Στην τελική “ευθεία” έχει εισέλθει η χώρα για την υπογραφή και ψήφιση του νέου τρίτου και βαρύτερου Μνημονίου βασει του οποίου η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί για τα επόμενα τρία χρόνια. Αναμένεται η ανάκληση των αδειών των βουλευτών για να παραστούν στην ψηφοφορία.
Συν τοις άλλοις οι δανειστές ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ, θέλουν δηλαδή ελάφρυνση των πλουσίων και διάλυση της μεσαίας τάξης!
Ο πρωθυπουργός το τελευταίο εικοσιτετράωρο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο καθώς και με το Γιώργο Σταθάκη, με φόντο τις διαβουλεύσεις.
Ενδεικτικό δε των προσπαθειών που καταβάλλονται να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις, αποτελεί το γεγονός ότι οι συνομιλίες Αθήνας-δανειστών υπήρξαν χθες μαραθώνιες, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα, οπότε και θα αποφασίσουν για το τελικό χρονοδιάγραμμα.
Καθοριστική δε κρίνεται και η αυριανή ημέρα, αφού όπως όλα δείχνουν θα γίνει η τελική αποτίμηση. Πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει σε ένα νέο δάνειο-γέφυρα.
Ειδικότερα, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει:
Μνημόνιο (ΜΟU Memorandum of Understanding)
prior actions (τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν τελικά με το σύνολο της συμφωνίας)
δανειακή σύμβαση ύψους 22,3 δισ. ευρώ
Η εξασφάλιση της συμφωνίας πάντως, θα κρίνει και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τους… αντάρτες ο Αλέξης Τσίπρας.Όπως όλα δείχνουν όμως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γλυτώσει την διάσπαση και ούτε η χώρα θα αποφύγει νέες εκλογές. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το Φθινόπωρο οι Έλληνες πολίτες θα προστρέξουν ξανά στις κάλπες, αυτή τη φορά όμως μην ελπίζοντας τίποτα σε κανένα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πέρασε ήδη στην επίθεση μετά την συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημείδα κάνοντας λόγο για ρήξη «για την οποία θα ευθύνεται ο πρωθυπουργός».Είναι σαφές ότι οι δύο δεν χωράνε πλέον στον ίδιο πολιτικό χώρο.
Προειδοποιητικές βολές τέλος, εκτόξευσε και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην real news αναφέρει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι ”κόμμα μέσα στο κόμμα”». Άρα η διάσπαση και οι εκλογές έρχονται άμεσα.
Με βάση τα παραπάνω, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές, οι βουλευτές θα κληθούν να επιστρέψουν στην Αθήνα προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου ενόψει ψηφοφορίας, καθώς δεν μπορεί να ψηφιστεί η συμφωνία από θερινό τμήμα μόνο αλλά από την Ολομέλεια της Βουλής.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «μέχρι την Τρίτη 11 Αυγούστου πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Την αμέσως επόμενη, δηλαδή την Τετάρτη, τα κείμενα να μπουν στις επιτροπές της Βουλής, ώστε την προσεχή Πέμπτη 13 Αυγούστου να συγκληθεί εκτάκτως η ολομέλεια και να έρθουν προς ψήφιση.
Με δεδομένο δε, ότι στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Εurogroup, επιθυμία της Αθήνας είναι να υπάρχει συμφωνία «χειροπιαστή» για να ακολουθήσει και η επικύρωσή της από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Δείτε τώρα αναλυτικά τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση να ψηφιστούν και αυτά άμεσα ως προαπαιτούμενα για την “Συμφωνία”
Στη χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση πάντως – η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και κράτησε 6,5 ώρες- δεν τελείωσε η λίστα με τα μέτρα που θα απαιτηθεί να ψηφιστούν άμεσα πριν έρθει η πρώτη δόση από το νέο δάνειο στη χώρα μας. Ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα φαίνεται πως θα περιλαμβάνει:
1. Αλλαγές στον ΦΠΑ: συζητείται η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και των ιδιωτικών σχολείων, για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αντίστοιχα όμως, και για να μην υπάρχει σύγχυση ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στον κιμά και το σουβλάκι, συμφωνήθηκε η μετάταξη και του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, όπως ισχύει για το χοιρινό, το κοτόπουλο κλπ.
2. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και θα αυξηθεί και το επιτόκιο στο 5% για χρέη από 5.000 ευρώ και άνω προς το δημόσιο. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο θα μειώνονται οι δόσεις, έστω και αν έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνονται. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.
3. Αγρότες: σχεδάζεται σταδιακή –σε δύο δόσεις- κατάργηση της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων, με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
4. Εισφορά αλληλεγγύης: Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει διαφωνία καθώς οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή και επιμένει σε συντελεστή υψηλών εισοδημάτων 8% (για πάνω από 1 εκατομμύριο το χρόνο) για να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.
To «καυτό θέμα» με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί τελικώς να μην αποτελέσει τμήμα των προαπαιτούμενων.
Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει και όσον αφορά στα ενεργειακά καθώς η πλευρά των δανειστών, πιέζει για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθεί το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding) αλλά και το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα στην Βουλή εντός της εβδομάδος, ως ξεχωριστά άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου, ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετέχει στις συναντήσεις με τους θεσμούς.
Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από το πράσινο φως που έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής, οι θεσμοί. Υπήρξε χθες «θετική εισήγηση και από τους 4 θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα» ανέφερε νωρίτερα κυβερνητική πηγή για την συνεδρίαση του EFC (το όργανο που προετοιμάζει το Ecofin). Ξεκαθάρισε η ίδια πηγή ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά το θέμα για δάνειο-γέφυρα αφού όλοι επείγονται να κλείσει η συνολική συμφωνία για νέο Πρόγραμμα που θα φτάσει, όπως όλα δείχνουν, στα 86 δισ. ευρώ.
Κόκκινα δάνεια: Οι δανειστές ζητούσαν ξήλωμα του νόμου Κατσέλη επιμένοντας να επιτρέπεται και ο πλειστηριασμός της κυρίας κατοικίας, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον. Πλέον η απαίτηση αυτή έχει φύγει απο το τραπέζι και συζητείται να τεθεί ενα πλαφόν στην αξία της κυρίας κατοικίας π.χ. 300.000 ευρω.
Μετά απ’ολα αυτά πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι περήφανοι για το τι υποσχέθηκαν προεκλογικά και τι έκαναν στον τέλος.
Πηγή: defencenet.gr