλουμε πλάτη». Σημειώνεται ότι ήδη ο δήμος Ρόδου έχει διαθέσει στο Κτηματολόγιο δύο μηχανικούς.
«Ενώ δεν είναι στις αρμοδιότητές του ο υφυπουργός κ. Κυρανάκης ασχολείται έντονα με το θέμα. Από την πρώτη στιγμή εργάζεται να δώσει λύσεις. Είναι πάντα δίπλα μας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Κάναμε συσκέψεις στο ΤΕΕ, στο Δήμο, στο Δικηγορικό Σύλλογο έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2025 να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο η μετάβαση και να λήξουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούν τεράστιο ζήτημα στην τοπική οικονομία. Εγιναν πολλά για το Κτηματολόγιο. Βάλαμε τα πράγματα σε μία σειρά», είπε ο κ. Γιάννης Παππάς και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με το γενικό γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής να του ζητήσει εάν στελέχη του Υπουργείου στη Ρόδο (τοπογράφοι κλπ) θα μπορούσαν να συνδράμουν το Κτηματολόγιο. «Όλοι πρέπει να στηρίξουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο το Κτηματολόγιο για να λειτουργεί άμεσα και ψηφιακά», είπε ο κ. Παππάς.
Τέλος η κα Μίκα Ιατρίδη δήλωσε ότι: «Πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ρόδος και όλη η Δωδεκάνησος. Πρέπει να δούμε πώς θα λυθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει άμεση και αγαστή συνεργασία με τον υφυπουργό κ. Κυρανάκη και η έκκληση που απευθύνει στους μηχανικούς είναι σημαντική προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα. Ο δήμος Ρόδου, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση στηρίζουν την όλη προσπάθεια και όλοι μαζί είμαι βέβαιη ότι θα καταφέρουμε να βρεθεί λύση για τη συνεργασία των μηχανικών».