«Δεν ετέθη το Νοσοκομείο Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του ιού Έμπολα. Δεν υπάρχει θέμα. Αυτοί που διαρρέουν τις φήμες θα προκαλέσουν πλήγμα στον τουρισμό».
Αυτό δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Βασίλης Παπανικόλας που “άστραψε και βρόντηξε”, εξαιτίας των απίθανων πληροφοριών, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.
«Ούτε κατάσταση συναγερμού υπάρχει, ούτε καν απλή προειδοποίηση για το θέμα. Αυτοί που διαρρέουν τέτοιες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζουν πως κάνουν ζημιά στον τουρισμό. Θέλουν να φύγουν από τη Ρόδο όλοι οι τουρίστες; Να πάψει επιτέλους η παραφιλολογία», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο κ. Βασίλης Παπανικόλας.
Στην ερώτηση αν έχουν δοθεί οδηγίες για την αντιμετωπιση του ιού Έμπολα στο επιστημονικό προσωπικό, του νοσοκομείου ο κ. Παπανικόλας απάντησε:
«Έχουν δοθεί στο νοσοκομείο μας γενικές οδηγίες για όλα τα επικίνδυνα νοσήματα και τους ιούς, όμως δεν μας αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον Έμπολα στη Ρόδο. Ας γίνει αυτό κατανοητό».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Στέλιος Καραταπάνης, ξεκαθαρίζοντας πως η Ρόδος δεν έχει πρόβλημα με τον συγκεκριμένο ιο, αναφέροντας σε αυστηρό τόνο:
«Σας επαναλαμβάνω πως μόνο η έλευση ανθρώπων που θα έρθουν στη Ρόδο από τις χώρες υψηλού κινδύνου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Αλλά και αυτό θεωρώ πως είναι δύσκολο να συμβεί γιατί δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή».
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του ιού Έμπολα στην Ελλάδα και έληξε ο συναγερμός που σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας για δύο φημολογούμενα κρούσματα.
Η ανησυχία στις υγειονομικές αρχές ξεκίνησε όταν ένας αλλοδαπός που ταξίδεψε από τη Λιβύη στη χώρα μας παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ιού Εμπολα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία», το οποίο διαθέτει θάλαμο απομόνωσης. Υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις, από τις οποίες και διεγνώσθη ότι προσβλήθηκε από ελονοσία.
Αντίστοιχος συναγερμός σήμανε και πριν από λίγες ημέρες με άλλον ταξιδιώτη από την Αφρική, ο οποίος αφού εξετάστηκε διακομίστηκε για νοσηλεία, μέχρι επιβεβαίωσης ή διάψευσης του ιού έμπολα, στο «Λαϊκό».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία εντοπισμού τυχόν κρούσματος, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.